Ancheta la Spitalul Judetean Craiova . Medici francezi si romani, acuzati de moartea unui pacient caruia i s-a micsorat stomacul. Ce explicatie da directorul spitalului. O echipa mixta de medici francezi si romani este cercetata pentru moartea unui pacient de 46 de ani. Dr. Bogdan Fanuta, managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Craiova, sustine ca vina apartine exclusiv mortului Politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale au deschis dosar penal pentru ucidere din culpa, dupa ce un barbat din Craiova a decedat saptamana trecuta la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Craiova, dupa ce in urma cu aproximativ o luna si jumatate a suferit o operatie de micsorare a stomacului. Barbatul a fost operat la SJU de o echipa de medici francezi alaturi de medicii de la Chirurgie I. "Politisti din cadrul IPJ Dolj efectueaza cercetari pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, dupa ce s-a primit o plangere din partea familiei barbatului decedat. Se asteapta rezultatele autopsiei pentru a se observa concluziile medicilor legisti", ne-a declarat agent sef-adjunct Amelia Barbu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Puscariada Romaniei: protest spontan sau rascoala premeditata? "Este o ofensiva mediatica foarte puternica pe tema amnistiei si gratierii". Un val de revolta a detinutilor a dat peste cap, in ultimele doua zile, activitatea in zece penitenciare din Romania, printre care si unele de maxima siguranta. In timp ce puscariasii au strigat, de pe acoperisul inchisorilor, "Libertate!" si "Hotii!", mai multi specialisti iau in calcul si o dirijare din exterior a protestelor. Revolta detinutilor a cuprins, ieri, si alte penitenciare din tara, dupa scanteia de luni de la Iasi. Puscariasii inchisi la Poarta Alba (Constanta) si in penitenciarele din Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Braila, Bistrita, Tulcea au protestat fata de conditiile din inchisori, fie refuzand hrana, fie lovind gratiile, facand scandal si urcandu-se pe acoperisul inchisorilor. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a precizat, miercuri, ca, pe parcursul a 48 ore, si-au exprimat nemultumirile detinuti din opt penitenciare, dintre cele 45 unitati de detentie. Ulterior acestui anunt, au aparut proteste si la penitenciarele din Bistrita si Tulcea, anuntaAdevarul.

Cum se fac jocurile la Curtea Constitutionala. Valer Dorneanu a fost ales, ieri, presedinte al CCR cu sase voturi in timp ce Livia Stanciu a obtinut doar trei. Mandatul sau in fruntea CCR este de trei ani de zile. Valer Dorneanu a fost ales in 2013 judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei din partea Camerei Deputatilor, la propunerea PSD. In schimb, Livia Stanciu fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost numita, recent, prin decret prezidential, de catre Klaus Iohannis, judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat complet de noua ani. De altfel, ieri, inainte de alegerea noului presedinte, trei noi judecatori au depus juramantul de investitura in fata presedintelui Klaus Iohannis. Pe langa Livia Stanciu, au devenit judecatori la CCR Attila Varga (votat de Camera Deputatilor la propunerea UDMR) si Marian Enache (votat de Senat la propunerea PSD). Chiar daca votul de ieri a fost secret, optiunile judecatorilor nu sunt greu de identificat si sunt semnificative pentru raporturile de forte din cadrul CCR. Trei dintre judecatorii de la CCR au fost propusi de PSD, unul de UDMR, doi de fostul presedinte Traian Basescu, doi de PNL, unul de presedintele Klaus Iohannis. Cel mai probabil, Dorneanu a primit voturi de la judecatorii propusi de PSD, de UDMR si Traian Basescu in timp ce Livia Stanciu a avut propriul vot si pe cele doua de la PNL, informeazaRomania Libera.

Peste 80.000 de romani traiesc in sclavie in anul 2016. Cazurile care au ingrozit o tara intreaga. Cand spunem "sclavie" ne gandim la vremuri trecute - la constructia piramidelor egiptene sau la plantatiile din sudul Statelor Unite. In realitate, numarul celor tinuti in sclavie in zilele noastre este incredibil de mare, inclusiv in tara noastra. 45.8 milioane: acesta e numarul celor care, in anul 2016, traiesc si muncesc in sclavie. Cifra provine din cel mai recent raport "Global Slavery", realizat de organizatia independenta "Walk Free Foundation", organizatie care incearca sa evalueze, dar mai ales sa stopeze, fenomenul "sclaviei moderne". Un fenomen care, potrivit celor de la "Walk Free", afecteaza tara noastra intr-o proportie mult mai mare decat ne-am astepta, si care ne este dezvaluit din cand de cand de cazuri precum cel de la Berevoiesti, scrieStirileProtv.ro.

Combaterea coruptiei in penal a ajuns la viteza de croaziera. Strategia Nationala Anticoruptie (SNA) 2016-2020 se bazeaza pe prioritatea interesului public, integritate, transparenta si vointa politica, iar in lupta impotriva coruptiei accentul trebuie pus pe preventie, in conditiile in care combaterea coruptiei prin mijloace penale "a atins viteza de croaziera", a afirmat ministrul Justitiei Raluca Pruna, ieri, la dezbaterea "Transparenta serviciilor publice si guvernarea deschisa". "Credem ca in ultimii ani combaterea coruptiei prin mijloace penale a atins viteza de croaziera. Prin vocea procuroruluisef al DNA ni s-a spus ca nu e suficient si trebuie sa punem accentul pe preventie", a aratat Raluca Pruna, anuntaEVZ.

Cum ar arata Romania daca ar avea 100 de locuitori. Impartirea in procente a populatiei arata ca din fiecare suta de romani 63 sunt salariati, 40 locuiesc la tara, 37 sunt absolventi de liceu si cei mai multi stau in case mari, cu peste patru camere. Doar unul din 100 de romani este patron si cinci au venituri de peste 5.000 de lei lunar. In majoritatea studiilor statistice oficiale privind conditiile economice in care traieste populatia Romaniei apar raportari procentuale care impart grupurile analizate la 100. Din 100 de romani, spre exemplu, 49 sunt barbati si 51 sunt femei, apoi 15 sunt copii sub 15 ani si 48 au varste de peste 50 de ani (desigur, ceilalti 36 avand intre 15 si 49 de ani) si asa mai departe, fiecare indicator avand particularitatile sale mai mult sau mai putin interesante, informeazaAdevarul.