Ministrul s-a inteles cu victima

Cariera ministrului liberal al transporturilor, Ludovic Orban, sta in mainile unui copil de 15 ani. Desi tot mai multi martori afirma ca adolescenta Simona Todean - eleva in clasa a VIII-a la Scoala „Uruguay” din Capitala - a fost lovita, duminica, pe soseaua Cotroceni, de autoturismul A6 al demnitarului liberal, fata neaga faptul ca lucrurile ar fi stat astfel.

Surse apropiate familiei victimei ne-au declarat, ieri, ca tatal fetei ar fi primit de la ministrul liberal 3.000 de euro pentru a pastra tacerea si pentru a minti in fata anchetatorilor. Aceasta suma - au adaugat sursele citate - ar urma sa fie „completata”, zilele urmatoare, de demnitar. Mai mult, potrivit acelorasi surse, in momentul in care a fost acrosata de autoturismul lui Orban, Simona s-ar fi aflat pe trecerea de pietoni din apropierea locului accidentului si ar fi fost insotita de o prietena de aceeasi varsta.

Pe de alta parte, varianta unei recompense financiare din partea ministrului reiese si din inregistrarea unei convorbiri telefonice dintre un reporter al Antenei 3 (care s-a dat drept „mesager” al demnitarului) si matusa Simonei. Redam, in continuare, un fragment al acestei convorbiri.

Evenimentul Zilei

S-au gasit vinovatii

Controlul intern dispus de ministrul Cristian David pare a merge pe linia găsirii unui acar Păun: raportul preliminar dă vina pe lipsa de profesionalism şi superficialitatea evidentă în modul de intervenţie şi de raportare a accidentului. Vinovaţi ar fi membrii unui echipaj de poliţie rutieră, către care a fost direcţionat apelul primit la 112.

Poliţiştii au ajuns în zona unde a fost sesizat evenimentul la ora 14.39, dar nu ar fi depistat locul unde a avut loc accidentul, chiar dacă în sesizare era foarte bine descrisă locaţia. Conform raportului, echipajul alimentează de la o benzinărie şi revine în aceeaşi zonă, nesemnalând nici de această dată autoturismele implicate în accident şi transmiţând dispeceratului că evenimentul nu se confirmă.

Gandul

Basescu e devina! Discutie cu reporterul Romania Libera

Reporter: Presa si politia va acuza ca mintiti in legatura cu mai multe aspecte. In primul rand, ati asteptat sau nu politia trei ore?

Ludovic Orban: Am asteptat politia trei ore si nu a venit. Politia se apara pentru ca nu este normal sa se faca un apel la 112 la care politia sa nu raspunda.

Cine a sunat la 112?

Va marturisesc ca nu stiu exact. Eu le-am spus numarul 112. Erau trei persoane acolo si le-am spus: "Sunati la 112". Am stat afara, m-am dus, am baut o cafea, dupa care am revenit din nou afara. Am stat acolo, in zona aia. Nu se poate sa fi venit cand eram la cafea. Daca venea politia, eram imediat anuntat.

Cu ce masina ati plecat de la locul accidentului?

Am plecat cu masina de la minister si m-am dus pe autostrada A1, dupa ce am facut cateva drumuri in Bucuresti.

Sigur nu a fost nici o victima?

Da, sigur.

Acuzatia de musamalizare este destul de grava. Va este fortata demisia?

Nu-mi forteaza demisia, nu-mi forteaza nimeni demisia. Este dat pe surse, imprastiata prin presa in stilul caracteristic.

Credeti ca este un atac?

Bineinteles. Este un atac care este concertat intr-o directie foarte apropiata de locul accidentului (n.r. – Cotroceni).

Romania Libera

Orban pentru Gardianul: Mi-a fost deschisa o portiera…

Rep: Domnule ministru, o ultima intrebare: ati observat ceva anormal la locul accidentului? Spuneati ceva de o inscenare… Ati observat cumva daca vi s-a umblat la masina?

L.O.- Da. La masina mea s-a umblat, dupa accident, in mod evident! In intervalul in care, ramas la fata locului, am fost sa beau o cafea. Am observat ca mi-a fost deschisa o portiera si mi-a disparut din masina un document foarte important! Aveam acte in masina, aveam si documente… mi-a disparut unul dintre ele, foarte important!

Rep: - Un document din minister sau unul de la partid?

L.O. - De la partid! De la PNL!

Rep. – Ati reclamat la politie?

L.O. – Ce politie? Nici n-a venit la fata locului! Dar este cert ca mi s-a umblat la masina!

Gardianul

Seviciile secrete au intrat pe fir

Ieri, Orban nu s-a prezentat nici la sedinta de guvern, nici la Parlament, la dezbaterile asupra Legii bugetului, dar s-a plins colegilor mai apropiati din PNL ca este victima „unei lucraturi a serviciilor secrete“. Oficial, Ludovic Orban neaga ca i s-ar fi cerut demisia. „Am vorbit cu premierul si nu mi-a cerut demisia. Nici nu mi-a trecut prin cap sa-mi dau demisia. De ce sa imi dau demisia?“, a declarat el, citat de MEDIAFAX. Premierul a anuntat ieri, prin purtatorul de cuvint, Camelia Spataru, ca nu comenteaza incidentul in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Potrivit informatiilor obtinute de Cotidianul, telefonul ministrului Transporturilor ar fi fost supravegheat de ceva vreme, fapt confirmat de surse guvernamentale care sustin ca „s-a facut deja o analiza a discutiilor telefonice purtate de Ludovic Orban in cursul zilei de duminica, atunci cind a avut loc accidentul“. De asemenea, surse guvernamentale au declarat ca ministrul Transporturilor s-a plins de faptul ca ar fi fost „lucrat de doi si-un sfert“, celebra unitate de informatii din cadrul Ministerului Internelor.

Ludovic Orban s-a plins ieri mai multor apropiati ca „pentru un moment de neatentie plateste cu o cariera politica“. Intentia de a candida la Primaria Capitalei, in 2008, dar si la sefia PNL, pentru care se pregatise inca de acum un an, devine in acest moment putin probabila.

Cotidianul