Lupta Occidentului cu rusii naste monstri in Balcani. Noii lideri din Balcani au invatat sa le spuna omologilor lor din Occident exact ceea ce vor sa auda, insa acasa nu-si pun in practica angajamentele luate, scrie "Foreign Policy" intr-o ampla analiza pe marginea acestui subiect. La prima vedere, in special in comparatie cu alte parti ale lumii, zona Balcanilor pare sa se indrepte intr-o directie buna in ceea ce priveste democratia. Ultimii ani au parut de bun augur pentru ambitiile declarate ale statelor din zona de a se alinia valorilor occidentale. In 2013, de pilda, Croatia a aderat la Uniunea Europeana, dupa noua ani in care a avut statutul de tara candidata. Cu un an inainte, Serbia a devenit oficial candidata pentru statutul de membru al UE. In 2014, Albania s-a alaturat Muntenegrului si Macedoniei, care sunt state candidate de cativa ani. Pana si Kosovo, a carui independenta nu este recunoscuta de cinci state membre UE, a semnat un Acord de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana, o prima etapa in vederea unei potentiale aderari la blocul comunitar, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Traian Basescu: "Guvernul Ciolos este bataia de joc a celor doua mari partide". In cadrul unei emisiuni de la Romania TV, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a precizat ca executivul condus de Dacian Ciolos este bataia de joc a celor doua mari partide. "Acest Guvern nu face nimic, el a fost pus ca sa-si bata joc cele doua mari partide de "guvernul meu" al lui Iohannis. In Parlament e o avalansa de facilitati financiare care se dau multor categorii cand ei stiu foarte bine ca Guvernul nu are bani de asa ceva. Se vede clar ce inseamna tehnocrat: incapabil de decizie, de viziune", spune Traian Basescu, scrie EVZ.

Marian Munteanu: "Nu stiu daca Zelea Codreanu a fost un criminal". Fostul lider al Ligii Studentilor, victima a mineriadei si, pentru o scurta vreme, partener politic al lui Virgil Magureanu, e un personaj pivotal pentru identitatea unuia dintre cele doua partide mari ale Romaniei. Decizia PNL de a-l desemna pe Marian Munteanu drept candidat pentru primaria Bucurestilor, a fost intampinata cu proteste din partea mai multor ONG-uri si a Institutului Elie Wiesel. Intr-un interviu pentru Mediafax, Marian Munteanu explica cateva dintre pozitiile publice din trecut si, intr-un mod mai degraba rezervat, intentiile, scrie Gandul.

"Mai putine teme pentru elevi" Mesajul Ministrului Curaj pentru profesori. Ce mesaj aveti pentru profesorii care au salarii foarte mici acum, ca guvernul a renuntat la proiectul salarizarii bugetarilor? Eu am incredere in dansii, am incredere in cei care slujesc cu adevarat scoala. Si sunt multi, sunt profesionisti. Scoala romaneasca nu e una neperformanta, vedem asta in copiii nostri. Le transmis mesajul ca am incredere ca isi vor face cu aceeasi dragoste si respect munca si sunt convins ca vor veni si vremuri mai bune, informeaza Stirile ProTV.

Investitia romaneasca din SUA care s-a evaporat. O mina de carbune care trebuia sa alimenteze Combinatul Siderurgic Galati, realizata pe teritoriul Statelor Unite in anul 1977 printr-un efort financiar al Romaniei, a iesit inexplicabil din sfera de interes a conducerilor post-decembriste, cu tot cu acte. Ideea construirii unui mare combinat siderurgic in partea de est a Romaniei a aparut in 1958. Decizia a fost luata printr-un decret adoptat in 1960, iar Gheorghe-Gheorghiu-Dej, conducatorul Partidului Muncitoresc Roman, a hotarat pozitionarea acestuia la Galati. Constructia combinatului a avut loc impotriva dorintelor Uniunii Sovietice, a Cehoslovaciei si a RDG, state mai puternic industrializate, care ar fi dorit ca partea sudica a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER) - un pact economic al blocului socialist, replica la Piata Comuna a statelor capitaliste din Vestul Europei - sa se axeze mai mult pe agricultura. Refuzul URSS de a contribui la proiect a determinat Romania sa caute finantare in Occident, relateaza Romania Libera.