Banii primiti ca mita de managerii Bogdan Paltineanu de la Spitalul Bagdasar Arseni (fost si la Institutul de Geriatrie Ana Aslan) si Dan Straja de la Institutul Oncologic au fost ascunsi in reviste si, de cele mai multe ori, platiti in masina, spun procurorii DNA care cer acum arestarea preventiva a celor doi. Romania Curata a descoperit si care sunt firmele care i-ar fi mituit pe cei doi directori de spitale.

Managerul Spitalului Bagdasar Arseni, Bogdan Paltineanu, este acuzat de luare de mita in forma continuata. Potrivit DNA, anul trecut, pe cand era director la Institutul de Geriatrie Ana Aslan, el ar fi primit mita peste 73 de mii de euro si aproape 19 mii de lei de la patronii unor firme care aveau contracte cu institutul. Banii erau pentru plata la timp a facturilor. Paltineanu ar fi luat mita in cinci transe, atat la el acasa si in masina. (...) Aceeasi metoda de remitere a mitei a fost folosita si in cazul lui Dan Straja, managerul Institutului Oncologic Bucuresti. Aceste este acuzat ca, anul trecut, a primit mita aproape 96 de mii de euro pentru doua contracte incheiate de cu doua firme private.

Desi in referatul DNA referitor la propunerea de arestare preventiva numele firmelor care le-au dat spaga celor doi manageri sunt anonimizate, putem afla totusi mai multe elemente din datele in care au fost incheiate contractele. Consultand portalul public www.e-licitatie.ro (SEAP), Romania Curata a descoperit ce contracte au incheiat Institutul Oncologic Bucuresti (IOB) si Institutul de Geriatrie Ana Aslan si cine sunt firmele.

Astfel, in referatul DNA se arata:

"In seara zilei de 12.05.2015 (orele 19:10 - 19:34), inculpatul Paltineanu Bogdan, la data respectiva manager la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" a primit de la un reprezentant al firmei S.C. (...) SRL suma de 26.400 euro, reprezentand comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a Acordului - cadru nr. (...) din 05.06.2014 si a Contractului subsecvent nr. (...).01.2015 (emitere comenzi si efectuare plati)"

Potrivit datelor din SEAP, pe 6 iunie 2014, Institutul Ana Aslan a incheiat un acord cadru pentru furnizare de reactivi cu valoarea minima de 3.339.130 lei si valoarea maxima de 6.927.930 lei. Contractul pe 2 ani a fost semnat cu firma Spectrum Magnamed din sectorul 1, al carui unic actionar este Irina Frunzareanu.

"In data de 19 mai 2015, inculpatul Paltineanu Bogdan a primit de la reprezentantul firmei S.C. (...) SRL suma de 19.500 euro, reprezentand comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a Acordurilor cadru nr. (...) /28.08.2013 (incheiat cu S.C. (...) SRL) si (...) /19.08.2013 (incheiat cu S.C. (...) SRL, precum si a contractelor subsecvente", se arata in referat.

Potrivit datelor din SEAP, pe 19 august 2013, Institutul Ana Aslan a incheiat un acord cadru pentru furnizare de reactivi cu valoarea de 2.340.480 de lei cu firma Imuno Diagnostika S.R.L din Bucuresti.

Firma cumnatului lui Cocos, fostul sot al Elenei Udrea

Potrivit unei investigatii a revistei Kamikaze din 2011, cumnatul lui Dorin Cocos (Florin-Gabriel Dinu) si o partenera de afaceri a lui Cocos din alte firme (Camelia Mihaela Irimescu) detineau 80% din partile sociale ale Imuno Diagnostika SRL. Vezi aici.