Lipsa utilajelor a dus la blocarea
principalelor drumuri nationale
Foto: Adevarul

Drumuri blocate, ambuteiaje si cateva sute de accidente. Acesta este bilantul ninsorii si al gerului care au afectat intreaga tara, incepand de miercuri, scrie Evenimentul Zilei.

Aproape toate drumurile nationale din zona au fost acoperite cu zapada. Cel mai dificil s-a circulat pe DN 11, in Pasul Oituz care face legatura dintre judetele Covasna si Bacau. Ninsoarea cazuta ieri-noapte a blocat complet Brasovul, utilajele de deszapezire a doua firme nereusind sa faca fata. Pe Transfagarasan, in zona Piscu Negru, patru persoane au fost blocate de o avalansa, joi seara, in masina in care se intorceau de la munte.

Meteorologii anunta ca in weekend vom avea in continuare parte de frig si ninsori slabe in aproape toate regiunile tarii, mai precizeaza EvZ.

Potrivit publicatiei Cotidianul, cu trei saptamini in urma, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, ameninta: "Faptul ca nu s-au incheiat contracte de deszapezire pe toate drumurile nu ne va impiedica sa deszapezim. Sefii de sectie raspund cu capul de modul cum se realizeaza deszapezirea. I-am anuntat ca ii voi schimba pe loc daca nu se mobilizeaza, iar la nivelul regionalelor, daca vom avea mai mult de doua judete in care vor fi probleme cu zapada, isi vor scrie pe loc demisia directorii de regionale", declara ministrul.

Nici primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, nu s-a lasat mai prejos decit Ludovic Orban cu promisiunile. "Toate firmele de salubrizare au stocuri de materiale antiderapante suficiente pentru a face fata cu brio in aceasta iarna. Si utilajele sint pregatite pentru a interveni inca de la primul fulg", declara Adriean Videanu, acum o luna.

Ministerul Transporturilor a deschis abia ieri ofertele pentru licitatia in urma careia vor fi stabilite firmele care se vor ocupa de deszapezire, informeaza Adevarul. Este greu de inteles lipsa de reactie a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Na­tionale intr-o situatie critica. Ministerul Transporturilor ar fi putut sa mobilizeze in regim de urgenta utilaje care sa curete zapada, chiar daca licitatia pentru intretinerea drumurilor pe timp de iarna este in curs de desfasurare. Faptul ca la jumatatea lunii decembrie nu au fost stabilite inca firmele de deszapezire si nicio solutie de rezerva arata lipsa de interes a Ministerului Transporturilor fata de siguranta circulatiei din Romania, mai sustine publicatia.

Potrivit cotidianului Gandul, in mai putin de 24 de ore, de joi seara pana vineri la pranz, pe autostrada Bucuresti-Pitesti s-au inregistrat 27 de accidente: imprastierea materialelor antiderapante a fost atat de prost facuta de firmele Euroconstruct si Argecom incat soferii stapaneau extrem de greu masinile pe pojghita de gheata care acoperea soseaua. Iar in spatele acestei proaste interventii sta o explicatie uluitoare: licitatia pentru deszapezirea autostrazilor A1 si A2 este si acum blocata din cauza contestatiilor, desi iarna si-a intrat deja in drepturi!

Conform statisticilor Politiei Rutiere, din cauza problemelor de trafic, in Capitala mai mult de 200 de soferi si-au lovit masinile joi noapte. Sutele de tamponari au fost apoi solutionate la Accidente Usoare, acolo unde cozile interminabile au intins nervii soferilor, si asa destul de catraniti din cauza circulatiei si a vremii. O mare parte dintre tamponari s-a produs in zona Petricani a Capitalei, pe Bdul Iuliu Maniu, pe Splaiul Independentei si pe soseaua Vitan-Barzesti, noteaza Jurnalul National.