Presedintele Putin are o avere personala de peste 41 miliarde de dolari, provenita in mare parte din activele companiei Iukos. Suma, care il plaseaza pe locul patru in topul celor mai bogati oameni din lume, a fost dezvaluita de Stanislav Belkovski, un apropiat al presedintelui in timpul primului sau mandat la Kremlin si cel care a condus campania lui Putin impotriva Iukos, detinuta de Mihail Hodorkovski. Potrivit lui Belkovski, Putin detine 37% din actiunile Surgutneftgaz, 4,5% din Gazprom si 50% din off-shore-ul Gunvor, inregistrat in insulele Virgine. Modul in care Putin si-a construit averea l-ar plasa insa in topul coruptiei, mult inaintea fostului presedinte filipinez Ferdinand Marcos sau a dictatorului zairez Mobutu Sese Seko.

Putin si-a creat averea cu ajutorul ruso-finlandezului Ghenadi Timcenko, un fost camarad din spionajul sovietic, apoi subordonat la primaria din Sankt Petersburg, iar acum un prosper petrolist la Geneva, proprietarul firmei Gunvor, relateaza “Moscow Times”. Ajutat de Kremlin, Timcenko a fost unul dintre marii beneficiari ai dezagregarii companiei Iukos, in 2004, atunci cind a preluat exporturile de petrol ale companiei lui Hodorkovski. Potrivit cotidianului francez “Le Monde”, compania lui Timcenko gestioneaza o treime din exporturile de petrol ale Rusiei, printre care petrolul produs de Gazprom, si intermediaza tranzactiile altor mari companii rusesti. Aceasta i-a adus la Geneva supranumele de “Kremlin Oil”. Anul trecut, Gunvor a avut o cifra de afaceri de 30 de miliarde de dolari.

Desi Timcenko, care refuza expunerea mediatica, a dezmintit-o constant, legatura sa cu Putin a fost subliniata atit de Belkovski, cit si de Ivan Ribkin, fost candidat al prezidentialelor din 2004. Acestia au aratat ca pretul succesului lui Timcenko a constat in cedarea a 50% din compania sa presedintelui Putin.

Acceptarea de catre Putin a functiei de premier, dupa terminarea mandatului sau la Kremlin, este pusa de publicatia rusa “New Times” tot pe seama dorintei actualului presedinte de a concentra cit mai multa putere financiara. Acesta ar urma sa creeze o mare corporatie energetica aflata sub controlul sau, formata din companiile Gazprom si Surgutneftgaz, constructoare ale gazoductului Nord Stream (in administratia careia se afla si fostul cancelar german Gerhard Schröder), dupa care Putin va parasi politica.

Cotidianul