Cat iti ia statul din rezervor la un plin de combustibil, in comparatie cu restul tarilor din UE Un roman poate cumpara in acest moment 47 de litri de benzina cu echivalentul a 50 de euro, iar din aceasta cantitate statul "absoarbe" aproape 28 de litri din rezervorul fiecaruia. Acest lucru este posibil deoarece 60% din pretul unui litru de benzina reprezinta taxele pe care le incaseaza statul, potrivit datelor Comisiei Europene. La motorina situatia este ceva mai buna: din aceiasi bani, un client poate cumpara 48,1 litri, din care echivalentul a 27,7 litri sunt ai statului, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

GPS Rl: 2015, an negru pentru crestinii din lume Indexul mondial al crestinilor, publicat anual de ONG-ul "Open Doors" (Porti deschis), arata ca 7.100 au fost ucisi anul trecut, in crestere cu 63% in numai un an. Iar numarul bisericilor distruse s-a dublat. De la martiriul coptilor din Egipt executati de organizatia islamista Statul Islamic la masacrul din Garissa, in Kenya, comis de gruparea armata terorista Shebaab, trecand prin distrugerea bisericilor in Niger, 2015 a fost un an negru pentru crestini. Cu fiecare an acest numar al mortilor nu inceteaza sa creasca, evidentiind intensificarea persecutiei contra crestinilor in lume: 1.202 morti in 2012, 2.123 morti in 2013 si 4.344 in 2014. Integral pe Romania Libera.

Ce au inteles parlamentarii din legea cartelelor pre-pay dupa care plange SRI. Deputat PSD: "De ce sa primesti telefoane si sa nu stii de la cine?" Legea cartelelor pre-pay la care "se lucreaza", dupa cum a declarat pentru Gandul ministrul Comunicatiilor. Marius Bostan, ridica tensiunea in clasa politica. Luati prin surprindere de declaratia lui Ciolos cum ca aceste cartele ar fi fost folosite de teroristi, iar serviciile se plang ca nu au instrumente de monitorizare, liberalii cer explicatii la SRI. "Nu e suficient ca iese premierul la TV si nici nu este suficient ca SRI da un raspuns punctual intrebarilor unei televiziuni si atat", a declarat co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, scrie Gandul.

Propunerea controversata a unui parlamentar: program de 10 ore/zi iar weekendul sa aiba trei zile. Reactiile romanilor Un parlamentar propune ca weekendul sa aiba trei zile, iar in restul saptamanii, angajatii sa lucreze 10 ore pe zi. Patronatele se opun si precizeaza ca productivitatea muncii la noi este si asa scazuta, comparativ cu statele Uniunii Europene. Senatorul liberal Marius Nicoara ar vrea ca saptamana sa fie formata din patru zile lucratoare si trei libere. Pentru asta cere modificarea Codului Muncii. Marius Nicoara, senator PNL: "Este vorba despre un articol prin care spun ca se poate, la intelegere intre patron si angajat, sa se lucreze 10 ore timp de patru zile". Parlamentarul sustine ca unii angajati vor mai mult timp liber, informeaza Stirile ProTv.

Satul cu taxa de drum locala. Cum sunt asteptati camionagii cu chitantierul la intrarea intr-o localitate din Galati Accesul pe drumul comunal care leaga drumul judetean de balastierele de pe Siret este blocat de o bariera la care sta un angajat al Primariei cu chitantierul pregatit. Fiecare cursa este taxata cu 20 de lei, conform unei decizii a Consiliului Local, iar argumentele primarului sunt cat se poate de credibile: camioanele cu pietris distrug drumurile comunei, deci trebuie sa plateasca sau sa foloseasca alte rute. In comuna galateana Umbraresti autonomia administratiei publice a capatat noi dimensiuni dupa ce in zona a fost introdusa o taxa de drum locala, neintalnita nicaieri in alta parte, anunta Adevarul.

O autostrada scumpa sau oportunitati ratate? Tronsonul de autostrada Bucuresti - Ploiesti ar urma sa fie legat de Capitala prin trei noduri rutiere, anunta oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Dar aceasta nu este decat o mica parte din chestiunea de ansamblu, ce se defineste prin trei cuvinte: dezvoltare economica nationala. Daca se vor face legaturile autostrazii Bucuresti - Ploiesti, soferii vor ajunge repede pana langa Ploiesti, fara sa mai caute in Capitala intrarea prin Soseaua Petricani. Miezul problemei este insa tronsonul Comarnic - Brasov, unde relieful devine sofisticat tehnic, scrie Romania Libera.

Intre pericolul rusesc si unirea cu Romania exista optiunea integrarii europene Zeci de mii de basarabeni au participat duminica la un mars unionist, organizat cu ocazia implinirii a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Manifestantii au marsaluit prin centrul Chisinaului si au scandat "Moldova vrea Unire!", "Armata rusa afara!", "Te iubesc, Romania!", a fost constituit Sfatul Tarii - 2, format din 101 membri (avand responsabilitatea de a pregati unirea Republicii Moldova cu Romania pana in 2018) si a fost elaborata "Foaia de parcurs a reunificarii", integral pe Deutsche Welle.