Magnatul Ion Tiriac si-a pus toata averea intr-o fundatie privata din Panama in care este membru si Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producatorul limuzinelor Mercedes. Avocatul lui Tiriac spune ca fundatia este practic testamentul financiar al omului de afaceri, dezvaluie Rise Project.

Ion TiriacFoto: 0-100.ro

Klaus Mangold, 73 de ani, fost CEO Daimler. Colectioneaza functii de conducere cu aceeasi pasiune cu care strange trofee de vanatoare. A condus concernul DaimlerChrysler timp de opt ani, intre 1995 si 2003. Mangold a ramas influent in Romania si dupa ce s-a retras de la conducerea Daimler, fiind implicat in consiliul de supraveghere al gigantilor Metro, Continental, Swarco sau Alstom, cu investitii masive in Carpati.

Ion Tiriac, om de afaceri, 76 de ani. Este gazda permanenta a lui Klaus Mangold pe domeniul sau de vanatoare de la Balc si merg impreuna la intalniri oficiale. Tiriac a comercializat in Romania automobilele produse de corporatia Daimler, inclusiv marca Mercedes, inca de la inceputul anilor 90. In 2003, afaceristul roman l-a cooptat pe executivul german in consiliul de strategie al unei agentii guvernamentale ca sa stimuleze investitiile straine in Romania.

Pe cei doi antreprenori nu ii leaga doar o veche prietenie. Ambii au apelat la casa de avocatura Mossack Fonseca, aflata in centrul scandalului global #PanamaPapers. Documentele arata ca Mangold si familia Tiriac sunt membri intr-o fundatie privata din Panama, fundatie care a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate in Romania de fostul sportiv.

Material integral pe Rise Project