Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, colaborator platit al fostei Securitati sub numele de cod "Laurentiu", spune ca relatiile lui cu politia politica au fost "obligatii legale", determinate de cercetarile sale stiintifice. El se disculpa de episodul Europa Libera (o schita a casei directorului Vlad Georgescu, semnata "Laurentiu", a fost prezentata de presa) acuzandu-i pe fostii jurnalisti ai Europei Libere N.C. Munteanu si defunctul Vlad Georgescu: ei erau securistii, scrie Romania Libera.

Materialele prezentate ca „dovezi” constau in niste documente dactilografiate, nu olografe, si intr-o schita. Oricine imi cunoaste scrisul poate vedea ca nu este facuta de mine”, afirma Stolnici, intr-o scrisoare deschisa adresata Academiei Romane.

El precizeaza ca a fost in casa lui Georgescu doar pentru cateva minute pentru a lua o carte a acestuia despre istoria romanilor, care i-a fost ulterior confiscata la vama, scrie EvZ. Stolnici a precizat ca, din cauza acestui incident, a avut probleme ani in sir. Astfel, academicianul apreciaza ca acuzatiile privind implicarea sa intr-o actiune organizata impotriva jurnalistului de la Europa Libera este o „aberatie” si „o diversiune, menita sa distraga atentia de la agentii romani infiltrati acolo”.

„Asa cum am declarat acum citeva luni, am colaborat cu serviciile secrete romane in epoca Ceausescu. Aceasta colaborare a fost determinata initial de caracterul special al cercetarilor mele stiintifice ce se refereau la cibernetica si la studiul retelelor neurale care la acea epoca erau privite cu suspiciune si considerate in mod aproape delirant de conducerea noastra ca putind fi foarte periculoase, politic si militar“, explica seniorul liberal. Cotidianul scrie ca Stolnici a oferit o justificare si pentru continuarea colaborarii: functia de sef de sectie in cadrul Institutului de Geriatrie „Ana Aslan“, unde pacientii erau straini „cu importante pozitii politice (chiar sefi de stat), militare, economice, in presa si cultura“, diplomati, precum si „membri marcanti din lumea terorismului islamic“.