Fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apararii Mihai Stanisoara, procurorul general adjunct al Romaniei, Bogdan Licu, fostul consilier prezidential pe probleme de securitate al lui Traian Basescu, Daniel Moldoveanu, fostul sef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei in Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din Bucuresti Neculai Ontanu, fosta secretara a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea si fosta avocata a lui Victor Ponta, Loredana Radu, au facut cereri de renuntare la titlul de doctorat obtinut la Academia Nationala de Informatii a SRI, scrie ziaristul Alex Costache, pe RomaniaCurata.ro.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Cei 9 au cerut sa renunte la titlurile de doctor dupa ce jurnalista Emilia Sercan i-a acuzat de plagiat pe o parte dintre ei, cu probe, in cadrul unor investigatii de presa.

Academia Nationala de Informatii (ANI) a SRI a incercat sa puna batista pe tambal spunand ca, din moment ce toti acesti doctori au facut cerere de renuntare la titlul universitar, analiza acuzatiilor de plagiat si-a pierdut obiectul, deci nu se mai impune.

ANI a SRI si SRI nu au raspuns pana in prezent la solicitarile de informatii transmise de RomaniaCurata.ro in baza legii 544/2001 in data de 18 iunie.

Cum s-au derulat lucrurile

17 iunie: Surse judiciare informeaza Romania Curata ca ANI a SRI a postat un comunicat de presa pe site-ul propriu in care anunta ca 9 doctori au renuntat la titlu si ca analiza acuzatiilor de plagiat lansate in presa si-a pierdut obiectul. Comunicatul este nedatat si neanuntat. "Pe parcursul analizei, Consiliul Stiintific a constatat faptul ca un numar de noua absolventi ai Scolii doctorale din cadrul Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" au renuntat la titlul de doctor, in baza Legii nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza unor cereri de renuntare formulate in perioada 3 - 7 martie a.c. si inregistrate la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice in data de 10 martie a.c. In acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluarii punctuale a tezelor elaborate de catre cei noua absolventi ai Scolii doctorale", a aratat ANI a SRI. Puteti gasi comunicatul ANI a SRI aici.

Comunicarea ANI a lasat loc suspiciunilor in conditiile in care purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei declarase inca din martie ca nu se poate renunta la titlul de doctor. Iata ce a declarat Mirabela Amarandei in momentul in care procurorul general interimar al Romaniei (la acea vreme), Bogdan Licu, a anuntat ca renunta la titlul de doctor. "Am primit o cerere venita dinspre ANI pentru ca dumnealui a depus-o acolo si ANI a directionat-o catre MENCS. Cererea a fost primita de la ANI pe 10 martie. La momentul acela si in acest moment nu exista cadrul legal explicit pentru a raspunde solicitarii domniei sale", a precizat in martie Mirabela Amarandei, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei. Vezi aici detalii.

18 iunie: Romania Curata face solicitari in baza legii 544/2001 catre ANI a SRI, catre SRI si catre Ministerul Educatiei prin care intreaba cine sunt cei 9 doctori care vor sa renunte la titlu, cine este conducatorul lor de doctorat, cum se numesc tezele si care este cadrul legal in baza caruia cei 9 au incercat sa renunte la titlul universitar, iar ANI a SRI a considerat ca "obiectul evaluarii punctuale a tezelor elaborate de catre cei noua absolventi ai Scolii doctorale a fost anulat".

Nimeni nu a raspuns. Facem precizarea ca termenii legali de respectare a legii 544/2001 sunt urmatorii:

in 5 zile, institutia publica trebuie sa comunice motivul legal pentru care nu poate sa raspunda.

in termen de 10 zile de la formularea cererii, institutia publica trebuie sa comunice daca are nevoie de 30 de zile pentru raspuns.

Atat ANI a SRI, cat si SRI si Ministerul Educatiei nu au respectat aceste termene legale

Abia joi, 7 iulie, dupa ce noul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, a depus juramantul la Cotroceni, Ministerul a raspuns solicitarii Romaniei Curate.

Vezi raspunsul integral al Ministerului Educatiei mai jos:

"Urmare a solicitarii dumneavoastra, va comunicam urmatoarele:

1. Prin adresa nr. 1061164/9.03.2016 a Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" au fost transmise Ministerului Educatiei cererile de renuntare la titlul de doctor in baza prevederilor OUG 94/2014, formulate de urmatoarele persoane:

Radu Stroe

Daniel-Andrei Moldoveanu

Romeo-Marius Raicu

Mihai Stanisoara

Dimitrie Bogdan Licu

Adela-Loredana Popescu (Neagu)

Mihai Tudose

Neculai Ontanu

Loredana-Claudia Diaconescu (Radu)

Tezele de doctorat ale persoanelor mentionate anterior au fost sustinute public in perioada 2010-2013,sub indrumarea prof. univ. dr. Gabriel Oprea. Titlurile acestor teze le regasiti in tabelul de mai jos.

doctorii lui oprea

3.In absenta procedurii prevazuta de OUG nr. 94/2014 la.art. 12, alineatele (7^1) si (7^2),cererile celor 9 persoane nu au putut fi solutionate. Prin adresa de raspuns,Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a atentionat Academia Nationala de Informatii ¬Mihai Viteazul¬ asupra posibilitatii de retragere a titlului de doctor,conform prevederilor ordinului de ministru nr. 3.481/24.03.2016.¬

Citeste restul articolului pe RomaniaCurata.ro