Judecatoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa-i apere reputatia, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a respins solicitarea sa, informeaza Adevarul citand surse judiciare. Judecatoarea sustien ca miza reala a cercetarii sale disciplinare este anularea sentintei din dosarul ICA - Dan Voiculescu, in care a decis confiscarea a 60 de milioane de euro.

Judecatoarea Camelia BogdanFoto: Captura YouTube

Surse judiciare au declarat pentru publicatia amintita ca magistratul Camelia Bogdan a facut trei demersuri: cere Curtii Supreme sa anuleze decizia CSM prin care nu i-a fost aparata reputatia, a sesizat Agentia Nationala de Integritate si a facut o completare la plangerea penala depusa la DNA.

Amintim ca Inspectia Judiciara (IJ) a finalizat etapa verificarilor prealabile si a constatat ca exista indiciile savarsirii unor abateri disciplinare de catre magistratul Camelia Bogdan, fiind dispusa inceperea cercetarii disciplinare, anunta Agerpres. Camelia Bogdan a facut parte din completul de judecatori care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare. Ea a fost atacata constant de trustul de presa al lui Voiculescu.

"Trebuie sa mentionez ca discutam despre o procedura eminamente administrativa, iar in acest moment Inspectia Judiciara nu contesta nevinovatia magistratului in cauza. La finalizarea cercetarii disciplinare, in functie de rezultatul verificarilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizarii, prin exercitarea actiunii disciplinare si sesizarea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM, fie respingerea sesizarii in cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru exercitarea actiunii disciplinare", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al IJ, Alin Alexandru.

Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, la inceputul lunii februarie, in cazul judecatoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti in urma informatiilor publicate de Antena 3 si site-ul Luju.ro.

Reamintim ca Antena 3 a dedicat mai multe emisiuni presupusului conflict de interese in care s-ar fi aflat judecatoarea Camelia Bogdan, sustinand ca ea nu putea judeca dosarul lui Dan Voiculescu (in care Ministerul Agriculturii era parte) si sa predea unor angajati APIA in acelasi timp. Judecatoarea Camelia Bogdan a depus la CSM o cerere de aparare a reputatiei profesionale in urma acestor emisiuni, aratand in cererea oficiala ca "invitati permanenti ai postului Antena 3, precum Mugur Ciuvica, ori persoane invitate constant precum Lucia Hossu Longin, au proferat acuzatii grave la adresa mea, calificandu-ma drept <>". Camelia Bogdan arata ca a predactor ca lector cursuri pentru functionarii APIA si sustine ca a cerut Agentiei Nationale de Integritate verificarea vreunei potentiale incompatibilitati intre calitatea de magistrat si calitatea de lector, ANI comunicand ca aceasta participare "nu este de natura sa genereze situatie de incompatibilitate".