Frauda de la Compania Nationala a drumurilor creste de la o zi la alta. Gaura data de CNADNR la bugetul de stat se adanceste la o jumatate de miliard de euro. Asa cum mentionam si in articolele anterioare, pe subiectul revendicarilor contractuale formulate de constructori si consultanti, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania este in incapacitate de a-si mai reprezenta interesele in dosarele de arbitraj international. Valoarea acestora se cifreaza la circa 500 de milioane de euro, a crescut cu 100 de milioane, caci, intre timp, numarul dosarelor a crescut si el, de la 32, la 37. Prin Raportul nr. 942/27.10.2015, aflat in prezent la DNA, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor a atras atentia asupra faptului ca prevederile OUG nr.26/2012, privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare nu ar fi fost respectate, atunci cand s-au incheiat contractele cu casele de avocatura, deoarece nu s-ar fi obtinut aprobarea ordonatorului principal de credite, in speta ministrul transporturilor. Situatia ramane de clarificat, insa, avand in vedere precizarea din Raport potrivit careia, la momentul redactarii actului, Corpul de Control nu a avut la dispozitie toate documentele in baza carora s-au emis facturi si s-au efectuat plati. Raportul nu afirma nici ca respectivele contracte nu ar fi valabile, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cosmarul Cernobil in Romania, povestit dupa 30 ani. Ce valori inspaimantatoare ale radiatiilor au fost inregistrate in 1986. Specialistii spun ca urme ale contaminarii radioactive sunt si acum prezente in sol, la 30 de ani de la producerea accidentului de la centrala nucleara din Cernobil. Explozia produsa pe 26 aprilie 1986, la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, a cutremurat lumea prin proportiile dezastrului ce avea sa urmeze. In doar cateva ore, o suprafata de aproape 40.000 de km patrati avea sa devina nelocuita, iar norul radioactiv s-a plimbat timp de doua saptamani deasupra a trei sferturi din Europa. Impins de vanturi, acesta a ajuns deasupra Rusiei, Scandinaviei si tarilor baltice, iar dupa sase zile a acoperit si tara noastra, incepand din nord si nord-est, deasupra judetelor Moldovei. "Problema a fost pentru zonele unde a plouat in acele zile. Din acest punct de vedere, cea mai afectata de dezastru a fost Belarus, deoarece cam 70% din precipitatiile radioactive au cazut pe teritoriul acestei tari. La noi, norul radioactiv a intrat in tara in jurul datei de 1 mai", spune Andrei Neagu, responsabilul Statiei de supraveghere a radioactivitatii mediului (SSRM) din Piatra Neamt, anuntaAdevarul.

Cum se toaca banii din programele de sanatate: medicamente pentru morti si achizitii ilegale. Banii pentru programele nationale de sanatate se duc oriunde, numai unde trebuie nu. Retete medicale in valoare de 3.551.000 de lei au fost eliberate de catre medici fara specializarea necesara, potrivit Raportului Curtii de Conturi privind evaluarea performantelor unor Programe Nationale de Sanatate derulate in perioada 2012-2014 la Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). De asemenea, CNAS a validat eliberarea de medicamente in valoare de 63.000 de lei, pentru pacienti care erau decedati la data eliberarii din farmacii a respectivelor medicamente. In acelasi document se arata si faptul ca unitatile sanitare au achizitionat materiale sanitare si medicamente peste stocurile necesare si ca preturile de achizitie au fost diferite de la o unitate la alta, desi produsele proveneau de la acelasi furnizor. Raportul Curtii de Conturi mentioneaza si lipsa de implicare a Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste controlul implementarii Programelor Nationale de Sanatate pentru diabet si boli rare, desi aceasta este una dintre principalele atributii ale sale. In total, cheltuielile nejustificate se ridica la 9.424.000 de lei, informeazaGandul.

Incompatibilitatea si nepotismul, legalizate de parlamentari. Doua modificari importante ale legii ANI sunt aproape de votul final in Legislativ. Comisia juridica a Senatului a aprobat un proiect care deschide posibilitatea candidaturilor pentru incompatibili sau cei aflati in conflict de interese. Comisia pentru statut pregateste, de asemenea, indulcirea sanctiunilor pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare. Comisia juridica a Senatului a aprobat, ieri, un proiect de modificare a legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care schimba radical regulile pe baza carora aceasta institutie poate dicta sanctiuni. Este vorba de un proiect initiat de un grup de parlamentari PSD, UNPR si UDMR, care prevede ca persoanele aflate in incompatibilitate sau in conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani doar functia in care au incalcat legea, in schimb sunt liberi sa ocupe alte posturi, scrieRomania Libera.

Reguli "noi" pentru biserici in noaptea de Inviere. Ce risca preotii care nu respecta instructiunile trasate de ISU. Cu cateva zile inainte de Paste, pompierii verifica bisericile, sa stabileasca daca respecta normele de siguranta. In paralel, preotii au fost instruiti cum sa intervina in cazul unui incendiu. In Timis, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au dat doar avertismente, acolo unde bisericile nu erau pregatite sa primeasca multimea de oameni de Inviere. La Constanta insa, a plouat cu amenzi, pentru ca neregulile erau grave. In judetul Timis, au fost verificate 58 de biserici. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au verificat si caile de evacuare. Potrivit reglementarilor, fiecare biserica trebuie sa aiba unul sau mai multe stingatoare, lopeti, tarnacop, furtun, galeti si o lada cu nisip, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Falia din aparatul de stat si tacerea presedintelui Iohannis. Sefa DNA a declarat ca i se pare neverosimil ca agentii spionajului romanesc care isi fac veacul prin lumea larga sa nu aiba habar de achizitiile suspecte pe care unii cetateni romani le fac in strainatate. Declaratia procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, este mai mult decat o forma de uimire. Este o acuzatie directa si, totodata, indiciul unor defectiuni in functionarea aparatului de stat. Nu toti trag in aceeasi directie si nici nu ar fi prima data cand se intrevede acest lucru. Dar care este intinderea divergentelor nu este clar deloc. La o conferinta dedicata luptei anticoruptie, (￯Piedicile si performantele anticoruptiei￯), Laura Codruta Kovesi a dezvaluit ca, in toti anii de cand activeaza in fruntea parchetelor, nu a primit niciodata vreo informatie relevanta de la SIE, informeazaDeutsche Welle.