Guvernul are aproape gata proiectul legii salarizarii prin care sunt prevazute modificari, in medie de aproape 20%, pentru toate categoriile de bugetari, majorari pe care executivul vrea sa fie aplicate in etape pana in 2020. Potrivit proiectului consultat deGandul, pana in 2020 este preconizata o crestere de doar 100 de lei a salariului minim, care ar urma sa ajunga la 1.350 de lei.

De asemenea, documentul prevede o inghetare a actualizarii pensiilor magistratilor, parlamentarilor si corpului diplomatic pana la aplicarea integrala a legii.

Cresterea cu doar 100 de lei a salariului minim in urmatorii patru ani nemultumeste sindicatele care trebuie sa prezinte pana luni un punct de vedere pe proiectul Guvernului.

Cel mai mic salariu de baza in sectorul bugetar ar urma sa fie, in 2020, de 1.350 de lei, iar cel mai mare de 20.250 de lei, pentru functia cu cea mai mare reponsabilitate in stat, raportul dintre salariul minim de baza si cel maxim fiind de 1 la 15.

Potrivit proiectului elaborat de guvern modificarile salariale sunt generate de eliminarea suprapunerilor datorate majorarilor salariului minim, eliminarea diferentelor salariale pentru aceeasi functie care desfasoara aceeasi activitate, refacerea corelatiilor intre functii din domenii de activitate si cresterile salariale de anul trecut.

Functionarii publici din administratia centrala vor beneficia de o modificare medie a salariului de baza de 20%, fata de momentul 2016, generata de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferentelor si refacerea corelatiilor intre functii, se arata in documentul consultat de Gandul.

Astfel, cu majorarea de 10% din 2015, modificarea cumulata stabilita prin proiectul de lege va fi de 32%.