Topul candidatilor la alegerile locale pe Facebook. Un studiu publicat de infopolitic.ro a monitorizat sustinerea pe Facebook de care se bucura fiecare candidat. Datele nu au relevanta sociologica foarte mare, precizeaza Infopolitic, dar este util în conditile în care din totalul utilizatorilor de Facebook din Romania (8,4 milioane de conturi), 7.611.370 (90,61%) si-au setat orasul de resedinta. Topul national este dominat de Gabriela Firea, care are de departe cei mai multi sustinatori pe contul sau de Facebook. Surpriza de pe locul 2 este candidatul PRU, Bogdan Diaconu. Dintre candidatii independenti sau din partide mici, cei mai bine plasati sunt Nicusor Dan, Eugen Tomac. Ar fi figurat si Cristian Popescu Piedone, daca ar fi ramas candidat - integral pe InfoPolitic.

Noua zile pana la startul campaniei electorale. Cum are loc finantarea si cum se pot promova candidatii. Candidaturile vor ramane definitive pe 4 mai, termenul limita pana la care instantele trebuie sa analizeze eventualele contestatii. Campania electorala va începe pe 7 mai si se va încheia pe 4 iunie. „Adevarul“ va prezinta care sunt noutatile în legea finantarii campaniei electorale, care se vor aplica pentru prima data la alegerile locale, dar si conditiile în care candidatii îsi pot face publicitate electorala. Potrivit unui comunicat al Guvernului, stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit carora ziua alegerilor se stabileste prin Hotarare de Guvern cu cel putin 75 de zile înaintea votarii si permite consilierilor locali, judeteni si primarilor alesi în scrutinul electoral anterior sa îsi încheie mandatele obtinute pentru o perioada de patru ani, anunta Adevarul.

Care-s candidatii la Primarie care se folosesc de Dumnezeu ca sa faca politica. Dupa tot scandalul legat de Marian Munteanu, tipul care visa la o Romanie fundamentalist ortodoxa, mi se pare important sa-i retinem pe cei care vor sa foloseasca crestinismul ca o arma electorala. În caz ca ti-e sila sa te uiti la TV, ti-am facut o lista cei mai cunoscuti candidati care s-au folosit de religie în declaratii politice, ca tot suntem în perioada sarbatorilor. Gabriela Vranceanu Firea are în 2016 o platforma politica axata pe idei moderne precum „Fiecare femeie la ea acasa poate fi numita o menajera". E o evolutie clara fata de 2014, cand mergea pe ideea ca „Nu esti un om complet fara sa cresti un copil", scrie Vice.

Cum s-au adunat semnaturile de sustinere? O mare suspiciune apasa asupra partidelor angajate în alegerile locale, ele fiind banuite ca au recurs ilegal la datele personale ale alegatorilor înscrisi pe liste. ”Initiativa Romania”, grupare care sustine candidatura lui Nicusor Dan la functia de primar general al Capitalei, a depus un denunt penal la DNA împotriva mai multor partide, acuzandu-le ca au falsificat semnaturile de sustinere. Mihai Politeanu, unul dintre liderii formatiunii, a argumentat cat a putut de bine ca partidele vizate (PSD, PNL si PMP) nu aveau cum sa adune atat de multe semnaturi într-un timp atat de scurt. El nu a oferit dovezi propriu-zise, dar argumetele sale circumstantiale nu pot fi ignorate de niciun un magistrat serios si competent, relateaza Deutsche Welle.

Unde-i gaseste Iepurasul pe politicieni. Premierul fuge de Sarbatorile Pascale din Bucuresti, în timp ce, pentru prima oara, presedintele se va afla în Capitala, la resedinta renovata. Politica a intrat si ea în vacanta timp de cateva zile. De fapt, pe holurile Camerei si Senatului bate vant de vacanta de cateva zile, sau mai bine zis saptamani. În prag de alegeri locale, alesii sunt ocupati sa traga la caruta alaturi de primari, în teritoriu. Nu de alta, dar la toamna se va întoarce roata. Prin urmare, la Parlament mai ajung doar la sedintele cu miza. Cele doua partide mari, PSD si PNL, s-au confruntat, fiecare, cu cate un scandal de amploare. Liberalii au scapat de Marian Munteanu si au gasit al patrulea candidat pentru Capitala - Catalin Predoiu. Pesedistii l-au exclus din partid pe presedintele executiv si presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Prin urmare, o pauza înaintea focurilor pentru locale era asteptata de toata lumea, scrie Evz.

Reteaua tesatoarelor. Camasile traditionale romanesti, în toate colturile lumii. Retoric se întreaba femeia asta – „daca la 30 de ani nu avem curaj, atunci cand?!” – dupa ce aduc în discutie problema legata de cat de greu este azi sa traiesti dintr-un mestesug traditional. Am descoperit doi tineri, Maria si Daniel Stanciu, ea de 27, el de 32 de ani, prahoveni, care au muncit opt ani în Italia, apoi s-au întors pe meleagurile natale si au creat o platforma cu ajutorul careia 60 de doamne cu experienta în arta tesutului, din satele de pe Valea Prahovei, îsi vand iile pe care le creeaza. Asta, de un an si jumatate încoace, ca altfel nu mai faceau ele asa ceva demult, dar Maria si Daniel le-au convins sa scoata din lazile cu amintiri vechile modele, si sa le faca din nou sa zboare, relateaza Romania Libera.