Documente obtinute de RISE Project din PanamaPapers, baza de date scursa din serverele avocatilor Mossack Fonseca din Panama, arata cum cei patru patroni de la Sensiblu au folosit paradisurile fiscale ca sa mute sute de milioane de euro in afara tarii, bani cu un statut fiscal incert.

Sefii de la Sensiblu

Reteaua de farmacii este doar partea vizibila a afacerii. In paralel, vanzarile angro catre spitale, prin divizia de distributie Mediplus Exim, contabilizeaza un flux banesc de sute de milioane de euro, bani publici. Structura grupului a fost inca de la inceputuri, la finele anilor '90, netransparenta, incluzind firme de tip offshore din Olanda, Cipru sau Insulele Virgine Britanice.

Temelia afacerii a fost pusa in anii '90 cand patru cetateni straini au infiintat grupul ce avea sa domine in scurt timp piata romaneasca de produse farmaceutice:

  • Walid Abboud, 48 de ani, cetatean libanez si britanic. Peste 30 firme in Romania. Are afaceri si in zona imobiliarelor, unde are mai multe firme de constructii si consultanta, dar este activ si in industria alimentara.
  • Roger El Akoury, 47 de ani, libanez. Peste 35 firme in Romania. Pe langa afaceri, Roger mai colectioneaza si tablouri, pe care le expune pe la muzee din toata tara. Tot el este si promotorul Muzeului pentru Arta Recenta, institutie de cultura care isi propune sa fie concurentul Muzeului National de Arta Contemporana.
  • Michel Charles Eid, 46 de ani, libanez. Peste 15 firme in Romania. A fost cel mai implicat in administrarea Fundatiei Sensiblu, un ONG care a atrage milioane de lei anual pentru actiuni caritabile.
  • Ludovic Robert Charles Simon, 45 de ani, francez. Peste 20 de firme in Romania.

Lipsa de transparenta a grupului de firme, dar si modul in care si-au derulat afacerile cei patru a fost adusa in discutie in mai multe randuri. In octombrie 2002, de pilda, seful de atunci al Garzii Financiare, Neculai Plaiasu, i-a acuzat intr-un comunicat de presa pe sefii Sensiblu ca, prin imprumuturi si achizitii de companii la preturi supraevaluate, au scos profitul din tara, eludind plata unor taxe: "Practic, prin acest sistem de cesionare a partilor sociale se realizeaza scoaterea din tara, fara achitarea unor impozite, a rezultatelor financiare ale diverselor societati. Totodata acest procedeu poate reprezenta o forma de spalare a banilor, intrucat au intrat in sistemul bancar romanesc de la o firma din strainatate ce poate fi fantoma si au iesit din sistemul bancar romanesc ca venituri realizate legal pe teritoriul Romaniei de anumite persoane fizice."

Fostul comisar general al Garzii nu a putut fi contactat pe marginea acestor acuzatii.

Cu doar cateva luni inainte, in august acelasi an, oamenii de afaceri si-au extins reteaua de firme offshore care le va permite sa ascunda sute de milioane de euro in afara tarii. Cei patru au fondat atunci in Insulele Virgine Britanice cate un offshore de caciula. Cele patru firme din paradisul fiscal aveau sa joace un rol foarte important trei ani mai tarziu, cand au fost folosite in tranzactii secrete de peste un sfert de miliard de euro. Celor patru firme din 2002 li s-au adaugat ulterior altele, infiintate tot in insulele din Caraibi. Patronii Sensiblu au ales nume pline de optimism pentru entitatile offshore intre care aveau sa curga milioanele de euro: Suntoucher, Dream Catcher, Future Sun, Smooth Winds. Am identificat in baza de date a Mossack Fonseca noua companii care au fost folosite de cei patru in tranzactii ascunse.

Cea mai mare afacere, potrivit contractelor copiate din serverele avocatilor panamezi, a avut loc in preajma Craciunului din 2005, mai precis pe 21 decembrie. Patronii Sensiblu au executat atunci, la indigo, o serie de contracte de imprumut in valoare totala de 280 de milioane de euro. Sa-l luam drept exemplu pe Roger El Akoury: 19 decembrie 2005. Akoury a imprumutat firma Wynding Investments din Insulele Virgine Britanice (IVB) cu 70 de milioane de euro pentru ca aceasta companie "sa-si indeplineasca obligatiile financiare". Contractul mentioneaza ca imprumutul va fi acordat nu mai tarziu de sfarsitul lunii iunie 2006. Documente din PanamaPapers il indica pe Akoury drept beneficiar al Wynding.

Contractele sunt semnate de Akoury sau de catre directorii de fatada din firmele offshore. Libanezul a folosit in acte inclusiv o adresa de pe bulevardul bucurestean Mircea Eliade, la numarul 3. Vecinii de palier in aceasta cladire, care i-a apartinut miliardarului Puiu Popoviciu, trimis in judecata pentru o suma de infractiuni, au fost nimeni altii decat oamenii aflati in spatele dezastrului de la RAFO Onesti si ei gasiti de RISE in PanamaPapers.

Ceilalti trei sefi de la Sensiblu, Eid, Abboud si francezul Ludovic Simon au executat, simultan, tranzactii in oglinda, folosind alte firme offshore din colectia Mossack Fonseca. In total, contractele semnate de cei patru in decembrie 2005 se ridica la suma de 280 de milioane de euro.

Citeste restul anchetei aici.