Romanii si homosexualii. Cine e, de fapt, „normal“ in subiectul care a incaierat activisti, politicieni, preoti: „Desi vorbim de pacat, ei nu sunt diferiti de noi“. Cel mai recent raport european privind drepturile minoritatilor sexuale plaseaza Romania la coada clasamentului. In acest timp, doua initiative opuse se afla pe masa legiuitorilor: prima - parteneriatul civil care sa legalizeze inclusiv relatiile intre persoane de acelasi sex; a doua - modificarea Constitutiei prin mentiunea ca doar un barbat si o femeie pot fi soti. Sunt cateva zeci de perechi de pantofi pe bulevardul Kisseleff din Capitala. Pe margine, langa cearsaful de incaltaminte, cativa tineri isi dau jos tenisii si-apoi ii aranjeaza pe cate-o patratica din caldaram. E marsul oamenilor invizibili din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transexuali), eveniment coordonat la finalul saptamanii trecute de Asociatia MozaiQ, o organizatie comunitara care militeaza pentru promovarea drepturilor si libertatilor persoanelor LBGT, pentru integrarea, consolidarea si reprezentarea comunitatii in societate, relateaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Doi romani, judecati in Marea Britanie pentru ca au agresat o batrana, intr-un azil: "A fost infasurata ca o mumie egipteana". Doi romani, sot si sotie, socheaza Marea Britanie. Ambii sunt judecati pentru ca au agresat o batrana, intr-un azil in care lucrau pe post de ingrijitori. Respectivii ar fi legat-o pe femeia in varsta de 88 de ani cu un prosop, pentru a avea o seara linistita. Victima a fost gasita cateva ore mai tarziu de un alt angajat, deshidratata si in stare de soc. Romanii se declara nevinovati. Potrivit presei britanice, Cosmin si Ana Focsa, doi soti din Constanta, au legat-o pe Brenda Lea, scrie Stirile ProTv.

Cati bani o sa pierzi, daca votezi prost la alegerile locale din Romania, de anul asta. Banii pe care-i produci in fiecare zi de luni a saptamanii, sau din ianuarie cam pana de 8 martie, vor fi cheltuiti in functie de decizia celor pe care trebuie sa-i alegem pe 5 iunie. O cincime din ceea ce produci, „brutul", nu din ce castigi ca salariu net. E deja destul de important financiar ca sa-ti pese de alegerile astea? Daca nu e destul, o sa-ti spun ca din banii astia ar trebui sa ai un oras curat, cu strazi bune, pe care sa mergi in siguranta, sa ai un spital sau cel putin un dispensar, sa poti sa-ti trimiti copiii la gradinite si scoli decente, la care sa nu se inece in rahat – la propriu, daca-ti amintesti – si ai caror dascali sa fie preocupati si de altceva decat propriile salarii si inspectiile de la inspectorat. Daca ai toate astea poti ramane indiferent. Daca nu, hai sa vedem in cate feluri administratia locala iti administreaza cam o cincime din bani, scrie Vice.

Bucurestiul semnalizeaza la stanga. In fata perspectivei victoriei PSD, liderii formatiunilor de Dreapta se indeamna reciproc sa abandoneze, pentru ca Gabriela Firea sa aiba in fata un singur contracandidat. Primul care a venit cu aceasta oferta a fost presedintele PNL Bucuresti, candidatul Catalin Predoiu. „Stim ca atunci cand Dreapta s-a unit in Bucuresti, PSD-ul a pierdut. Sunteti de acord ca noi trei sa facem un sondaj in ultima saptamana de campanie si cel care este cel mai bine pozitionat dintre noi sa fie sprijinit de ceillalti doi?”, i-a intrebat Catalin Predoiu pe Nicusor Dan (USB) si Daniel barbu (ALDE). Ambii au respins propunerea. „Un mesaj transant al PNL care sa spuna: am gresit, inclusiv noi, in administratia publica din Bucuresti, am gresit si, ca o dovada ca vrem sa schimbam acest mod de lucru, sustinem pe cineva care a dovedit prin cei 10 de ani de activitate ca este onest si ca este o garantie pentru a schimba acest mod de lucru”, a fost replica lui Nicusor Dan. Candidatul PMP, Robert Turcescu, a putut evita aceasta disputa intrucat nu a fost invitat nici la dezbaterea de la Antena 3, nici la cea de la postul B1. El a sustinut ca fostii parteneri din USL au blocat prezenta sa la aceste posturi, relateaza Evz.

Cercetatoare romanca de la NASA: Romania se poate implica in economia universului. Viitorul navaleste peste omenire, iar lucruri care par astazi de domeniul stiintifico-fantastic se pot produce fara probleme peste 10 ani. Romania are resursele intelectuale pentru a participa la aceste transformari, inclusiv la nasterea unei economii a spatiului cosmic. Acesta este mesajul cu care a venit la Cluj, orasul in care a absolvit Facultatea de Fizica, tanara Ioana Cozmuta, care este unul dintre cei mai reputati cercetatori din Silicon Valley, unde lucreaza pentru agentia spatiala americana, NASA.Ioana Cozmuta este de parere ca omenirea a ajuns in pragul aparitiei unei adevarate economii a spatiului cosmic. Tot mai mult, guvernele si diferitele entitati private sunt interesate sa exploateze resursele oferite de spatiu, anunta Romania Libera.

La noi nu exista liberul arbitru. Sedinta CSAT programata vineri a avut pe ordinea zi si cazul Hexi Pharma si infectiile intraspitalicesti. De la declansarea scandalului si pana astazi s-au intamplat o multime de lucruri care au complicat intriga enorm. Au aparut dezvaluiri despre complicitatea directorilor de spitale, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit intr-un accident considerat de multa lume suspect, fosta sotie a acestuia a depus marturie despre legatura dintre acesta si SIE sau despre filajul ipotetic al SRI. Povestea este interesanta, neindoielnic, si e greu de crezut ca lucrurile vor fi limpezite pana la capat. De fapt nu ne ramane decat sa facem cateva comentarii de principiu.Am remarcat ca exista in opinia publica romaneasca o nevoie imperioasa de a gasi un vinovat ascuns, in locul unuia aflat la vedere. E ca si cum ai spune ca adevarul nu se poate oferi oricui cu usurinta si ca pretinde un soi de initiere la capatul careia apare si revelatia. In acest scenariu ezoteric, SRI este un excelent suspect in virtutea faptului ca este un serviciu secret, care se refuza cunoasterii generale, scrie Deutsche Welle.

Concluziile summitului G7: Ce spun principalii lideri ai lumii despre Brexit, tensiunile din Marea Chinei si criza migratiei. O eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar reprezenta o „amenintare grava la adresa cresterii economice globale“ si va duce la o inversare a tendintei de dezvoltare a comertului mondial, a investitiilor si a locurilor de munca, au avertizat liderii celor mai dezvoltate sapte economii din lume (G7) in comunicatul final dat publicitatii vineri, dupa summitul din Japonia.Avertismentul liderilor G7 privind consecintele economice ale iesirii Marii Britanii din Uniunea Eurropeana vin cu mai putin de o luna inainte de referendumul din 23 iunie, anunta Adevarul.