Speranta lui Merkel ramane un acord dubios. Cancelara germana se bazeaza mai departe pe Turcia pentru aducerea sub control a fluxului de refugiati. Dar un acord cu Turcia nu are fundament, nici de partea europeana, nici de cea turca, crede Heiner Kiesel. Probabil ca declaratia guvernamentala a Angelei Merkel in Bundestag a fost cel mai bine primita la Ankara. Acolo lumea isi aminteste foarte bine cum doamna Merkel a incetinit mereu cat a putut procesul de apropiere a Turciei de UE. Dar lumea s-a mai schimbat. Iar cancelara are dreptate cand spune ca Turcia este suprasolicitata cu cei 2,7 milioane de refugiati pe care i-a primit. Ca bogatii Europei pot sa-si rupa de la gura pentru a prelua o parte din povara reprezentata de fluxul masiv de refugiati. Si este corecta angajarea doamnei Merkel in favoarea alocarii de fonduri europene pentru a sprijini accesul la educatie, hrana si ingrijire medicala pentru refugiatii aflati in prezent in Turcia, potrivit Deutsche Welle.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

O scrisoare cu valoarea unui certificat de deces. 25 de romani asteapta sa moara, pentru ca statul nu vrea sa investeasca 10 milioane de euro intr-o sala de operatii. Romanii cu asemenea nevoi ar trebui, teoretic, sa beneficieze de un serviciu medical de o asemenea anvergura la clinici din Europa. Legea prevede decontarea unor asemenea servicii, in cazul in care ele nu pot fi asigurate in tara. Practic, insa, nu pot beneficia de nimic. Romania nu explanteaza plamani de la donatori, din motive asupra carora vom reveni zilele viitoare si, astfel, nici nu poate oferi, acest organ "bancii" Eurotransplant - sistemul european care pune in comun atat listele de asteptare, cat si organele recoltate. In lipsa acestui aport din partea Romaniei, pacientii din tara noastra nu pot primi organele care le-ar salva vietile. Pe de alta parte, tara noastra nu este deocamdata in masura nu doar sa explanteze plamani apti, dar nici sa efectueze transplantul acestui organ, scrie EVZ.ro.

Cum recunosti un spatiu public? Intrarea e mascata de fumatori. Piata Victoriei, joi dimineata - prima zi in care in localurile din Romania nu se mai fumeaza. Inca de la primele ore ale diminetii in buricul Capitalei, cafenelele au afisat anunturi cu "Fumatul interzis". Desi joi dimineata erau doar 6 grade Celsius, zecile de bucuresteni care s-au oprit in centru sa bea o cafea au preferat sa stea zgribuliti pe terase pentru a putea savura si o tigara. Fast-food-urile s-au adaptat mai usor noilor reguli privind fumatul. "Pe noi nu ne influenteaza cu nimic, pentru ca si inainte fumatul in local era interzis. Cine vroia sa fumeze mergea afara si inainte. Asa ca clientii nostri obisnuiti nu au de ce sa sufere", a declarat seful de tura al unui fast-food din Piata Victoriei, scrie Adevarul.

Clipul cu romanii care canta manele-rap in metroul din Paris e tot ce-are mai frumos de oferit tara noastra.Clipul despre care discutam, in care un grup de romani a intrat cu o boxa in metroul din Paris ca sa faca un fel de rap battle cu iz de manea, mi se pare tot ce are mai bun de oferit poporul nostru. E genul de lucru pe care creativii si PR-ii care se chinuiesc de ani buni sa faca un flashmob credibil nici nu l-ar visa. Clipul incepe concentrat pe o boxa d-aia de discoteca de tara, legata ingenios de un carut asemanator cu alea folosite de pensionari in pietele Obor si Matache. E genul ala de improvizatie stiintifica care ar fi vanduta-n ziare ca "Afla povestea inventatorilor ROMANI care au revolutionat industria muzicala", daca oamenii astia nu erau de etnie roma si romanii nu erau rasisti. Asa isi iau doar multe urari de bine pentru mamele lor, cu fiecare share dat acestui clip, scrie revista Vice.

Avocatul care a emis mai multe facturi decat a putut numara Fiscul. Avocatul din Alexandria despre care "Romania libera" a scris in editia de ieri ca a incasat un comision de 1,5 milioane de euro pentru a realiza un raport secret de "consultanta Schengen" este un caz unic in Romania. Acesta nu a depus bilanturi la Fisc pentru activitatea sa si nu a platit niciodata taxe si impozite la stat, pentru ca s-a folosit de o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila a Judecatoriei Alexandria, din anul 2000, care i-ar da scutire pe motiv ca e revolutionar. Stiind ca nu-i cere nimeni socoteala, Liviu Ardeias a inceput sa taie facturi si chitante cu o dexteritate demna de un contopist. Pentru ca nu a tinut niciodata contabilitatea a ceea ce a facturat, e foarte dificil de identificat adevarata scara la care a actionat acesta, scrie Romania libera.ro.

Despre drepturi cu Raluca Pruna si Alina Gorghiu. Putem vorbi cu adevarat despre drepturi daca statul nu e capabil sa le garanteze? Sau e suficient ca ele sa fie proclamate? Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a devenit tinta unei campanii injuste. I se reproseaza ca ar fi minimalizat drepturile omului, sustinand ca acestea ar fi doar "un lux teoretic". Mai ciudat este ca si lidera PNL, Alina Gorghiu, in general o persoana prudenta si cu simtul convenientelor, a tinut sa spuna lucuri descalificante despre Raluca Pruna, cu toate ca, spre deosebire de Victor Ponta, achiesase la instalarea acestui Cabinet. Intrebata ce crede despre comentariul ministrului referitor la problema interceptarilor, Alina Gorghiu a facut aceasta apreciere surprinzatoare: "Declaratia este una nefericita. A alatura ideea de drepturi si libertati sintagmei de lux mi se pare o alaturare nefericita." (Agerpres, citand Digi24) Cand o persoana devine dintr-un motiv sau altul antipatica, nimeni nu se mai simte dator sa verifice informatiile. Asa a patit si Raluca Pruna. Ministrul Justitiei a pierdut total simpatia publicului cand a explicat ca mandatul ei la Ministerul Justitiei este o sarcina temporara pe durata unui concediu de la Comisia Europeana, scrie Deutsche Welle.

Am vorbit cu o fosta sclava sexuala a Statului Islamic. Cand fortele ISIS au intrat in satul Nadiei Murad, din regiunea Sinjar, a fost inceputul unor luni dureroase de violuri, abuz si captivitate pentru ea. In prezent, tanara yazidita face un lobby furibund pentru supravietuirea poporului ei. Nadia Murad avea doar 19 ani cand satul ei din Sinjar, o regiune din nordul Irakului, a fost capturat de Statul Islamic. "Au ajuns pe trei august si liderul lor ne-a spus ca, daca ne convertim, putem supravietui, dar nimeni nu s-a convertit," povesteste ea. "Pe 15 august, la 11 dimineata, oamenii din zona au fost indrumati spre scoala, care avea doua etaje. Au luat femeile, fetele si copiii si le-au dus la primul etaj, iar barbatii au ramas la parter. Am incercat sa-i aducem si pe nepoti sus cu noi. I-au pus pe baieti sa-si ridice mainile. Daca aveau par la subrat, trebuiau sa stea la parter, daca nu aveau, puteau merge la etaj.", scrie revista Vice.