Agentii de turism avertizeaza ca in aceasta iarna numarul turistilor straini veniti sa schieze in Romania va scadea dramatic de la doua sute de mii la numai cateva mii.

Declinul turismului de iarna este cu atat mai suparator cu cat Romania are una din cele mai intinse zone muntoase din Europa. Partii putine si scurte, statiuni scumpe si cu infrastructura depasita sunt principalele motive pentru care, spun agentii de turism, strainii ne evita.

Autoritatile incearca din 2003, prin Programul Superschi in Carpati, sa revigoreze statiunile de iarna, dar rezultatele nu au aparut inca. In ciuda evidentei, Romania vrea totusi sa organizeze Festivalul Olimpic al Tineretului European in 2013, rezervat sporturilor de iarna.

Mai ieftin ca-n Occident, dar mai scump decat in Bulgaria

Dupa cum anunta si serviciul de calatorii al Post Office din Marea Britanie, statiunile montane romanesti au preturi mai mici decat cele din Franta sau Elvetia. Cu toate acestea, insa, ofertele de la noi sunt mai scumpe decat la vecini.

Astfel, la Poiana Brasov, o zi de cazare la un hotel de trei stele costa intre 55 si 80 de euro pe zi. Pretul mai urca cu 10-20 de euro daca vorbim despre conditii de patru stele. Prin comparatie, la Bansko, Pamporovo sau Borovets, statiuni bulgaresti cunoscute in Uniunea Europeana, preturile pentru cazare la un hotel de trei stele sunt, in acest an, de 25-30 de euro (pentru luna decembrie) si scad apoi cu 10-20% in ianuarie pana la inceputul lui februarie, pentru a creste din nou in a doua jumatate a lunii februarie.

Aceasta in conditiile in care parerea operatorilor din turism este unanima in a considera statiunile bulgaresti mai bine dotate – partii de schi mai lungi, infrastructura mai buna etc. – decat ale noastre.

Integral in Romania libera