Evenimentul zilei a descoperit documente socante ascunse de autoritati. Ministerul Sanatatii a facut trei megacontroale asupra dezinfectantilor folositi in spitale, in perioada 2013-2015. Este foarte greu de inteles de ce in plina isterie mediatica niciun oficial, de la nivelul primului ministru si pana la ministrul Sanatatii, nu au aratat aceste informatii. In cei trei ani, Inspectia Sanitara de Stat din subordinea Ministerului Sanatatii a controlat mii de spitale, cabinete si policlinici, sute de importatori, producatori, distribuitori si comercianti de dezinfectanti, a aplicat zeci de amenzi si a dispus retragerea a sute de mii de produse biocide. Cea mai mare surpriza este faptul ca ministrul demisionar Achimas- Cadariu a semnat raportul controlului din 2015, care fusese inceput de Nicolae Banicioiu, dar nu a suflat o vorba despre rezultatele acestuia, lasand impresia generala ca asemenea controale nu au existat. Ministrul demisionar al Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu s-a laudat cu marele sau control in aproape 250 de spitale si cu rezultatele de la cele 3.526 de probe prelevate, care au iesit doar in proportie de 5% proaste. Am fost lasati sa credem ca e cel mai mare control dintotdeauna desfasurat pe tema efectului dezinfectantilor in cazul infectiilor intraspitalicesti, scrie Evenimentul Zilei.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Stratfor, previziuni sumbre: Romania va intra in conflict direct cu Rusia. Pozitia geografica si dezvoltarea Romaniei si Bulgariei vor dezavantaja cele doua state in viitor. Cele doua vor fi prinse din ce in ce mai puternic in conflictele si crizele dintre vecinii mai puternici afirma analisti de la Stratfor, in analiza publicata luni. Bulgaria si Romania vor deveni "tot mai implicate" in cele mai iportante crize ale Eurasiei, dar "ca si in trecut mai mult vor reactiona la evenimente decat sa-si realizeze interesele"."Ambele tari sunt inca o data prinse in mijlocul conflictelor si crizelor intre marile puteri vecine, in special criza refugiatilor dintre Europa si Turcia si conflictul din Ucraina dintre Rusia si Occident. Romania si Bulgaria vor face eforturi pentru a-si promova interesele in aceste situatii tensionate care evolueaza", considera analisti de la Stratfor, potrivit Gandul.info.

De ce votam smenari in posturi de primari: care este imaginea edilului ideal si de ce continua romanii sa creada in fantasmele din campania electorala. Adevarul incearca sa creioneze, prin intermediul unor specialisti din diferite domenii, cum ar trebui sa arate un primar ideal si de ce suntem sortiti sa alegem variantele cele mai proaste. Printre explicatiile pentru felul in care voteaza romanii se numara memoria scurta, dar si frica de schimbare. Ultimii patru ani de mandat au fost poate cei mai zbuciumati pentru primarii din toate colturile Romaniei. Ofensiva justitiei impotriva a sute de primari de comune, orase sau municipii, dar si inchegarea unor micro-comunitati din randul societatii civile care au luptat impotriva metehnelor primarilor corupti sau incompetenti au clatinat serios scaunele multora dintre edilii care si-au transformat comunitatile in proprii feude producatoare de bunastare doar pentru propria persoana. Psihologi, profesori, specialisti in urbanism sau politica, dar si oameni din nisa societatii civile au creionat pentru Adevarul un portret robot al unui primar care sa fie cat mai aproape de termenul abstract de ideal.

DW. Scandalul biocidelor si obiectivele reformei. Nu putem descalci situatia, dar putem observa ca scandalul solutiilor dezinfectante e un caz particular al modului in care domeniul privat il paratizeaza pe cel public. Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a demisionat sugerand ca premierul ar dori sa obtina rezultate rapide in dauna unei rezolvari temeinice. Dar partea cea mai interesanta a apararii sale a fost aceea in care a explicat ca dezvaluirea integrala si concomitenta a neregulilor din sistemul sanitar ar fi daunatoare: "Sunt unii care darama tot si n-au solutii si unii care se uita la realitatile in care traim. Putem sa dam toate spitalele de pamant, dar noi avem o populatie saraca, ei nu-si permit sa ia avionul sa plece din tara", a spus ministrul demisionar la Antena 3, relateaza Deutsche Welle.

Mari semne de intrebare privind ambulantele private dupa moartea lui Ekeng. Cine raspunde daca nu sunt echipate corespunzator. Moartea fulgeratoare a fotbalistului Patrick Ekeng ridica semne de intrebare, cu privire la modul in care functioneaza serviciile de ambulanta privata.Cate sunt dotate corespunzator si pot asigura interventiile de urgenta? 6 dintre cei 19 furnizori privati de ambulanta deservesc si o parte din sistemul unic 112. Unul dintre ei este ambulanta Puls, la care au fost gasite nereguli grave. Serviciul de Ambulanta de stat are incredere oarba in Directia de Sanatate Publica, institutia care le da autorizatii acestor firme si ar trebui sa le controleze. Moartea fotbalistului Patrick Ekeng ramane deocamdata neelucidata. Nu se stie ce l-a ucis, iar medicii legisti vor oferi un raspuns in doua saptamani, cand vor veni rezultatele analizelor toxicologice, relateaza Stirile ProTV.

Mucegai si tavane gaurite la Institutul "Marius Nasta". Manager: Peretii scorojiti nu sunt motiv de infectie. Bolile de plamani se trateaza intr-un mare spital din Capitala cu apa de ploaie in saloane cu mucegai. Tavanele sunt gaurite, iar atunci cand ploua apa este colectata in galeti. Vorbim despre sectia de pneumologie a Institutului "Marius Nasta", unde sunt internati inclusiv copii. Reprezentantii spitalului spun, insa, ca nu exista riscuri pentru pacienti. Pe tavanul de la Institutul "Marius Nasta" se pastreaza urmele tuturor ploilor din ultimii ani. Apa care cade din cer este stransa in galeti, iar copiii cu boli pulmonare se joaca nestingheriti cu ele. Imaginile au fost surprinse de tatal unui copil internat aici. Catalin Radulescu, parinte: "Conditiile lasau foarte mult de dorit. In ideea ca pica varul de pe tavan. Pe hol ploua. Cand a inceput ploaia au pus o galeata in mijlocul holului in care sa se adune apa, sa nu cada jos pe ciment, in sectia unde sunt internati copiii cu probleme de plamani si probleme respiratorii in general unde, dupa parerea mea, conditiile trebuie sa fie perfecte", relateaza Digi24.

Preotii care au colaborat cu Securitatea pot fi deconspirati. Decizia deputatilor schimba legea. Deputatii au adoptat tacit, marti, o lege de modificare a OUG nr. 24/2008 eliminand dreptul exclusiv al reprezentantului cultului religios de a solicita sa se verifice daca un preot a colaborat cu Securitatea. Proiectul de lege adoptat tacit modifica articolul 3, alineatul u) din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, eliminand a doua teza care prevede ca verificarea se face la cererea reprezentantilor cultului religios de care acestia apartin. Astfel, se elimina dreptul exclusiv al reprezentantului cultului religios de a solicita verificarea calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia a unui preot.Totodata, propunerea legislativa abroga articolul 32, eliminand astfel privilegiul de nu mai fi verificati preotii care au deja adeverinta de necolaborare cu Securitatea, dar pentru care apar noi documente ce le pot dovedi calitatea de lucrator al Securitatii, scrie Gandul.info.

Antrenorii Octavian Bellu si Mariana Bitang, denuntati la DNA si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Cei mai titrati antrenori din gimnastica, Octavian Bellu si Mariana Bitang, au fost denuntati la DNA si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Silvana Peng, mama uneia dintre gimnastele excluse de la lotul national, ii acuza pe cei doi ca au facut abuz in serviciu, informeaza B1tv. Mai mult, Silvana Peng, a reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ca fiica sa, Asiana Peng, a fost victima discriminarii rasiale si de aceea a fost exclusa din lot. Femeia a spus ca timp de trei ani au fost presiuni permanente, rele tratamente (atat fizice, cat si psihice) care s-au repetat, informeaza Romania Libera.