Ziarulancheta.ro publica un dialog spumos care a avut loc miercuri in Judecatoria Pitesti intre primarul din Albota, Ion Dumitru, supranumit "Ducele", judecator si Florin Paraschivescu, directorul ziarului "Atac de Arges", care este acuzat de santaj.

HotNews.roFoto: Hotnews

Florin Paraschivescu, care detine si "Atac de Buzau", mai este judecat intr-un dosar, alaturi de fostul director al postului OTV Doru Iuga, in care este acuzat de santaj. Cei doi sunt suspectati ca au cerut bani unor oameni de afaceri si primari pentru a nu publica materiale despre ei. Mai multe aici.

Redam mai dialogul care a avut loc in judecatorie, redat de ziarulancheta.ro.

Judecator: De cand il cunoasteti pe inculpat? Ducele: De cand a venit prima data in Arges, cu ziarul "Atac la persoana", adica de acum 3 ani, sa zic asa.

Judecatorul: Adica de prin februarie-aprilie 2012, daca este cu 3 ani inainte de a se petrece faptele reclamate. Ducele: Nu, din luna decembrie de dinainte de primavara lui 2012. Nu stiu sigur anii. De cand i-am dat porcul!

Judecatorul (cu o expresie contrariata, putin socata): Cum? Ce porc? Ducele: Porcul de Craciun. M-a sunat o angajata de la ziarul pe care il coordona si mi-a spus ca nu are si el porc, iar daca ii dau unul, nu mai scrie de mine. Nu ma deranja sa scrie de mine, dar imi urmarea copiii prin spatiile comerciale, ii fotografi a si scria lucruri neadevarate si calomnioase.

Judecatorul: Si i-ati dat un porc?

Ducele: Da. Am cumparat unul, ca eu nu aveam si i-am spus ca nu am masina sa i-l duc. A facut el rost de una si a venit sa si-l ia. (Ducele se intoarce catre inculpat si ii arunca o intrebare prin care sa isi intareasca afi rmatiile) Nu-i asa? (Toata lumea bufneste intr-un ras zgomotos.)

Judecatorul: Si a specifi cat ca daca ii dati porcul nu mai scrie de dumneavoastra?

Ducele: Da. Si i-am mai dat si trei masini de piatra, ca sa faca drumul sa poata duce porcul acasa. Mai bine zis, miei de Pasti (hohote in sala).

Judecatorul, socat din nou: Cum? (Si incepe sa rasfoiasca dosarul pentru a gasi aceste informatii).

Ducele: Nu chiar odata cu porcul. Prin primavara, el si-a facut casa si mi-a cerut niste piatra sa i-o duc la Bucuresti.

Judecatorul: Cum sa ii duceti piatra?

Ducele: 10 masini de piatra. Familia mea are o balastiera la Gaesti si i-am trimis la Bucuresti.

Judecatorul: Deci inculpatul v-a solicitat, ca sa nu mai scrie in ziar, 10 masini de balast...

Ducele: Nu balast, domnul judecator, ca el e pretentios (din nou rasete) A vrut piatra concasata.

Judecatorul: Si unde in Bucuresti?

Ducele: Nu mai stiu strada. (Se intoarce catre Florin Paraschivescu) Zi, ma, tu unde stai, ca eu nu imi mai amintesc! (Nici acuzatul nu se poate abtine si isi musca degetele ca sa nu mai rada).

Sala e in delir. Toti rad cu lacrimi. Ion Georgescu, primarul de la Mioveni, incearca sa isi ascunda amuzamentul, dar nu reuseste.

Ducele: Si de Pasti i-am dat trei miei. El mi-a cerut cinci si mi-a pus si conditii, sa nu fi e sub 15 kile. Nu am putut sa ii fac rost decat de trei. Si apoi a fost arestat la Bucuresti! Norocul meu, ca iar venea Craciunul, iar Pastele si cine stie ce imi mai cerea! (din nou hohote de ras)

Judecatorul: De ce nu i-ati facut plangere pentru santaj de atunci?

Ducele: Daca a fost arestat!... Eu nu am vrut sa ii fac lui rau. L-am chemat atunci sa discutam, la Albota. Am stat la masa, am mancat o ceafa de porc, la care a mers si un vin... El bea rosu! (Paraschivescu rade) I-am spus ca sunt dispus sa colaboram, doar sa nu mai scrie de copiii mei.

Judecatorul: Si dupa ce i-ati dat porcul, piatra si mieii, a mai scris?

Ducele: Nu.

Dupa ce a povestit modul in care se colabora cu directorul de la "Atac la persoana" si cum dispareau articolele negative din publicatia respectiva, Ducele a trecut la relatarea intamplarilor din primavara lui 2015.

Ducele: Cand s-a intors a inceput sa scrie iar de mine si sa publice tot felul de trucaje. M-am si imbolnavit din cauza actiunilor lui mediatice si a trebuit sa ma operez la Bucuresti. A scris dupa aceea ca mi-am scos bojogul...

Judecatorul: Plamanul adica?

Ducele: El a scris bojogul, facandu-ma animal, ca doar animalele au bojog. Dupa aceea a facut un trucaj foto in care eu ma regulam cu Pendiuc. Eu pasiv, Pendiuc activ! Si despre fetele mele a scris multe magarii. Presupun ca ati citit deja articolele atasate la dosar! Distribuia ziarul in fi ecare casa din comuna si, mai mult, il ducea si in liceul in care invata nepotica mea. Atunci am luat decizia sa ma duc la Politia Municipiu si le-am spus politistilor ca, daca nu ma ajuta, eu imi pun capat zilelor. Atat eram de disperat. Dupa ce am fost instruit, l-am rugat pe primarul din Bascov sa imi intermedieze o intalnire cu Paraschivescu.

Judecatorul consemneaza, apoi il intreaba pe Ion Dumitru: De ce pe colegul de la Bascov?

Ducele: In timp ce eu eram facut in toate felurile, Stancu aparea in ziar cu esarfa tricolora pe el si numai de bine. Mi-am dat seama ca ei se inteleg. M-am dus cu aparatura pe mine, insa atunci nu mi-a cerut nimic. Mi-a zis doar ca sa ii dau lui ziarul "Contraatacul Argesului", pe care sa mi-l cumpere. Eu am refuzat, pentru ca nu era ziarul meu. Eu nu eram actionar acolo.

Dupa ce lamureste problema cu ziarul, Ducele povesteste care a fost scena in care Paraschivescu i-a cerut si bani ca sa nu mai scrie.

Ducele: Au venit la mine in Albota, la local, cu familie si toata redactia. Eu m-am oferit sa le platesc consumatia. Ma anuntasera pe telefon ca vin, asa ca m-am echipat cu tehnica de ascultare si am mers cu Paraschivescu la alta masa. Doar noi doi. Aveti inregistrarile! (Judecatorul aproba dand din cap). Acolo l-am intrebat de ce nu ma lasa in pace, ca sunt bolnav si nu stiu cat o mai duc. Eram imediat dupa operatie. Fusesem instruit sa nu il provoc. Mi-a zis sa ii dau cat ii da si colegul meu. L-am intrebat cat si mi-a spus 2.000 lei, iar eu nu am fost de acord. E pe inregistrare!

Spre finalul declaratiei, Ducele a mentionat ca vrea sa se consemneze singura intrebare pe care vrea sa i-o adreseze inculpatului Florin Paraschivescu: "Vreau sa stiu ceva ce eu nu cred ca este adevarat: am fost trecut de presedintele Tecau pe lista cu persoane pe care trebuia sa le denigreze in ziar, asa cum a declarat in fata procurorilor, desi eu nu vad motivul pentru care Florin Tecau sa faca asta, sau am fost o victima colaterala?".