Baronii si interlopii se inghesuie sa scape de interceptarile din dosare. Primarul amorez Nichita, temutii Corduneni si Frunzaverde dau buzna peste magistrati. Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) prin care interceptarile realizate de SRI pentru organele de ancheta au fost declarate neconstitutionale produce deja primele efecte in instantele din tara. Pe langa oameni de afaceri si interlopi, printre primii care au anuntat ca le vor solicita magistratilor sa le fie scoase interceptarile din materialul probator sunt avocatii baronilor Gheorghe Nichita si Sorin Frunzaverde. ntr-un dosar de trafic de influenta in care inculpati sunt trei persoane apropiate lumii interlope din oras, avocatul unuia dintre acuzati spune ca a solicitat deja instantei sa inlature interceptarile de la dosar, scrie Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cazul Bodnariu - alt proces, aceeasi drama. Parintii contesta astazi decizia de plasare a copiilor la familii-surogat. Dupa mediatizarea agresiva a cazului Bodnariu, numeroase alte situatii asemanatoare au iesit la iveala. Cei de la Serviciul Pentru Protectia Copilului din Norvegia (Barnevernet) folosesc metode psihice de tortura pentru a obtine declaratii false de la copiii interogati. Desi legea prevede ca scoaterea minorului din sanul familiei in regim de urgenta se poate face numai in cazul unor situatii grave, angajatii Barnevernet abuzeaza de puterea cu care au fost investiti si ii manipuleaza pe cei mici pentru a recunoaste fapte care, de multe ori, nici nu au avut loc. Un exemplu mai vechi in acest sens este cazul unei fetite de 6 ani, care a fost terorizata timp de 4 ore de o psiholoaga Barnevernet, Turid Kavli pe numele ei, ca sa declare ca a fost abuzata sexual de catre tatal ei vitreg, scrie EVZ.ro.

Sfarsitul certitudinilor. Dupa alegerile regionale din trei landuri, in Germania se discuta despre o noua era in politica tarii. Nu doar succesul repurtat la aceste alegeri de Alternativa pentru Germania (AfD) este un argument in acest sens. Marcel Furstenau urmareste cu interes evolutiile. Alegatorii care au votat in semn de protest nu au lasat niciodata urme atat de adanci in politica germana ca la acest scrutin regional. AfD a inregistrat in toate cele trei landuri unde s-a votat rezultate de peste 10%. Mai mult, populistii de dreapta au participat in premiera la alegerile regionale din Baden-Wurttemberg, Renania Palatinat si Saxonia Anhaltina. Acum sunt insa intr-o foarte buna pozitie sa-si extinda influenta parlamentara in intreaga republica. In opt din cele 16 parlamente regionale se afla deja deputati AfD. Pentru un partid infiintat abia in 2013, aceasta reprezinta un adevarat triumf. Unul care nu ar fi existat in absenta crizei refugiatilor, potrivit Deutsche Welle.

SRI va deveni fosta Securitate? SRI chiar este transformat in fosta Securitate de ordonanta de urgenta propusa de ministrul Justitiei Pruna si adoptata de Guvern? Ca sa raspundem la intrebare, redam exact ce urmeaza sa faca SRI si cum va fi tinuta aceasta institutie sub control in paralel cu modul in care actiona fosta Securitate. Potrivit ordonantei de urgenta, SRI va avea un statut provizoriu (pana ce Parlamentul va gasi solutia adecvata) de organ de cercetare speciala, cu atributii DOAR de supraveghere tehnico-operativa a prezumtivilor autori care ar putea pune in pericol siguranta nationala sau care ar pregati acte teroriste. Procedura efectiva respecta intru totul drepturile si libertatile individuale prin garantiile oferite de controlul activitatii "organului special de cercetare penala" de catre judecatorul anume desemnat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de procurorii care vor face ancheta efectiva, de alti judecatori din lantul infaptuirii actului de Justitie, scrie Romania libera.

Nicusor Dan, matematicianul, a aflat formula dupa care s-a furat la Bucuresti. Candidatul stie cum se castiga alegerile: "La televizor, totul este sa si ajungi acolo". In urma cu patru ani, cand a intrat in cursa pentru Primaria Capitalei, Nicusor Dan a obtinut 8,4%. Acum spune ca are 20% in sondaje si prima sansa sa invinga candidatul social-democratilor in Bucuresti. "Fara modestie, sunt singurul candidat care poate sa bata PSD-ul", sustine Nicusor Dan, intr-un interviu pentru Gandul, excluzand sa se retraga din competitia electorala in favoarea liberalului Ludovic Orban. Intrat pentru a doua oara in cursa pentru Primaria Capitalei, Nicusor Dan admite ca a rasuflat usurat ca a scapat de Sorin Oprescu, care, pana sa-l salte DNA-ul, ii era potential contra-candidat. "A fost un sfarsit fericit al unei piese foarte triste pentru ca au fost sapte miliarde de euro pe care nu i-am prea vazut in dezvoltarea orasului", explica el, pentru gandul.info.

Flota magistrala a lui Mihai Viteazul. Cum au distrus navele voievodului traficul otoman de provizii pe Dunare. Mihai Viteazul este cunoscut ca un mare conducator militar, biruitor in batalii date pe uscat. Mai putin reliefata in istoriografia noastra, una din preocuparile sale staruitoare in ceea ce priveste conducerea razboiului a fost cea pentru luptele navale, ale caror avantaje tactico-strategice le sesizase cu vizionarism. Astfel, in timpul marelui razboi de eliberare de sub dominatia otomana, condus de Mihai, pe Dunare au actionat flotile muntenesti formate din ambarcatii mai mari sau mai mici. A fost consemnata, de asemenea, prezenta unor formatiuni similiare pe Marea Neagra. Numeroase stiri despre existenta si activitatea acestei flote se afla in cronici otomane, germane si maghiare, in rapoarte diplomatice engleze, spaniole si venetiene, scrie Adevarul.