​Liderul comunistilor din Moldova, Vladimir Voronin, despre Unire, NATO si alegerile prezidentiale din toamna. Fostul presedinte al Republicii Moldova, actualul presedinte al Partidului Comunistilor din Moldova, Vladimir Voronin, a oferit un interviu pentru Adevarul.ro in care a explicat de ce nu doreste Unirea cu Romania, a vorbit despre relatiile cu NATO si despre alegerile prezidentiale din toamna acesui an. Dumneavostra sau membrii familiei dumneavoastra aveti afaceri in Romania? Voronin: Nu avem afaceri si nici nu avem interes, fiindca aproape toti agentii economici care au avut afaceri in Romania au ramas in pierderi. Integral inAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum a reusit Raluca Pruna, cu un singur cuvant, sa-i urce pe detinuti pe acoperisurile inchisorilor. In valtoarea evenimentelor care au loc, in aceste zile, in inchisorile din Romania socheaza aparitiile detinutilor pe acoperisurile puscariilor. Toata lumea se intreaba cum este posibil sa se protesteze de pe acoperisurile puscariilor. Raspunsul se afl a intr-un cuvant pronuntat de ministrul Justitiei Inchisorile din Romania dau in clocot. In 17 din cele 34 de penitenciare de adulti au avut loc diverse proteste ale detinutilor. Puscariasii protesteaza fata de conditiile proaste de detentie. Unii si-au incendiat obiectele personale, altii s-au catarat pe gardurile si acoperisurile puscariilor, iar altii, mai cuminti, au intrat doar in refuz de hrana. Totul a plecat de la o emisiune pe tema calitatii vietii din inchisorile din Romania, de pe Realitatea TV, de acum cateva saptamani, atunci cand ministrul justitiei, Raluca Pruna, a intervenit telefonic, anuntaEVZ.

Mai putine acte pentru inscrierea la facultate. Ce documente le trebuie acum absolventilor. Tinerii care vor sa dea admiterea la Universitatea din Bucuresti nu mai trebuie sa depuna copii legalizate ale diplomelor si ale celorlalte acte necesare, acestea urmand sa fie certificate prin confruntarea cu documentele originale de catre membrii comisiei de admitere. Candidatii la concursul de admitere la studii organizat de Universitatea din Bucuresti nu mai trebuie sa depuna copii legalizate ale diplomelor si ale celorlalte acte necesare, acestea urmand sa fie certificate prin confruntarea cu documentele originale de catre membrii comisiei de admitere, a anuntat universitatea intr-un comunicat de presa remis joi. De asemenea, candidatii care doresc sa urmeze cursurile facultatilor din cadrul Universitatii din Bucuresti se pot inscrie si prin sistemul de admitere online, informeazaGandul.

Sclavii de stat ai Phenianului, trimisi in Europa. Alianta europeana pentru drepturile omului in Coreea de Nord (EAHRNK) dezvaluie politica Phenianului de "sclavie patronata de stat", un exemplu inedit al sistemului muncii fortate organizat de stat. Studii si statistici releva ca statul nord-coreean a incasat in jur de 15 milioane euro pe an, bani proveniti din Polonia in ultimii ani in urma muncii nord-coreenilor trimisi sa lucreze in strainatate. Fara salarii, fara documente si conditii dure de munca, soarta lor in Polonia a fost dezvaluita de un recent raport asupra "muncii fortate a rezidentilor nord-coreeni in Europa - cazul polonez". Salariile lor sunt confiscate de statul nord-coreean si folosite la cumpararea de bunuri de lux pentru regim si la finantarea boomului constructiilor la Phenian. Pentru a-si infiltra muncitorii in Polonia, regimul de la Phenian s-a asociat cu firme poloneze neinteresate de provenienta mainii de lucru, dar interesate de mentinerea pe piata, scrieRomania Libera.

Acuzatii grave dupa "macelul" copacilor din Kiseleff si Cismigiu. ADP a recunoscut ca nu a avut avizul Ministerului Culturii. Scandalul continua in Bucuresti, dupa ce autoritatile locale au ras cu drujbele peste 100 de copaci sub pretextul ca ar fi fost uscati. Consilierii generali ai Uniunii Salvati Bucurestiul, in frunte cu Nicusor Dan, acuza ca taierile de saptamana trecuta, de pe Bulevardul Kiseleff sau cele din Herastru si Cismigiu, sunt ilegale. Acestia sustin ca ar fi fost nevoie, pe langa avizul Directiei de Mediu, si de aprobarea Ministerului Culturii. ADP Sector 1 recunoaste ca nu are aviz pentru interventia in zonele protejate istoric, asa ca tot razboiul s-ar putea muta in instanta. In urma cu o saptamana, 70 de copaci de pe Kiseleff si alti peste 30 din Cismigiu au fost culcati la pamant cu drujba, pe motiv ca sunt uscati. Nu inainte sa fie fotografiati. Astazi, consilierii generali de la Uniunea Salvati Bucurestiul au acuzat grave ilegalitati, anuntaStirileProtv.ro.

DW: E nevoie uneori de decizii radicale. La Spitalul de arsi din Bucuresti s-a declansat o criza fara precedent, care nu face decat sa aduca la iveala tot ceea ce a fost negat si camuflat cu grija din 2015 incoace. Criza a pornit de la o imagine bine decupata. O doctorita din spital a filmat o plaga plina de viermi (larve de insecte) a unui pacient de la sectia de reanimare si a difuzat-o ca pe un semnal de alarma. S-a declansat o ancheta, politia s-a dus la fata locului, ministrul insusi a organizat o conferinta de presa. De la incendiul din clubul Colectiv s-a spus de multe ori ca acest spital e un dezastru, dar adevarul a fost acoperit din motive de oportunitate. Acest spital e singurul care poate trata bolnavi cu arsuri grave si multi dintre cei care au cunoscut bine situatia au preferat sa taca, ca sa nu agraveze situatia si sperand cumva ca lucrurile se vor rezolva fara scandal. Ministrul Vlad Voiculescu - asa cum a marturisit in conferinta de presa de joi - cunostea el insusi bine situatia inca din 2015, cand a lucrat ca voluntar la Spitalul de arsi, informeazaDeutsche Welle.

Curtea Suprema, despre spaga lui Adrian Severin: "Exprima o grava degradare morala". Curtea Suprema arata ca probele din dosarul fostului europarlamentar Adrian Severin dovedesc ca acesta este vinovat de luare de mita si de trafic de influenta. Judecatorii au demontat toate apararile facute de politician si au explicat ca acesta a actionat doar pentru a primi banii promisi. Adrian Severin (62 de ani) a afectat prin faptele sale prestigiul Parlamentului European si a Romaniei. Aceasta este concluzia Curtii Supreme, potrivit motivarii sentintei prin care politicianul a fost condamnat la trei ani si trei luni pentru luare de mita si trafic de influenta, in dosarul "Spaga contra amendamente in Parlamentul European". Severin si procurorii DNA au contestat sentinta la Completul de 5 judecatori, iar din toamna va incepe judecarea apelului. Judecatorii au aratat ca Severin a avut in timpul procesului "o conduita procesuala nesincera, aproape de neasumarea faptelor", scrieAdevarul.