Zi cu emotii pentru un fost sef al ANAF. Sorin Blejnar asteapta decizia pe fond in dosarul "Motorina". Fostul sef al Fiscului Sorin Blejnar, sotii Diana si Radu Nemes, fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita si alti 11 inculpati din dosarul in care sunt acuzati de evaziune fiscal cu produse petroliere asteapta, maine, decizia pe fond la Curtea de Apel Bucuresti. In data de 10 mai, la ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta al DNA Daniela Baloi a cerut pedepse orientate spre maximum special pentru Sorin Blejnar, dar si pentru ceilalti 14 inculpati din dosar. "In cazul inculpatului Blejnar Sorin aveti in vedere pozitia lui in grupul infractional organizat. A ocupat functia de presedinte al ANAF, iar aspectele pozitive cu privire la persoana acestuia - care i-au permis sa ocupe aceasta functie - nu pot fi retinute. Solicitam condamnarea la cate o pedeapsa orientata spre maximum special pentru fiecare dintre infractiunile retinute in sarcina sa", a solicitat procurorul DNA, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Se intorc hingherii de masini? Ce le mai pregatesc parlamentarii soferilor. Soferii care parcheaza neregulamentar ar putea ramane din nou fara masini. Un proiect de lege prevede ca Politia Rutiera poate ridica masinile oprite neregulamentar, dar numai pe cele care blocheaza circulatia. In mai 2015, Curtea Suprema punea capat unor abuzuri impotriva soferilor si hotara ca masinile parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate in baza deciziilor date de consiliile locale. Numai ca abuzurile au continuat, dar de data aceasta din partea soferilor. Linistiti ca nimeni nu le mai poate ridica masinile, multi soferi, nu numai ca au inceput sa-si lase autoturismele in zone unde oprirea este interzisa, dar blocheaza trecerile de pietoni, liniile de tramvai sau chiar intersectii. Sub acest pretext, senatorul independent Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio a initiat un proiect legislativ care modica si completeaza OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Initiativa are scopul de a stabili in mod clar si la nivel de lege situatiile particulare in care un autovehicul poate fi ridicat de autoritati, anuntaAdevarul.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul care modifica stema tarii. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema tarii si impune obligativitatea ca, pana la 31 decembrie 2018, autoritatile publice sa inlocuiasca stemele si sigiliile existente cu cele prevazute de in lege. Proiectul de lege al Camerei Deputatilor care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema tarii a fost adoptat cu 262 voturi ''pentru''. Noile drapele, sigilii, bancnote si monede vor contine astfel modelul schimbat al stemei tarii. "Scutul mare, pe albastru, are o acvila de aur cu capul spre dreapta, incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschide, tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan", prevede proiectul de lege pentru modificarea legii nr. 102/1992 privind stema si sigiliul statului, adoptat miercuri de Camera Deputatilor, informeazaGandul.

Politia deconteaza gel de par din bani publici! Se numeste "Situatia achizitiilor la nivelul Directiei Generale Logistice in perioada 30.06.2015-31.12.2015" din cadrul Ministerului de Interne. Si contine: contracte de energie electrica estimate la preturi fabuloase, sare pentru deszapezire in cantitati aiuristice, foarte multe materiale de constructii, flori din plastic. Documentele de achizitie publica ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nu au cantitati, vorbesc doar despre produse si despre sume. De exemplu, la pozitia 3964, institutia informeaza contribuabilii ca a achizitionat spuma de ras, prin achizitie directa, de la o firma oarecare, in valoare de 51,90 lei. Dar nu putem sti daca aceasta suma este pentru un tub sau mai multe. In toata aceasta lista cu mii de pozitii, care mai de care mai ciudate, este una care e cea mai ciudata, respectiv pozitia 3959: "Gel de par - 52,50 lei". De ce deconteaza Politia Romana, din bani publici, gel de par? Suma nu e mare, intr-adevar, dar de ce ar exista o astfel de cumparatura la MAI? Contractul subsecvent este partea concreta a unui contract-cadru. Adica, exista o intelegere in contractul-cadru ca am nevoie anul acesta de trei nasturi, iar pentru fiecare nasture achizitionat platesc printr-un contract subsecvent, scrieRomania Libera.

Marea schimbare adusa de ordonanta de urgenta privind salariile bugetarilor. Cu cat creste de fapt leafa unui profesor. Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta, prin care sustine ca vor creste lefurile a 650.000 de bugetari. Insa noile salarii nu vor intra la plata integral pentru toti cei vizati. De exemplu, in educatie cresterile vor fi esalonate jumatate din luna august, iar cealalta jumatate abia din decembrie, anul viitor. Ministrul Muncii spune ca sistemul actual de salarizare a produs deja o penurie de personal, in special in sanatate. Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Persoanele care aveau aceeasi functie, aceeasi vechime, situate in acealsi birou, aveau salarii diferite datorita unor prevederi legale haotice din trecut. Acest lucru il corectam. Un medic de o functie si o vechime, indiferent unde ar fi in tara, sa aiba acelasi salariu de baza si un lucru foarte important pe verticala, ceea ce inseamna asezarea vechimilor, ca sa existe un anumit progres in cariera", anuntaStirileProtv.ro.

Oprescu neaga tot, dar patru inculpati au recunoscut faptele. Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu , a declarat, ieri, la primul termen al procesului in care este acuzat ca ar fi primit mita 25.000 de euro, ca nu va recunoaste niciodata acuzatiile, in contextul in care patru dintre co-inculpati le-au recunoscut si au cerut sa fie judecati dupa procedura simplificata. Este vorba de Corneliu Bogdan Popa (n.r. - chiar cel care i-a remis lui Oprescu mita de 25.000 de euro in data de 5 septembrie 2015) si Florin Supeala, fosti directori ai Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti, Romeo Albu si Claudiu Bengalici - administrator al unei societati comerciale. In schimb, Sorin Oprescu s-a declarat nevinovat si a spus ca nu recunoaste faptele. ￯Sa fie sanatosi. Nu o sa recunosc niciodata acuzatiile astea, pentru ca nu sunt adevarate. Pozitia asta am avut-o de la inceput, am avut-o in toate instantele la care m-am prezentat si m-au intrebat si inteleg sa ma lupt, asa cum spuneam, pentru adevar. Intai sa aud si eu marturiile declarat Sorin Oprescu, la iesirea din sala de judecata. Dezbaterile se vor relua in 22 iunie cand soferul lui Oprescu urmeaza sa spuna daca recunoaste sau nu acuzatiile, informeazaEVZ.