O stire importanta a trecut oarecum neobservata in vartejul acestor zile. Pe 30 martie, Inalta Curte a revocat mandatele de arestare in lipsa emise de Curtea de Apel Brasov in dosarul Ferma Baneasa pe numele oamenilor de afaceri israelieni Benjamin Steinmetz, Shimon Shevez si a consultantului Tal Silberstein.

Judecatorul ICCJ care a anulat mandatele este Iulian Dragomir, unul dintre magistratii abilitati sa emita mandate de siguranta nationala (MSN) la cererea SRI, prin intermediul procurorului general, scrie ziaristul Alex Costache, pe site-ul RomaniaCurata.ro.

Daca mandatele de arestare in lipsa ar fi fost confirmate, miliardarii israelieni ar fi fost dati in urmarire internationala, ceea ce le-ar fi putut produce cel putin un real disconfort, daca nu chiar ar fi putut fi chiar prinsi. Mai ales in conditiile in care cel mai bogat evreu, Benjamin Steinmetz, a fost vizat de o ancheta a FBI si a Departamentului de Justitie al SUA pentru afaceri cu zacaminte de fier in Guineea.

Anularea mandatelor vine si in contextul in care miliardarii israelieni le-au transmis procurorilor DNA Brasov, prin avocati, ca sunt dispusi sa vina in Romania si sa colaboreze in ancheta, cu conditia sa nu fie arestati aici.

Ramane de vazut daca acum cand nu mai exista mandate de arestare pe numele lor, deci nicio constrangere, acestia vor dori sa mai vina in tara sa fie audiati de procurori sau pur si simplu vor ignora ancheta romanilor asa cum ¬ sustin procurorii ¬au facut-o si pana acum.

ICCJ nu a pus nimic in loc

Inalta Curte a revocat pur si simplu mandatele fara sa ia alte masuri si fara nicio explicatie. Motivarea instantei o vom putea vedea abia peste cateva saptamani sau luni. De remarcat ca, pana acum, Inalta Curte a confirmat masurile luate de judecatorii de la Curtea de Apel Brasov. De exemplu, atunci cand magistratii de la Brasov au decis in dosarul Ferma Baneasa sa nu emita mandat de arestare preventiva pe numele miliardarului roman Remus Truica, ci doar sa il plaseze in arest la domiciliu, ICCJ a confirmat masura.

Miza anularii mandatelor in lipsa pentru miliardarii israelieni

Pe 15 martie, Curtea de Apel Brasov a decis ca israelienii se sustrag anchetei penale si a emis mandate de arestare in contumacie, asa cum au cerut procurorii DNA Brasov inca din 10 martie.

¬Prezinta relevanta imprejurarea ca acestia au avut cunostinta inca din momentul declansarii cercetarilor impotriva lor despre procesul penal, iar prin conduita procesuala nu au facut altceva decat sa amane prezentarea lor in fata autoritatilor judiciare romane si sa tergiverseze cercetarile¬, au aratat judecatorii Curtii de Apel Brasov in motivarea deciziei de a emite mandate de arestare in lipsa pe numele miliardarilor israelieni.

Voiau sa colaboreze cu anchetatorii

Pe 9 martie, cu o zi inainte ca procurorii DNA sa ceara emiterea mandatelor de arestare in lipsa, Steinmetz, Shevez si Silberstein le-au transmis procurorilor DNA Brasov, prin avocati, ca vor sa vina in Romania si sa colaboreze, insa au pus conditii ca nu vor fi arestati, lucru considerat inacceptabil de catre magistratii brasoveni.

Citeste restul articolului pe Romania Curata,