Dilema anchetatorilor. Unde a fost Dan Condrea timp de 30 de minute? Enigmele mortii lui Dan Condrea sunt departe de a fi elucidate, la patru zile de la accidentul teribil in care si-a pierdut viata. O confirma martorii pe care reporterii "Evenimentul zilei" i-au gasit pe traseul pe care se presupune ca s-a deplasat patronul Hexi Pharma, duminica, inainte de a fi gasit mort. Niciunul dintre localnicii si oficialii din comuna Corbeanca pe care i-am intrebat nu pot confirma ca afaceristul a trecut pe DJ 101 Corbeanca-Buftea. Mai mult decat atat, pe filmarile surprinse de cel putin opt camere de luat vederi, amplasate pe drumul judetean care strabate localitatea, nu se vede masina care, ulterior, s-a facut praf, la impactul cu un copac de pe marginea drumului. Am aflat ca politistii de la Serviciul Rutier Ilfov, cat si criminalistii, au cerut imagini de la Primaria Corbeanca si de la proprietarii magazinelor, amplasate de-a lungul soselei. Pe imaginile de la primarie, preluate de majoritatea televiziunilor de stiri, nu se vede decat un Opel model H, nu modelul J, care a fost implicat in accident, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Tariceanu, la chefurile de la Monaco si din Israel organizate de complicii "printului" Paul. La petrecerile organizate la Monaco de afaceristii israelieni Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz si Shimon Shevez, implicati in dosarul retrocedarilor fermei Baneasa si a padurii Snagov, Calin Popescu Tariceanu a fost invitat de onoare. Seful Senatului si Dorin Marian sunt acuzati ca si-au uitat amicii de petreceri atunci cand au dat declaratii la DNA. Dorin Marian, fostul director al Cancelariei Primului Ministru, a fost pus ieri sub acuzare pentru marturie mincinoasa, intr-un dosar separat din cel al retrocedarii fermei Baneasa si a padurii Snagov. Astfel, acesta a devenit coleg de dosar penal cu fostul sau sef, Calin Popescu Tariceanu, care este deja cercetat in acest caz, pentru infractiuni similare. Mai exact, Dorin Marian este acuzat ca a mintit atunci cand a fost audiat ca martor in dosarul "Ferma Baneasa", pentru a clarifica aspecte legate de activitatea desfasurata de inculpatul Marius Marcovici, anuntaAdevarul.

Romania a solicitat sprijin pentru intarirea securitatii la Marea Neagra. Unul dintre momentele cele mai importante ale vizitei premierului Dacian Ciolos in SUA l-a constituit intalnirea cu vicepresedintele american, Joseph Biden, care a avut loc la Casa Alba si a durat de doua ori mai mult decat fusese prevazut, anume o ora si zece minute. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul presedintiei americane, preluat de catre Agerpres, "vicepresedintele Biden a apreciat eforturile premierului Ciolos de a implementa reformele critic necesare guvernarii si statului de drept, notand ca continuarea progresului in domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratica si economica a Romaniei si parteneriatul economic dintre Romania si Statele Unite ale Americii", informeazaRomania Libera.

Asociatia Colectiv, despre decontarea tratamentelor: Sa plateasca Banicioiu, ca a spus ca serviciile medicale sunt gratuite. Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, spune, ca daca Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti nu vor gasi o solutie, "sa-l puna pe Banicioiu sa plateasca". Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a respins de la plata aproape 30 de fise medicale ale ranitilor din Colectiv, motivul principal fiind ca pacientii nu erau asigurati si deci nu aveau card de sanatate, astfel ca spitalele se afla in situatia de a plati tratamentele acestor raniti, internati in urgenta de cod rosu, au povestit, pentru News.ro, mai multi manageri de unitati sanitare, relateaza News.ro. Contactat de News.ro pentru a comenta aceasta situatie, presedintele organizatiei neguvernamentale a spus ca problema decontarii serviciilor medicale asigurate victimelor din Colectiv apartine Ministerului Sanatatii. "Nu cred ca va ramane nerezolvata. Eu cred ca Ministerul sau Casa vor gasi o solutie. Daca nu, sa-l puna pe Banicioiu sa plateasca, ca el a zis ca totul este rezolvat si asigurat gratuit", a afirmat Eugen Iancu, scrieStirileProtv.ro.

Unguri sau maghiari? O tema de lingvistica politica. Cuvintele nu sunt inocente, stim acest lucru. Si tocmai de aceea e de preferat sa pastram cuvintele vechi, caci ele sunt mai rezistente la tentatiile politice. Un publicist ungur din Romania, Istvan Tarkanyi, incearca sa explice diferenta dintre cuvintele "ungur"si "maghiar" in limba romana (Adevarul, 19 mai 2016). Incercarea lui este binevenita pentru ca am observat de multa vreme o ezitare si o confuzie in utilizarea celor doi termeni. In esenta, dupa precizarile etimologice de rigoare, autorul ne explica ca este gresit sa facem o disctinctie intre cele doua cuvinte, caci ungurii din Transilvania nu doresc sa se deosebeasca de cei din Ungaria si, prin urmare, specializarea dupa origine nu este motivata. "Din moment ce nu exista doi termeni in maghiara pentru a desemna un ungur din Ungaria si unul din Romania", sustine autorul, e lipsit de temei sa operam aceasta distinctie in limba romana, anuntaDeutsche Welle.

Procesul "Arme pentru rebelii columbieni". Omul lui Hrebenciuc vrea sa scape din arestul din SUA. Cristian Vintila s-a aliat cu un politician Italian impotriva unui roman pentru a scapa "basma curata" din procesul in care sunt judecati in SUA pentru sustinerea teroristilor columbieni FARC Fostul sef de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, Cristian Vintila, "omul de casa" a lui Viorel Hrebenciuc, este judecat in SUA pentru acordarea de ajutor teroristilor si complot la crima, alaturi de afaceristul Virgil Flaviu Georgescu si de fostul deputat italian Massimo Romagnoli. In 2014, cei trei au fost arestati in SUA dupa ce au incercat sa vanda armament unor ofiteri americani sub acoperire, care pretindeau ca sunt rebeli ai Fortelor Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC), informeazaEVZ.

Secretele insulei de sub apele Dunarii. Fost locuitor al Ada Kaleh: "Eram fericiti, dar eram inchisi acolo, eram izolati". Insula Ada Kaleh a fost sacrificata de comunisti pentru a ridica la Portile de Fier una dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa. Turcii de pe insula au plecat, dar in mintea lor a ramas amintirea coltului de paradis. Celebra insula Ada Kaleh de pe Dunare a fost inundata intentionat, in anul 1970: paradisul din mijlocul fluviului a fost acoperit de apele hidrocentralei Portile de Fier I. Insula se afla la aproximativ 3 kilometri in aval de Orsova, avea o lungime de aproape 2 kilometri si era populata de 600 de turci. In urma ei au ramas oamenii stramutati, imprastiati prin lume, dar care au pastrat cu ei misterul lumii ascunse sub ape. Ahmet Engur (75 de ani) este unul dintre cei 600 de fosti locuitori de pe Ada Kaleh obligati in 1968, de regimul comunist, sa paraseasca insula. Avea 27 de ani atunci si varsta l-a ajutat sa nu simta mutarea ca pe o drama profunda, asa cum au inteles-o pe batranii de pe insula. Atat de mare a fost durerea ca multi dintre ei au murit la gandul ca trebuie sa-si paraseasca locuintele, ca trebuie sa lase in spate toata agoniseala si amintirile. Mama lui Ahmet, spre exemplu, a murit la cateva luni dupa ce a plecat de pe insula, scrieAdevarul.