Legatura lui Marian Munteanu cu Securitatea, avandu-l ca tinta pe Petre Tutea. In timp ce era student, Marian Munteanu, care si-a retras, miercuri, candidatura pentru functia de primar al Capitalei din partea PNL, a facut parte din echipa care i-a fost alaturi lui Petre Tutea. Din pacate, prietenia lui Munteanu, dar si a celorlalti studenti din echipa sa cu batranul filosof nu a tinut decat cateva luni, pana cand Securitatea a intrat pe fir. Dar cum a ajuns Marian Munteanu in intimitatea lui Petre Tutea? Profesorul de lingvistica generala Ion Coja, dascal la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, a dezvaluit totul pentru "Adevarul". "A fost o actiune a mea si a altor doi colegi profesori: Mihai Neagu Basarab si Ioan Alexandru. Petre Tutea era un om batran, nevoias, care avea nevoie de sprijin tot timpul. Si, atunci, fiecare am ales din grupele noastre de studenti cativa tineri care sa aiba grija de el. Eu i-am ales pe Marian Munteanu si pe Mihai Gheorghiu, studentii mei. Un alt coleg, profesor si el, a adus cativa tineri de la Medicina si alti cativa de la Teologie", ne-a povestit profesorul Ion Coja, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Efectul miliardului furat: Republica Moldova e in pragul colapsului. Vesti alarmante vin zilnic din tara vecina. Moldovenii au inceput sa se imprumute masiv pentru a plati salariile si pensiile, exporturile au scazut dramatic, iar saracia se adanceste. Datoria interna de stat a Republicii Moldova creste in medie cu circa 10 milioane de lei (jumatate de milion de dolari) pe zi. Ritmul este mai mult decat ingrijorator: de 24 de ori mai mare decat cel din 2015, noteaza Mold-Street. In doar trei luni, din ianuarie pana in martie, datoria interna a crescut cu 959,1 milioane lei, fata de 150 milioane lei - plusul din 2015, fiind cea mai mare rata de indexare din ultimii ani. Totodata, exporturile s-au prabusit, ceea ce poate fi explicat si prin faptul ca tara nu mai are ce exporta. "Situatia din economie si din finantele tarii este foarte grava. In lipsa unei finantari externe, Guvernul este fortat sa emita hartii de valoare pentru a se imprumuta pe piata interna si a putea achita la timp pensiile, salariile etc", a declarat expertul economic Sveatoslav Mihalache, potrivit publicatiei citate, anuntaEVZ.

Academia lui Oprea nu si-a respectat rolul strategic. Guvernul a decis in 2014 ca Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN) este obligata sa contribuie la implementarea strategiei nationale de cercetare, dezvoltare si inovare. Cu toate acestea, nu exista nici o informatie publica disponibila care sa ateste ca ASSN ar fi produs orice fel de lucrare stiintifica de la infiintare si pana in prezent. Pe 21 octombrie 2014, Executivul a adoptat o hotarare al carei articol unic spune ca "se aproba Strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare 2014-2020". Actul normativ este semnat de premierul de atunci, Victor Ponta, dar si de aproape toti ceilalti ministri ai Cabinetului. Intamplator sau nu, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, fondatorul Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (fosta Academie de Stiinte Militare), nu figureaza printre semnatarii acestei hotarari de guvern, informeazaRomania Libera.

A treia inaugurare in sase ani pentru sectia de arsi de la Floreasca. De ce a stat inchisa cand a fost nevoie de ea. Sectia pentru marii arsi de la Spitalul Floreasca din Bucuresti a fost inaugurata miercuri pentru a treia oara in ultimii 6 ani. Evenimentul, pentru care nimeni nu merita o medalie, este umbrit de faptul ca sectia a stat inchisa atunci cand am avut mai mare nevoie de ea, dupa tragedia din Colectiv. Zeci de tineri care au suferit arsuri grave puteau fi tratati acolo. Insa, din lipsa de personal si de responsabilitate, unitatea dotata cu aparatura de ultima generatie nu a primit nici un pacient. Finalizata in 2010, clinica sta nefolosita de sase ani, desi statul a cheltuit pentru ea 9.000.000 de euro. Inaugurarea din aprilie anul trecut a fost al doilea moment cand autoritatile s-au laudat degeaba: cu o sectie care nu era inca functionala, scrieStirileProtv.ro.

DW: Este Traian Basescu victima propriei justitii? Fostul presedinte Traian Basescu este acuzat de spalare de bani in cursul unei anchete care priveste tranzactii de acum 16 ani din perioada in care era primar general al Capitalei. Parchetul a inceput urmarirea penala a fostului presedinte Traian Basescu pe care il acuza de spalare de bani in cazul unui teren cumparat in anul 2000 dupa ce devenise primar al Capitalei. Pe scurt, Traian Basescu ar fi cumparat un teren in Baneasa la un pret de trei ori mai mic decat pretul pietei, dupa care l-ar fi revandut cu un profit de peste 300 000 de dolari la numai cateva luni de zile. Problema ar fi ca nici suma initiala nu ar putea fi justificata si ca ar proveni din surse ilicite, dar exista si suspiciunea ca intregul aranjament s-ar fi realizat cu complicitatea omului de afaceri Costel Casuneanu, "regele asfaltului", care a fost un privilegiat al contractelor cu ministerul transporturilor pe vremea in care Traian Basescu era ministru. Mai multe detalii ale acestei increngaturi financiare destul de complicate pot fi gasi pe site-ul Romania Curata. Investigatia a pornit de la plangerea facuta de Grupul pentru Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, anuntaDeutsche Welle.

Cine sunt "victimele" turnatoriilor la DNA ale patronului UTI Tiberiu Urdareanu. Judecat pentru coruptie dupa ce l-ar fi mituit pe edilul Iasului Gheorghe Nichita, Tiberiu Urdareanu l-ar fi turnat si pe Ludovic Orban la DNA. Pentru credibilitate, patronul UTI l-a si inregistrat pe fostul lider PNL Ludovic Orban cand i-a cerut 50.000 de euro pentru campania electorala. Anterior, Urdareanu denuntase si alte VIP-uri. Tiberiu Urdareanu ar face aproape orice ca sa-si usureze situatia penala. Judecat alaturi de primarul Iasului Gheorghe Nichita, pentru fapte de coruptie privind un contract de management al traficului in Iasi, omul de afaceri Tiberiu Urdareanu nu se mai opreste din denunturi. Toate in speranta ca va primi o pedeapsa mai mica in propriul dosar. Dupa ce l-a infundat pe edilul Iasului, recunoscand ca l-a mituit, presedintele grupului de firme UTI a mai facut o "victima". El l-a dat pe mana procurorilor anticoruptie si pe Ludovic Orban, dupa ce acesta i-ar fi cerut sa-i finanteze campania electorala cu 50.000 de euro. Banii ar fi urmat sa ajunga la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 TV, si Cozmin Gusa, actionarul postului Realitatea Tv, pentru a-i asigura candidatului liberalilor aparitiile televizate in timpul campaniei electorale. Ca sa fie credibil in fata procurorilor, Urdareanu l-a inregistrat din proprie initiativa pe Ludovic Orban, informeazaAdevarul.