In decembrie si ianuarie, ANAF a instituit sechestru asigurator asupra intregului patrimoniu al RAFO Onesti. Este vorba de peste 8000 de bunuri ale rafinariei din judetul Bacau. Numai valoarea bunurilor mobile a fost estimata la 400.000.000 lei, adica aproape 90.000.000 euro, scrie ziaristul Alex Costache, pe Romania Curata.

Marian IancuFoto: AGERPRES

De ce s-a pus sechestru. Oficial, bunurile Rafo au fost indisponibilizate in vederea recuperarii prejudiciului urias din dosarul in care magnatii Ovidiu Tender si Marian Iancu au fost condamnati la aproape 13 si, respectiv, 14 ani de inchisoare. Prejudiciul din dosarul Rafo-Carom a fost stabilit prin sentinta definitiva la peste 30 de milioane de euro, insa instanta a decis si recuperarea produsului infractiunii, in total peste 70 de milioane de euro.

Calul troian al Fiscului. Tender SA, compania lui Ovidiu Tender, controleaza Prospectiuni SA, firma ce detine 2,72 la suta din actiunile RAFO. Actiunile lui Tender au reprezentat "calul troian" al Fiscului pentru a putea pune sub sechestru toata rafinaria rusilor de la Petrochemical Holding Viena, grup controlat de oligarhul rus Yakov Goldovskiy. Anul trecut, actionarii majoritari rusi ai Rafo au decis sa dezmembreze rafinaria si sa o vanda la fier vechi.

Dubla lovitura. Rusii au gajat rafinaria unei banci moscovite, apropiate de Kremlin si vizate de sanctiunile SUA si UE. Practic, prin sechestru, Fiscul a impuscat doi iepuri: incearca sa recupereze paguba din dosarul lui Tender si ii impiedica pe rusi sa taie, sa vanda rafinaria si sa faca bani pentru regimul tarului Putin, slabit de sanctiunile economice occidentale.

Ce spune oficial Fiscul. "In baza adresei Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Timis ¬ AJFP Timis, prin care s-a solicitat aplicarea in conditiile legii a masurilor de indisponibilizare a patrimoniului SC Rafo Onesti SA, in baza Deciziei Penale 862/A/08.06.2015 a Curtii de Apel Bucuresti Sectia a II a Penala, AJFP Bacau in calitate de organ de executare teritorial a procedat la instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile situate pe teritoriul judetului Bacau", arata ANAF intr-un raspuns de presa.

Sechestrul pe bunurile mobile a fost inscris in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, iar in ce priveste bunurile imobile, AJFP Bacau a solicitat la Cadastru inscrierea sarcinilor in cartile funciare aferente imobilelor indisponibilizate, a aratat ANAF.

Rusii au facut contestatie in instanta. Actionarii majoritari rusi de la Rafo sustin ca nu au nicio vina si cer sa le fie ridicat sechestrul. Urmatorul termen de judecata este pe 4 mai.

Citeste restul articolului pe RomaniaCurata.ro