Sefii de la Sensiblu
Reteaua de farmacii este doar partea vizibila a afacerii. In paralel, vanzarile angro catre spitale, prin divizia de distributie Mediplus Exim, contabilizeaza un flux banesc de sute de milioane de euro, bani publici. Structura grupului a fost inca de la inceputuri, la finele anilor '90, netransparenta, incluzind firme de tip offshore din Olanda, Cipru sau Insulele Virgine Britanice.
Temelia afacerii a fost pusa in anii '90 cand patru cetateni straini au infiintat grupul ce avea sa domine in scurt timp piata romaneasca de produse farmaceutice:
- Walid Abboud, 48 de ani, cetatean libanez si britanic. Peste 30 firme in Romania. Are afaceri si in zona imobiliarelor, unde are mai multe firme de constructii si consultanta, dar este activ si in industria alimentara.
- Roger El Akoury, 47 de ani, libanez. Peste 35 firme in Romania. Pe langa afaceri, Roger mai colectioneaza si tablouri, pe care le expune pe la muzee din toata tara. Tot el este si promotorul Muzeului pentru Arta Recenta, institutie de cultura care isi propune sa fie concurentul Muzeului National de Arta Contemporana.
- Michel Charles Eid, 46 de ani, libanez. Peste 15 firme in Romania. A fost cel mai implicat in administrarea Fundatiei Sensiblu, un ONG care a atrage milioane de lei anual pentru actiuni caritabile.
- Ludovic Robert Charles Simon, 45 de ani, francez. Peste 20 de firme in Romania.
Fostul comisar general al Garzii nu a putut fi contactat pe marginea acestor acuzatii.
Cu doar cateva luni inainte, in august acelasi an, oamenii de afaceri si-au extins reteaua de firme offshore care le va permite sa ascunda sute de milioane de euro in afara tarii. Cei patru au fondat atunci in Insulele Virgine Britanice cate un offshore de caciula. Cele patru firme din paradisul fiscal aveau sa joace un rol foarte important trei ani mai tarziu, cand au fost folosite in tranzactii secrete de peste un sfert de miliard de euro. Celor patru firme din 2002 li s-au adaugat ulterior altele, infiintate tot in insulele din Caraibi. Patronii Sensiblu au ales nume pline de optimism pentru entitatile offshore intre care aveau sa curga milioanele de euro: Suntoucher, Dream Catcher, Future Sun, Smooth Winds. Am identificat in baza de date a Mossack Fonseca noua companii care au fost folosite de cei patru in tranzactii ascunse.
Cea mai mare afacere, potrivit contractelor copiate din serverele avocatilor panamezi, a avut loc in preajma Craciunului din 2005, mai precis pe 21 decembrie. Patronii Sensiblu au executat atunci, la indigo, o serie de contracte de imprumut in valoare totala de 280 de milioane de euro. Sa-l luam drept exemplu pe Roger El Akoury: 19 decembrie 2005. Akoury a imprumutat firma Wynding Investments din Insulele Virgine Britanice (IVB) cu 70 de milioane de euro pentru ca aceasta companie "sa-si indeplineasca obligatiile financiare". Contractul mentioneaza ca imprumutul va fi acordat nu mai tarziu de sfarsitul lunii iunie 2006. Documente din PanamaPapers il indica pe Akoury drept beneficiar al Wynding.
Contractele sunt semnate de Akoury sau de catre directorii de fatada din firmele offshore. Libanezul a folosit in acte inclusiv o adresa de pe bulevardul bucurestean Mircea Eliade, la numarul 3. Vecinii de palier in aceasta cladire, care i-a apartinut miliardarului Puiu Popoviciu, trimis in judecata pentru o suma de infractiuni, au fost nimeni altii decat oamenii aflati in spatele dezastrului de la RAFO Onesti si ei gasiti de RISE in PanamaPapers.
Ceilalti trei sefi de la Sensiblu, Eid, Abboud si francezul Ludovic Simon au executat, simultan, tranzactii in oglinda, folosind alte firme offshore din colectia Mossack Fonseca. In total, contractele semnate de cei patru in decembrie 2005 se ridica la suma de 280 de milioane de euro.
Citeste restul anchetei aici.
Daca s-ar starpi evaziunea, nu ar mai exista magazine gen dragonul rosu, case schimb valutar si bazaruri.
Doar ca aceasta evaziune e tolerata social. O intreaga patura sociala cumpara de aici. A o fiscaliza inseamna inclusiv a afecta propria populatie.
Cine intelege...pricepe...cine nu....ghinion.
Cei 4 baieti de la sensiblu sunt libanezi crestini. Libanul nu are nicio treaba cu niciun teatru de nicaieri. Sunt comercianti din tata-n-fiu si isi vad de treaba.De Levant ai auzit vreodata? Astia de mai sus, mai ales. Scoliti si crescuti prin Franta si Anglia,crestini, au adus aici o schema prin anii 90' ,le-a mers, au facut bani, i-au scos din tara....aia e.
Cat de xenofob si ignorant trebuie sa fi ca sa le pui pana si astora in carca teatre de lupta sau activitati teroriste.....?
Cum e unul arab ,gata! e terorist. Gizas.....
Cat despre faza cu evaziunea....nu incep. Esti prea spalat pe creier ca sa intelegi exact de ce e nasol in Romania, dar daca ai cauta, si ti-ai deschide mintea, ai gasi raspunsurile in Vest.
Acum cum sa concureze un farmacist independent cu asa lant cand practic taxele platite de ei sunt Zero, din cate am inteles un lant de farmacii nici pe contractele de munca nu a platit taxe si lanturile sunt si mana in mana cu depozitele. Spre exemplu cel mai mare depozit de medicamente din Romania detine si acest lant. Tot ce se intampla este facut in bataia de joc a legii. Depozitele nu au voie sa detina farmacii si invers, dar nu conteaza legea la rromanica!
Farmacistii in aceste lanturi sunt fortati sa recomande produsele vandute de depozite chiar daca pacientul nu are nevoie de ele. Practic sunt fortati sa isi calce meseria in picioare de catre niste economisti sau sunt concediati si nu mai au cu ce sa plateasca rata la case.
Daca un farmacist nou ar vrea sa fie independent si sa concureze lanturile NU ARE VOIE in Romania. Trebuie sa cumpere "licenta" pe sute de mii de euro, cand licenta de a fi farmacist o are de la facultate!
Piata farma este dezgustatoare de cat de mafiotizata si faradelegizata este!!!
Asa ca de ce m-ar mira ca lanturile fura de rup? De la existenta lor au fost in ilegalitate, legea interzicea sa existe lanturi ca sa nu faci afacere din meseria care presupune si ajutarea unor bolnavi!
Mai mult, au aparut clinici (MRINI) ale arabilor care nu iau produse de la "concurenta" astora.
o fi o alta matusa tamara2 ?