Este cea mai mare scurgere de documente fiscale din istorie, cunoscuta sub denumirea de Panama Papers, dar prea putini americani se regasesc printre personalitatile care si-au ascuns banii in companiile offshore din mica tara dintre cele doua Americi. BBC a incercat sa afle de ce americanii lipsesc din aceste dezvaluiri.

Panama PapersFoto: Rise Project

Publicatia Fusion, membra a Consortiului International al Ziaristilor de Investigatii (ICIJ), care a primit aceste date, a afirmat ca au fost identificate 211 persoane cu adrese in Statele Unite si care detin companii mentionate in aceste documente. Dar nu este clar daca toti sunt cetateni americani.

Expertii afirma ca nume noi ar putea aparea pe parcursul examinarii celor 11,5 milioane de documente. Pe de alta parte, americanii care doresc sa evite taxele ar putea sa prefere alte tari binecunoscute pentru aceasta practica sau chiar state din SUA, cu reglementari foarte laxe.

Un alt motiv ar putea fi legislatia mai stricta adoptata de SUA pentru a face mai dificila evaziunea fiscala pentru cetatenii americani.

"Americanii nu trebuie sa mearga prea departe"

Legile din state americane precum Delaware, Nevada si Wyoming sunt foarte permisive in ceea ce priveste crearea de companii-paravan pentru a evita plata unor taxe mari, spun expertii citati de BBC.

Criticii afirma ca astfel de legi au transformat Delaware intr-o versiune onshore a insulelor Cayman, celebru paradis fiscal, potrivit unui articol publicat in New York Times.

Oficialii din Delaware resping aceste acuzatii ca fiind "inexacte".

Dar Transparency International spun ca acest stat este "sinonim" cu "companii anonime si corportatii-fantoma".

Si nu este vorba doar de Delaware. Prof Jason Sharman, de la Griffith University din Nathan, Australia, declara pentru Reuters, in 2011: "Somalia are standarde putin mai ridicate decat Wyoming si Nevada."

Cele doua state americane se numara printre locatiile unde Mossack Fonseca si-a oferit serviciile.

William Sharp, de la Sharp Partners PA, preciza ca infiintarea unei companii cu raspundere limitata poate fi facuta in Nevada sau Delaware peste noapte si, de obicei, cu foarte putine, sau chiar deloc, operatiuni de fond.

Delaware, Nevada si Wyoming au promis ca vor inaspri reglementarile dar pana in prezent prea putin masuri au fost adoptate, potrivit Tax Justice Network.

Companii onshore

Tax Justice Network explica modul in care decurg operatiunile. Un om de afaceri infiinteaza o companie paravan in Delaware, recurgand la un agent local.

Acesta ofera directorii companiei, de obicei avocati, ale caror informatii, precum pasapoartele, devin publice.

Dar, in baza relatiei confidentiale dintre client si avocat, este foarte greu sa obtii numele adevaratilor proprietari ai companiei, si chiar si in acest caz se poate ajunge la o alta companie-paravan.

"Compania poate rula milioane de dolari prin conturile sale bancare fara ca nimeni - fie ca e vorba de autoritati locale sau externe - sa poata sparge aceasta forma de secret", afirma Tax Justice Network.

De ce Singapore si nu Panama

Un articol publicat de Politico sugereaza ca americanii care doresc sa evite taxele ar putea prefera alte locatii decat Panama, precum insulele Bermude, Cayman sau Singapore.

In aceste tari se vorbeste limba engleza, au un sistem legislativ derivat din cel anglo-saxon si un sistem politic considerat mai stabil.

Profesorul de drept Reuven Avi-Yonah, de la Universitatea Michigan, estimeaza costul anual al evaziunii fiscale pentru SUA intre 20 miliarde si 70 de miliarde de dolari.

William Sharp spune insa ca legi precum Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) si alte initiative internationale au facut ca "jocul evaziunii fiscale sa fie terminat, in principiu, pentru contribuabilii american".

"Lista tarilor cunoscute folosite de americani pentru evaziune fiscala se scurteaza continuu, pe masura ce trece timpul", arata el.