Jurnalistii de la 7EST au analizat teza de doctorat a omului de afaceri Adrian Petrache, coordonata de Gabriel Oprea, el insusi suspectat ca si-a plagiat teza de doctorat sustinuta in 2001, si indica faptul ca, dintr-un total de 94 pagini, nu mai putin de 30 ar fi fost luate cu "copy-paste" sau prin reformulare, fara respectarea regulilor academice. Printre sursele copiate s-ar numara un raport al Serviciului Roman de Informatii, Visarion Neagoe si Jean Luc Marret.

Pagina din lucrarea de doctorat a lui Adrian Petrache, suspectata de plagiatFoto: 7est.ro

Adrian Petrache este membru al unei celebre triplete de afaceristi alaturi de Adrian Bittner si Dorin Cocos, o tripleta care controla o felie importanta din business-urile cu statul in perioada Adrian Nastase.

In campania electorala din 2004, candidatul Traian Basescu spunea despre Gabriel Oprea ca este "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase, din care fac parte Alexandru Bittner si Adrian Petrache".

Fiul lui Adrian Petrache, Alin Petrache, a fost ales in 2014 presedinte al Comitetului Olimpic Roman.

Adrian Petrache si-a sustinut in 2004 teza de doctorat cu titlul "Terorismul si securitatea Romaniei", indrumator de lucrare fiind profesorul universitar Gabriel Oprea, scrie 7EST.

Potrivit sursei citate, printre autorii pe care i-ar fi plagiat Petrache in lucrarea sa de doctorat se numara:

  • Visarion Neagoe - "Forme si procedee ale activitatii teroriste in situatii de criza si in zone de conflict", 2001
  • Jean Luc Marret - "Tehnicile terorismului", 2002
  • Gheorghe Vaduva  - "Terorismul. Dimensiune geopolitica si geostrategica. Razboiul terorist. Razboiul impotriva terorismului", 2002
  • Gheorghe Aradavoaicei - "Terorism, antiterorism, contraterorism", 1997
  • Anghel Andreescu - "Terorismul international flagel al lumii contemporane", 2003
  • Serviciului Roman de Informatii - "RAPORT referitor la indeplinirea atributiilor ce revin, potrivit legii, Serviciului Roman de Informatii, pentru realizarea sigurantei nationale, mai 1997 – mai 1998"

7EST mai arata ca a constat mai multe tipuri de plagiat in lucrarea de doctorat a lui Petrache:

  • cel clasic, de tipul "copy-paste", in care sunt preluate cuvant cu cuvant paragrafe sau chiar pagini intregi, fara citarea sursei in bibliografie si fara note de subsol.
  • un plagiat mai subtil realizat prin copiere deghizata si/sau repovestire, in care printre paragrafele luate cuvant cu cuvant, alterneaza paragrafe unde autorul reformuleaza idei prezentate in alte lucrari, cu prezentarea sursei in bibliografie, dar nu si in  note de subsol.

Precizam ca procurorii Parchetului General au anuntat joi, intr-un raspuns transmis HotNews.ro, ca efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la plagiat intr-un dosar in care este implicat fostul viceprim-ministru Gabriel Oprea.

Informatia ca Gabriel Oprea este implicat intr-un dosar cu privire la plagierea mai multor teze de doctorat a aparut in spatiul public intr-un mesaj publicat la sfarsitul lunii mai pe contul de Facebook al jurnalistei Emilia Sercan. Jurnalista scria atunci ca a fost chemata la Parchetul General in calitate de martor intr-un dosare "care vizeaza plagiatul lui Gabriel Oprea si reteua de plagiatori de doctorate coordonate de el". Sercan este autoarea mai multor anchete de presa care vizeaza lucrarile de doctorat ale unor politicieni, procurori si apropiati ai fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Jurnalista preciza ca cercetarile vizeaza si tezele de doctorat ale lui Bogdan Licu (procuror general adjunct al Romaniei), Neculai Ontanu (fost primar al Sectorului 2), Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea si avocata lui Victor Ponta), Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea), Mihai Stanisoara (fost ministru al Apararii) si Dumitru Parvu (fost adjunct al Politiei Romane).