Meteorologii spun ca in acest weekend a cazut prima ninsoare adevarata din ultimii doi ani. In ultimele trei zile a nins, in toata tara, mai mult decat tot anul trecut. Iar prognozele spun ca ninsorile vor continua sa cada, dar izolat. Evenimentul Zilei informeaza ca datorita caderilor de zapada din weekend s-a deschis sezonul de schi pe majoritatea partiilor din Romania. Primele locuri unde s-a schiat sunt statiunile Ranca, din judetul Gorj, si Straja, din Hunedoara.

In plus, EvZ mentioneaza ca numeroase sosele din Moldova au fost paralizate de ninsorile din weekend. Sambata seara, un microbuz cu 13 basarabeni s-a rasturnat pe marginea drumului E 581, la iesirea din localitatea vasluiana Oltenesti. Un pasager a fost ranit grav. Potrivit Ministerului Transporturilor, zapada si poleiul le puneau aseara mari probleme soferilor pe opt drumuri nationale: A 1 (Bucuresti - Pitesti) DN 1 (Bucuresti-Ploiesti), DN 10 (Buzau - Brasov), DN 2 (Bucuresti - Buzau), DN 67B (Targu Carbunesti-Dragasani), DN 71 (Moroieni-Sinaia), DN 72A (Targoviste - Campulung), DN 73 (Pitesti-Brasov), DN 7A (Voineasa - Vidra).

Cotidianul accentueaza faptul ca, din cauza ninsorii de ieri, zeci de masini s-au tamponat si s-a circulat cu dificultate in aproape toata tara. Numai pe autostrada A1 Bucuresti-Pitesti s-au produs ieri, din cauza ninsorii, 25 de tamponari intr-un interval de trei ore. S-a circulat cu dificultate si mai multe masini au iesit in decor. Vizibilitatea a fost redusa, iar carosabilul umed si extrem de alunecos si pe autostrada Bucuresti-Constanta. Aici, pina la ora 17.00, au fost doua tamponari si o alta masina a derapat pe marginea drumului.

Centrul Infotrafic din IGPR recomanda soferilor ca, atunci cind traverseaza zone unde partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, cu mizga sau cu piatra cubica umeda, sa circule cu viteza redusa care sa nu depaseasca 30 km/ora in localitati si 50 km/ora in afara acestora, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intilnire si sa evite depasirile si trecerile de pe o banda pe alta, relateaza Cotidianul.

Adevarul mentioneaza ca peste 80 de autoutilaje au fost scoase pentru deszapezirea arterelor din Bucuresti, potrivit unei declaratii facute de Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.

Alerta in mai multe regiuni italiene, unde temperaturile au coborat sub zero grade Celsius, informeaza agentia France 24, citand AFP. Frigul si ninsoarea abundenta inregistrate in zonele centrale si sudice din Italia au provocat numeroase incidente rutiere, intarzieri ale trenurilor, precum si inchiderea temporara a aeroportului din Bari din cauza vizibilitatii reduse.

Fortele de protectie civila incearca intajutorarea a circa 300 de imigranti romani si nord – africani, surprinsi in adaposturi improvizate si neincalzite din mediul rural, unde lucreaza in agricultura.

Potrivit prognozei meteorologice, fenomenul de racire a vremii in peninsula va continua pana miecuri.

Circa 450 de pasageri ai unui tren italian care s-a defectat au fost nevoiti sa isi petreaca noaptea de sambata spre duminica in frig, relateaza IHT. Pasagerii trenului de mare viteza, care facea legatura intre Lecce si Roma, au avut nevoie de aproape 20 de ore pentru a parcurge o distanta de 500 de kilometri. O mama si un bebelus de cinci luni au fost spitalizati din precautie, iar ceilalti calatori au fost asistati de protectia civila italiana.

Puternice furtuni de zapada s-au abatut incepand de vineri seara peste regiunile din nordul Greciei, mercurul termometrului coborand la minus 5 grade Celsius, noteaza agentia greaca ANA. Circulatia a devenit dificila in regiunile Trikala, Kozani, Kavala si Florina, iar traficul aerian de pe aeroportul Salonic a fost si el afectat in ziua de sambata, fiind restabilit dupa cateva ore. Meteorologii prognozeaza, incepand de duminica seara, un nou val de frig in nord si vestul tarii, cu temperaturi care vor scadea pana la minus 6 grade

Si in Statele Unite un nou val de ninsori s-a abatut in regiunile de nord-est, dupa ce zona centrala a tarii a fost deja serios afectata de viscol, scrie CBS News. Furtunile de zapada au provocat, in mai putin de o saptamana, decesul a 38 de persoane, majoritatea in accidente rutiere. Sute de zboruri au fost anulate. Zeci de mii de locuinte au ramas fara curent electric, iar numeroase companii din orase precum Oklahoma, Kansas and Missouri si-au intrerupt activitatatea pana cand furnizarea de electricitate va fi restabilita.