RISE Project a descoperit documente care arata ca aceeasi firma care il reprezinta pe Benjamin Steinmetz in afacerea Rosia Montana, BSGR, a jucat un rol important in alt scandal care a zguduit economia Romaniei - afacerile legate de rafinariile RAFO Onesti si Darmanesti.

Primul patron de la RAFO a fost Corneliu Iacobov, fost politician PSD supranumit "Imparatul Moldovei", acum la puscarie tocmai pentru afacerile desfasurate cu rafinaria din Onesti.

Numele sau apare in arhivele din Panama, potrvit Rise Project. Acesta a cumparat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles. Ayalex fusese infiintata de avocatii din Panama City cu aproape un an inainte.

Site-ul de investigatii arata ca este o practica obisnuita a firmelor registratare sa infiinteze si sa stocheze companii 'de raft' pe care mai apoi le vand doritorilor. Oferta e larga: firme care au deja cativa ani de activitate in spate si dau bine la o privatizare unde nu poti sa apari cu firme nou-noute, firme cu directori din Panama, firme cu directori din Niue, corporatii cu actiuni la purtator si asa mai departe.

In Ayalex, Iacobov este acompaniat de sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare si desfasurarea de afaceri inclusiv cu terenuri si proprietati imobiliare in Emiratele Arabe Unite.

Iacobov a achizitionat Ayalex in timp ce judecatorii romani dezbateau anii de inchisoare pe care trebuia sa-i execute pentru devalizarea RAFO. Procurorii romani nu au dat insa de urma acestei firme care ar putea detine o parte din averea secreta a lui Iacobov. Bacauanul a fost condamnat sa plateasca 19 milioane de lei catre RAFO insa nu este clar daca rafinaria a recuperat aceasta suma de la fostul politician.

Pe langa Iacobov, la RAFO si Darmanesti au mai marsaluit, in calitate de patroni, Marian Iancu poreclit 'Elefantul', fost stapan al echipei de fotbal Poli Timisoara, si Ovidiu Tender, controversat om de afaceri, legat si el de afacerea Rosia Montana, la fel ca Benjamin Steinmetz. Si Iancu si Tender sunt acum la puscarie pentru devalizarea rafinariei din Onesti.

Iancu a folosit pentru a prelua RAFO inclusiv o firma infiintata de Vasile Frank Timis, initiatorul proiectului Rosia Montana. Timis a fost si el client fidel al Mossack Fonseca.

'Elefantul' a vandut la mijlocul anilor 2000, pe cand era in arestul Politiei Capitalei, majoritatea actiunilor RAFO catre un consortiu de firme reprezentate de un misterios investitor israelian din Ucraina pe nume Uri Bider. Acesta era fata unui grup de firme cu actionari ascunsi care a condus RAFO in urmatorii ani. Uri Bider apare si el in documentele din Panama, conectat direct la interesele lui Steinmetz.

In noiembrie 2003, BSG Resources, firma lui Steinmetz, a activat o corporatie in Cipru numita Raglam Overseas Ltd si i-a dat lui Uri Bider imputernicire pentru finalizarea unei afaceri in Ucraina.

Era vorba despre accesul la un terminal petrolier maritim de la Kherson. Terminalul era controlat de familia lui Mykola Zlochevsky fost ministru al mediului pe vremea presedintelui Yanukovich care a fost nevoit sa fuga din Ucraina imediat dupa Maidan.

Acelasi document a imputernicit-o pe Sandra Horemans, persoana de incredere a lui Steinmetz, sa reprezinte compania. Horemans este mentionata si in investigatia procurorilor romani referitoare la implicarea lui Beny Steinmetz in afacerea terenurilor din Bucuresti.

Ca si Ayalex-ului lui Iacobov, si Raglam Overseas era o companie 'de raft' care a fost activata de grupul de firme controlat de Steinmetz. La trei ani dupa afacerea din Ucraina, Raglam a devenit actionar la RAFO, iar Uri Bider a negociat afacerile rafinariei onestene cu reprezentanti ai statului roman. Tot Uri Bider si Raglam au jucat un rol important si la rafinaria Darmanesti pe care Raglam a preluat-o prin intermediul firmei Expanet Trading SRL, la care detinea tot capitalul social.

Bider si-a stabilit cartierul general in Bucuresti pe strada Mircea Eliade la numarul 3, intr-un imobil care facuse parte din vastul imperiu imobiliar al lui Puiu Popoviciu, un alt afacerist intrat in colimatorul justitiei. Acesta a vandut cladirea pentru un milion de dolari unei firme de la care mai apoi a inchiriat spatiul Uri Bider.

Citeste restul investigatiei pe Rise Project.