Afacerea Kovesi-Mossad, o cronologie dubioasa. Cazul Kovesi-Mossad, foarte departe de a putea fi inteles atat in desfasurare, cat si in intentia urmarita prin detonarea sa nu face, deocamdata, decat sa ridice intrebari. "Cronologie dubioasa" este semnul sub care pare sa stea intreaga afacere. Cei doi israelieni de la firma Black Cube au fost arestati cu trei zile inainte de izbucnirea scandalului. Firma la care lucrau nu a suflat public niciun cuvant, la fel si presa israeliana. O atitudine identica au avut-o si autoritatile romane, au tacut malc, in ciuda obiceiului lor de a anunta cu surle si tobe orice realizare profesionala, oricat de banala. Chiar in ziua in care "bomba" arestarii israelienilor a fost detonata in presa, Kovesi a fost reinvestita de Iohannis la sefia DNA. Mai mult, dupa ce stirea - potrivit careia sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a fost tinta unor hackeri israelieni - a aparut in noaptea de 5-6 aprilie, pe site- ul Rise Project, a urmat un nou episod de tacere nefireasca de mai bine de 12 ore, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romanii cred ca tara o ia razna. Care sunt principalele temeri. Perceptia romanilor fata de directia spre care se indreapta tara s-a prabusit fata de luna decembrie 2014, cand s-a aflat la un maxim istoric. Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului "Adevarul" arata ca 58,8% din populatie considera ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita (fata de 52,3% in luna noiembrie), in timp ce parerea contrarie este impartasita de 30,9% din romani (fata de 34,3% in noiembrie). Dinamica acestui indicator arata ca cifrele practic s-au inversat fata de momentul in care presedintele Iohannis castiga alegerile. Asadar, in comparatie cu masuratoarea precedenta, se remarca o crestere cu 6,5% a ponderii celor care privesc cu pesimism modul in care evolueaza lucrurile in Romania. Or, cum in cele patru luni care s-au scurs de atunci nu au existat evenimente politice majore, foarte probabil, aceasta evolutie reflecta in primul rand dezamagirea fata de prestatia cabinetului condus de Dacian Ciolos, anuntaAdevarul.

Repatrierea diasporei, in varianta promisa de ministrul Economiei. Ce implica programul 1 leu pentru fiecare 1 leu investit. Planul autoritatilor prin care fiecare roman plecat in strainatate care va investi un leu in Romania va primi un alt leu din partea statului este pe ultima suta de metri. Ministrul Economiei a anuntat miercuri ca dupa Pasti schema de sprijin pentru repatrierea antreprenorilor din diaspora va fi gata. Studiile arata ca trei din cinci romani dezradacinati ar vrea sa inceapa o afacere aici, mai ales in agricultura si turism. Costin Borc: "Inainte de vara va fi gata. Un proiect la care colegii mei lucreaza. Sunt pe cale sa identifice fondul, pentru ca inainte de a avea schema trebuie sa vedem de ce suma totala vorbim", informeazaStirileProtv.ro.

Interceptarea telefoanelor doar in baza unor "temeiuri justificate". Cum au decis deputatii sa modifice Codul de procedura penala. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, legea pentru aprobarea OUG nr.82/2014, stipuland ca organele de urmarire penala pot solicita date de trafic si localizare doar daca exista ''temeiuri justificate'' pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, in 15 martie, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.82/2014 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala. Membrii comisiei au hotarat ca obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sa respecte o serie de criterii, printre care si existenta unor ''temeiuri justificate pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe'', scrieGandul.

"Cutia neagra" a paradisurilor fiscale. Mii de anonimi, dar si numerosi sefi de stat, miliardari, celebritati din sport sau personalitati aflate sub sanctiuni internationale, traficanti au recurs la sofisticate scheme offshore pentru a-si disimula activele. Potrivit documente￯lor provenite de la cabinetul de avocatura panamez Mossack Fonseca, obtinute de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie si de Suddeutsche Zeitung, in cadrul anchetei "Panama Papers", o noua entitate offshore, Prime Asset Partners Ltd. "a fost inregistrata in Insulele Virgine britanice la 21 august 2014 avand ca singur actionar mentionat presedintele Petro Porosenko". In acea perioada, armata ucraineana inregistra o serie de infrangeri din partea rebelilor pro-rusi in estul Ucrainei, in special in Ilovaisk, unde 366 de soldati au fost ucisi in cateva zile, potrivit Kievului. Dezvaluirea este foarte stanjenitoare pentru presedintele ucrainean, care la alegerea sa in mai 2014 promitea ca va vinde activele si va lupta contra coruptiei, anuntaRomania Libera.

Prima moschee din judetul Calarasi va fi inaugurata astazi, in prezenta a 11 ambasadori. Astazi are loc inaugurarea primei moschei din judetul Calarasi, pe un teren proprietate privata a Municipiului Calarasi, dat in folosinta gratuita Muftiatului Cultului Musulman din Romania inca din 2006. Muftiul Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, spune ca moscheea era o necesitate intrucat enoriasii musulmani din judet nu aveau niciun lacas de cult unde sa se roage. Sunt circa 2000 de suflete, atat turci, cat si tatari, dar mai multi turci. Muftiul a tinut sa precizeze ca este vorba de turci autohtoni, pentru a preintampina comentarii asemanatoare celor aparute in legatura cu proiectata moschee din Bucuresti. Banii pentru constructia moscheii au fost procurati de muftiat, cu un sprijin mic din partea Diyanet-ului (institutia din Turcia care administreaza problemele legate de religie - denumirea completa este Presedintia Afacerilor Religioase - Diyanet Isleri Baskanligi), pe baza protocolului pe care muftiatul il are incheiat cu aceasta institutie. Oameni de afaceri turci, dar si romani au contribuit cu materiale de constructie pentru moschee. Cladirea va fi una modesta, asemanatoare moscheilor din localitatile Mihail Kogalniceanu, Ovidiu sau Castelu, din judetul Constanta, informeazaConstantanoastra.ro.

Cat aur continea tezaurul romanesc pierdut la Moscova acum 100 de ani. Declaratiile lui Mugur Isarescu. Dupa doi ani de neutralitate, Romania a intrat in Primul Razboi Mondial prin declaratia de razboi din 14 august 1916 impotriva Austro - Ungariei. Atent la evolutia fronturilor, Consiliul general al BNR a hotarat ca trebuie sa puna la adapost rezerva metalica, reprezentata de cele 91,48 tone de aur, monede si lingouri, aflate in tezaurul sau, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Aceasta cantitate de aur era a bancii, nu era a actionarilor si nu reprezenta depozite ale unor particulari", a declarat guvernatorul. Acesta a oferit amanunte interesante despre pierderea tezaurului, dar si despre efectele asupra economiei. In decembrie 1916, au plecat catre Moscova 1.738 de casete cu aur ale BNR, in valoare de aproximativ 315 milioane lei (cifra exacta - 314.580.456, 84 lei), adica 91,32 tone, care au fost incarcate in 17 vagoane de tren, scrieEVZ.