​Schisma Panortodoxa. Cum il sapa Patriarhul Moscovei pe cel de Constantinopol si care e pozitia BOR. Planul de a reuni liderii tuturor bisericilor ortodoxe, dupa mai bine de un mileniu, a esuat dupa ce Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa a Georgiei au anuntat ca nu participa la Sinodul Panortodox din Creta, iar Biserica Ortodoxa Bulgara si Patriarhia Antiohiei au cerut amanarea evenimentului. Primul Sinod Panortodox dupa mai bine de un mileniu, planificat sa se desfasoare intre 16 si 27 iunie, in Creta, tinde sa fie un esec. Cea mai mare biserica ortodoxa autocefala, cea a Rusiei, precum si cele din Georgia, Bulgaria, impreuna cu Patriarhia Antiohiei, cu sediul la Damasc si fidela presedintelui sirian Bashar al-Assad, si-au declinat participarea, motivand ca Sfantul si Marele Sinod, asa cum este el pregatit, ameninta unitatea Bisericii, in loc s-o consolideze. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, intai statator onorific al celor aproximativ 300 de milioane de crestini ortodocsi din intreaga lume, a insistat insa in favoarea desfasurarii Sinodului, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Doi morti, sute de case luate de inundatii. Ciolos si Iohannis le ignora, prefera strainatatea. Desi inundatiile fac ravagii in Romania, atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Dacian Ciolos, urmaresc de la distanta aceste evenimente si prefera sa stea in Bucuresti sau sa faca vizite externe. Ieri, atat seful statului, cat si cel al Guvernului, se aflau in strainatate, la Sofia, in Bulgaria, respectiv Ottawa, in Canada. Atitudinea lor contrasteaza puternic cu cea a politicienilor care au condus Romania in ultimii 12 ani, care se deplasau prompt in localitatile afectate si incercau sa isi arate empatia fata de oamenii care si-au vazut casele luate de ape Si Adrian Nastase, pe vremea cand era premier, mergea la inundatii, dar vizitele sale erau formale, fara elemente de spectacol. "Premierul Adrian Nastase s-a deplasat azi in judetul Hunedoara, in zona municipiului Lupeni, pentru a evalua la fata locului efectele datorate recentelor inundatii produse in zona", se arata intr-o relatare extrem de oficiala, anuntaEVZ.

Distrugerea patrimoniului cultural, incriminata, in premiera, de Curtea Penala Internationala. Statutul de la Roma pe baza caruia functioneaza Curtea Penala Internationala de la Haga considera distrugerea patrimoniului cultural crima de razboi. Iar acum pentru prima oara de la infiintarea Curtii Penale de la Haga, institutia va judeca un dosar cu o astfel de acuzatie. Primul caz deschis de CPI pentru acuzatia de distrugere a patrimoniului cultural, a ajuns in fata instantei in urma unui demers facut de UNESCO. Astfel, directorul general al UNESCO, Irina Bokova a trimis o scrisoare procurorului general al Curtii Penale Internationale dupa uriasele distrugeri din Mali. Rezultatul aceste corespondente a fost primul dosar privind patrimoniul mondial si stabilirea unei a colaborari foarte stranse intre UNESCO si Curte in vederea pregatirii dosarelor din Orientul Mijlociu, in special din Siria si Irak ca urmare a dezastrului facut de ISIS, informeaza romania-actualitati. O premiera este si faptul ca acuzatul care apre in fata CPI, in acesta cauza isi recunoaste vinovatia. Ahmad al Faqi al Mahdi, aflat deja, in arest la Haga, este acuzat de distrugerea a noua mausolee si o moschee. Experti ai UNESCO vor depune marturie in acest proces a mai precizat Irina Bokova, informeazaGandul.

Sectorul unde Romania a devansat China. In 2014, aproximativ 890.000 de persoane au dobandit cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene, o cifra aflata in scadere fata de 2013 cand s-au inregistrat 981.000 de noi cetatenii acordate. Cei mai multi cetateni ai unui stat membru UE care se stabilesc cu acte si resedinta intr-o alta tara europeana provin din Romania. Din 2009, mai mult de 5 milioane de persoane au primit cetatenia unui membru al UE. Din numarul total al persoanelor care obtin cetatenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene in 2014, 89% au fost cetateni din afara comunitatii europene. Cel mai mare grup etnic care a dobandit cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene, au fost marocanii (92.700 de persoane, din care 88% au dobandit cetatenia in Spania, Italia sau Franta), urmati de albanezi (41 000, 96% au dobandit cetatenia Greciei sau a Italiei), turci (37.500, dintre care 60% s-au stabilit in Germania), indieni (35.300, aproape doua treimi dobandind cetatenia britanica), ecuadorieni (34.800, 94% au dobandit cetatenia spaniola), columbieni (27 800, 90% au dobandit cetatenia spaniola) si pakistanezi (25 100, dintre care jumatate au devenit britanici. Marocanii, albanezii, turcii, indienii, ecuadorienii, columbienii si pakistanezii au reprezentat o treime din numarul total de persoane care au dobandit cetatenia UE in 2014, scrieRomania Libera.

Exercitiu de amploare in poligonul Cincu. 1.700 militari romani, americani si britanici au transformat zona in camp de lupta. Poligonul de la Cincu a aratat zilele acestea ca un adevarat camp de lupta. Peste o mie sapte sute de militari romani, americani si britanici s-au antrenat impreuna. Soldatii incearca astfel sa isi imbunatateasca modul de operare si de comunicare. La antrenamentele spectaculoase au participat militari din Romania, Anglia si Statele Unite. Potrivit scenariului, vanatorii de munte romani au fost cei care au deschis asaltul cu aruncatoarele de grenada. Trupele britanice au intrat si ele in lupta cu puscasii, care au nimicit rapid toate tintele. Printre americanii veniti la Cincu este si un roman. Capitanul Cristian Radulescu a plecat in Statele Unite imediat dupa Revolutie. Acum, s-a intors in tara natala, intr-o misiune neasteptata, anuntaStirileProtv.ro.

Cum si-a inscenat un candidat la primarie un incendiu si un atac mafiot cu o zi inainte de alegeri. O scena violenta zguduia Valea Bargaului (judetul Bistrita-Nasaud) cu doar o zi inainte de alegerile locale. Daniel Resvanta, un candidat la o primarie de comuna, acuza alti doi candidati ca i-ar fi dat foc la casa. Procurorii spun insa ca barbatul a inscenat intreaga poveste. In 4 iunie, cu o zi inainte de alegerile locale, Daniel Resvanta, candidatul din partea UNPR la Primaria Tiha Bargaului povestea o serie de scene desprinse parca din filmele de actiune. Acesta sustinea ca in dimineata zilei de 4 iunie cineva i-a incendiat casa cu un cocktail Molotov si mai apoi a tras mai multe focuri de arma spre masina cu care incerca sa fuga, alaturi de sotie, concubina si cei patru copii ai lor. "Cand m-am trezit eu, a fost dat foc la casa tot roata, in jurul casei. Am dat sa ies afara, cand am vazut ca se trage cu arma de foc. Mi-am luat copiii, ne-am dus intr-o incapere si ne-am pus jos pana au incetat focurile, dupa care am luat masina si am mers la maica-mea. Si atunci s-a tras in noi", povestea pentruAdevarul, in 4 iunie, Daniel Resvanta.