Subiectele zilei: Turcia, intr-un exercitiu de lovitura de stat; Atac la adresa democratiei; Scotia vrea si in UE si in Regatul Unit; Fara camioane pe podul de la Agigea
Atac la adresa democratiei. Turcia a trecut prin mai multe lovituri de stat militare. Dar recenta tentativa a fost altfel. Lumii nu ii este permis sa asiste pasiva la cufundarea Turciei in haos, considera Seda Serdar. Intreaga populatie a Turciei a stat de veghe, incercand sa inteleaga ce se petrece. La primele ore ale diminetii de sambata, guvernul de la Ankara a declarat ca tentativa de lovitura de stat militara a esuat. Dar viitorul politic al tarii este in continuare incert. Incidentul nu a fost o incercare de lovitura de stat de felul celor prin care Turcia a trecut deja in repetate randuri. De aceasta data se pare ca o grupare din interiorul armatei a incercat sa rastoarne guvernul. Nu este inca limpede cui i-a apartinut initiativa. Guvernul arata cu degetul spre Fethullah Gulen. Liderul miscarii Gulen si adversarul jurat al presedintelui Erdogan traieste din 1999 in exil in SUA. Miscarea Gulen a fost trecuta de Ankara pe lista organizatiilor teroriste, relateaza Deutsche Welle.
Scotia vrea si in UE si in Regatul Unit. Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat duminica ca nu exclude posibilitatea ca Scotia sa ramana in Uniunea Europeana in timp ce face parte din Marea Britanie, informeaza reuters.com Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat ca nu exclude posibilitatea ca Scotia sa ramana in Uniunea Europeana in timp ce face parte din Marea Britanie. Brexit-ul a fost decis in special in urma voturilor din Angla si Tara Galilor care au inclinat balanta in favoarea iesirii din blocul comunitar. ''Nu cred ca ar trebui sa excludem aceasta in prezent'', a declarat Sturgeon intr-un interviu acordat televiziunii publice britabice. Alegatorii din Scotia au respins independenta fata de Marea Britanie la referendumul din 2014, anunta Gandul.
Fara camioane pe podul de la Agigea. Autovehiculele cu masa mai mare de 5 tone nu vor putea circula pe podul de la Agigea pana la 1 august. Derogare de la aceasta regula primesc doar autocarele sau vehiculele cu un regim de circulatie prioritara, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Nici pentru soferii de autoturisme circulatia nu se desfasoara asa cum ar trebui, fiind limitata la benzile de pe mijlocul podului, iar viteza de deplasare este limitata la 50 de kilometri pe ora. "Mentionam ca restrictiile de circulatie sunt determinate de lucrarile de reabilitare a podului de la Agigea, peste Canalul Dunare-Marea Neagra, situat pe DN 39, la km 8+988. In acord cu necesitatile impuse de stadiul de desfasurare a lucrarilor, CNADNR SA va informa participantii la trafic asupra modificarilor care au ca obiect masurile de restrictionare a circulatiei", se mai arata in comunicatul companiei de drumuri, relateaza Romania Libera.
Cum vrea Ministerul Sanatatii sa repuna pe picioare Spitalul de Arsi. Dupa ce activitatea din singurul spital de arsuri din tara a fost pusa pe butuci, oficialii au alocat aproape 500.000 de lei pentru igienizarea sectiei de Terapie Intensiva, dar si pentru alte reabilitari necesare. Spitalul are la dispozitie 30 de zile pentru a pune in aplicare masurile stabilite de Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii vrea sa repuna pe picioare Spitalul de Arsi din Capitala, singura unitate sanitara de profil din tara, unde s-au descoperit numeroase nereguli. Pentru ca pacientii sa poata fi tratati aici in siguranta, oficialii au luat primele masuri in ceea ce priveste spitalul, aflat la un pas de inchidere. Mai exact, 500.000 de lei vor fi investiti in curatenie si cumpararea unor instalatii strict necesare intr-un mediu steril, ca sectia de terapie intensiva, noteaza Adevarul.
Kelemen Hunor: Dupa alegeri, Romania va avea nevoie de un Guvern politic, nu de unul tehnocrat. Presedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat, sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca dupa alegeri Romania va avea nevoie de un Guvern politic, nu de unul tehnocrat. El a apreciat ca, date fiind sarcinile din anii urmatori, in perioada 2016 - 2020, Parlamentul va avea un rol foarte inportant, scrie news.ro. In opinia sa, sarcinile cele mai importante vor fi, in anii urmatori, reforma administrativa, reforma constitutionala, pe langa rezolvarea problemelor fundamentale din sistemul educational si din economie, potrivit EVZ.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi