Prietenia dintre Vladimir Putin și Serghei Roldugin a început în tinerețe. Putin a devenit liderul suprem al Rusiei, Roldugin și-a făcut un nume ca violoncelist și dirijor, dar cei doi au rămas apropiați. Roldugin a cântat pentru Putin și oaspeții săi de rang înalt la reședința oficială a președintelui și a dat interviuri în mass-media încercând să îmblânzească imaginea dură pe care o are Putin. Documente secrete dezvăluie, însă, partea ascunsă a prieteniei lor.

Putin si RusiaFoto: Hotnews

O investigație a International Consortium of Investigative Journalists, a publicației germane Süddeutsche Zeitung și altor partneri media scoate la iveală cum Roldugin este jucătorul din umbră a unei reţele clandestine operate de asociații lui Putin, care a făcut să dispară peste două miliarde de dolari prin bănci şi companii offshore.

Este posibil ca Roldugin, care a susţinut public că nu este un om de afaceri, să nu fie adevăratul beneficiar al acestor bogăţii. Conform documentelor, Roldugin acţionează ca o interfață pentru reţeaua loială lui Putin - şi, probabil, pentru Putin însuşi. Violoncelistul nu a dorit să comenteze. Reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project s-au întâlnit cu Roldugin la finalul unui concert care a avut loc săptămâna trecută la Moscova. Acesta le-a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a studia întrebările și a se decide asupra a ceea ce va răspunde.

Aproximativ o sută de tranzacții legate de această rețea sunt descrise în documentele interne ale Mossack Fonseca. Acestea sunt deosebit de complexe. Plăţile sunt camuflate în diverse moduri. Pe hârtie, acționarii companiilor se schimbă constant. Documentele sunt antedatate. Drepturile pentru credite de milioane de dolari sunt vândute între companii offshore pentru un dolar. Rezultatul e mereu același: banii și puterea merg către apropiații lui Putin.

Mossack Fonseca a înregistrat o parte dintre companiile deținute de Roldugin și a administrat holdingurile rețelei din Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale.

Ani de zile s-au vehiculat informații despre averea secretă a lui Putin. S-a spus că deține câteva offshore-uri, un palat și un iaht de lux. Numeroase instituții de presă au observat cum persoanele din jurul lui Putin se îmbogățesc. Imaginea de ansamblu a afacerilor secrete a lui Putin a rămas însă un mister.

#PanamaPapers confirmă ceea ce până acum au fost doar zvonuri. Documentele arată cum o rețea de interpuși a dezvoltat un mecanism complex de entități prin care a circulat această avere ascunsă. Documentele includ email-uri, formulare bancare, împrumuturi, tranzacții și pașapoarte scanate.

Rețeaua e, practic, tagma oamenilor de încredere a lui Putin, majoritatea fiind prieteni ai președintelui încă dinainte de căderea Uniunii Sovietice. Roldugin este nașul de botez al fetei celei mari a lui Putin. Alți apropiați sunt Yury Kovalchuk, un bancher care l-a cunoscut pe Putin pe când acesta era funcţionar municipal, și Arkady Rotenberg, un prieten din copilărie care a devenit miliardar prin proiectele imobiliare finanțate de stat, conducte de petrol şi altele.

Majoritatea partenerilor și Putin însuși apar conectați la Banca Rossiya din Sankt-Petersburg, pe care guvernul SUA a identificat-o drept pușculița personală a lui Putin. Din documente rezultă că Banca Rossiya a construit întreaga rețea de companii offshore înscrise pe numele lui Roldugin sau a asociaților săi și a inițiat tranzacții prin bănci din Rusia, Cipru și Elveția.

Numele lui Putin nu apare direct în documentele Mossack Fonseca. Înregistrări audio și alte mărturii arată că nici cei mai apropiați oameni ai lui Putin, când discută despre afacerile lui, nu-i pronunță direct numele, folosind mereu un pseudonim.

"Este de neconceput ca această rețea să fi existat fără știrea sau susținerea lui Putin", a declarat Karen Dawisha, analist politic american care a scris masiv despre regimul lui Putin. "El ia tot ceea ce își dorește“, a mai spus Dawisha, adăugând "Când ești preşedintele Rusiei, nu trebuie să ai un contract scris. Tu ești legea."

După ce a primit întrebări detaliate din partea ICIJ şi a partenerilor săi media, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a denunțat într-o conferinţă de presă articolele viitoare drept "un atac" şi "o serie de născociri" , după cum au relatat serviciile ruse de ştiri. Peskov a mai declarat că întrebările respective priveau companii offshore și "un număr mare de oameni de afaceri pe care Putin nu i-a văzut în viaţa lui."

  • Legături de prietenie

Arkady Rotenberg, fost instructor de judo, și fratele său Boris Rotenberg sunt printre cei mai vechi prieteni ai lui Putin. Se cunosc încă din 1960, când mergeau împreună la același club de arte marțiale.

Uniunea Europeană și Guvernul Statelor Unite au emis sancțiuni împotriva celor doi frați în 2014, în contextul invaziei din Ucraina.

Oficialii americani au explicat că cei doi au strâns o avere enormă în timpul conducerii lui Putin, din contracte cu guvernul rus, din care șapte miliarde de dolari numai din afaceri ce au ținut de jocurile olimpice de la Sochi.

În 2013, cu un an inaintea aplicării sancțiunilor, una dintre companiile lui Arkady Rotenberg a primit un contract guvernamental pentru construcția unei viitoare conducte de gaze naturale între Rusia și Europa, cu o valoare de 40 miliarde de dolari. Cam în aceeași perioadă, trei societăți anonime au făcut plăţi substanțiale în reţeaua lui Putin, arată documentele Mossack Fonseca. Două din companiile din umbră erau controlate de Arkady Rotenberg, potrivit Panama Papers.

Împrumuturile, de aproape 231 milioane de dolari au mers către o companie din Insulele Virgine Britanice, numită Sunbarn Limited, deschisă de un manager al băncii Rossiya. Împrumuturile nu au avut nici un program de rambursare. Arkady Rotenberg a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

În cazul lui Sergey Roldugin, Mossack Fonseca a stabilit în mod eronat că el nu ar fi conectat politic, minimalizând rolul muzicianului în această schemă. Nu există însă vreo îndoială cu privire la relația apropiată dintre el și Putin, multe publicații numindu-l drept cel mai bun prieten al lui Putin.

Mossack Fonseca şi bancheri din Elveţia par să fi ignorat relațiile apropiate dintre Putin şi Roldugin. În Elveţia, bancile sunt obligate prin lege să verifice dacă titularii de cont sunt conectați politic, cu scopul de a împiedica utilizarea necorespunzătoare a contului. Sintagma folosită în acest sens este "persoane expuse politic", sau PEP.

Arhiva Mossack Fonseca conţine o cerere din 2014 prin care se solicită deschiderea un cont bancar pentru o companie în numele lui Roldugin. Întrebați dacă acționarul companiei a avut "orice relație PEP sau VIP-uri". Răspunsul a fost "nu." Gazprombank Elveția, banca în cauză, avea obligația de a verifica acest răspuns. Reprezentanții săi au refuzat să facă comentarii.