Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Marian Munteanu, a evitat duminica seara, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, sa spuna daca, in opinia sa, fostul lider al Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a fost un criminal, raspunzand ca "justitia romana a spus ca nu".

Marian MunteanuFoto: Captura Realitatea TV

El a fost solicitat sa raspunda cu Da sau Nu daca Zelea Codreanu a fost un criminal.

"Justitia romana a spus ca nu", a afirmat Marian Munteanu.

Intrebat ce crede personal, nu care a fost decizia justitiei, Munteanu a raspuns: "Nu stiu. Astept demult, de la istorici, de la justitie, sa stabileasca toate lucrurile legate ... Eu am ... cand eram acuzat ca as fi legionar, sa stiti ca atunci incepusem sa citesc si eu si am citit si eu cateva. Habar n-aveam, mai toti colegii mei, si erau foarte multi, mai ales de astia tineri, cand domnul Iliescu ne facea legionari, ei ziceau, dom'le, inseamna ca e ceva de bine, daca zice domnul Iliescu ca aia is rai, stati putin, sa vedem despre ce-i vorba, ca nu e chiar asa, lucrurile sunt complicate. Si nu am gasit foarte multe date, informatii, sunt controverse, m-as bucura daca..."

Iata mai jos dialogul lui Marian Munteanu cu ziaristul agentiei Mediafax:

Reporter: Exista cel putin o crima dovedita in justitie.

M.M.: Care?

R: Prefectul de la Iasi, daca nu ma insel

M.M.: Pai la aia ma refer. De ce l-au achitat?

R.: Acolo au fost prezentate dovezi in timpul procesului.

M.M.: Dar l-au achitat si era o guvernare...

R: ... sub o presiune a strazii destul de mare si inclusiv in sala de judecata.

M.M.: Deci daca eu sunt convins ca aceste lucruri pot fi analizate si orice crima trebuie sanctionata, bine, post - factum, moral. Miscarea legionara, in interiorul ei, s-au comis crime si greseli enorme, enorme, dar aceasta este un aspect. Eu in viata mea intotdeauna cand am avut de a face cu subiectul acesta, eu ma refeream la unele personalitati culturale in special, care, sigur, unele au fost mai apropiate mai mult sau mai putin, dar cele culturale in special cred eu ca trebuie sa aiba un statut oarecum aparte, pentru ca nu cred eu ca ei s-au implicat in actiuni de genul acesta. Sigur, daca se va dovedi ca au facut-o, automat lucrurile trebuie clarificate, pentru ca nu trebuie in nici un caz incurajate sau perpetuate forme de extremism de nici un fel. Noi nu avem de o societate - uitati-va ce se intampla in lume, uitati-va ce se intampla in jurul nostru.

R: Din Orientul Mijlociu pana in Asia

M.M.: Si pana in Paris, vedeti ce drame sunt, nu ne trebuie asa ceva, Doamne fereste.