Institutul de Statistica da verdictul: regresie si saracie. Dupa 25 de ani, romanii se intorc la televizoarele alb-negru. Mai ales la tara, tot mai multe televizoare color sunt inlocuite de stramoasele lor alb-negru din precambrianul tehnologiei TV. 26 romani, dintr-o mie, vad stirile la acestea! Numarul masinilor de spalat non-automate folosite in gospodariile romanilor este si el in crestere, iar frigiderele raman un deziderat de neatins pentru aproape jumatate dintre romani. Romania este tara cu cele mai multe latrine in fundul curtii, din UE. In plus, in 2015 a scazut substantial consumul de apa potabila, inclusiv cea destinata consumului casnic. S-a redus si energia termica distribuita, iar in trei orase mari acest serviciu a incetat Miraj, Diamant, Sirius, Lux, Venus sau Sport. Sau, mai din vechime: Grigorescu, Tonitza si Luchian. Si, pentru cei de peste 60 de ani, rusoaicele: TEM, Orion, Rubin sau Cosmos. Va mai aduceti aminte de televizoarele acelea cu lampi, carora le lua intre cinci si 15 minute sa se incalzeasca, inainte sa apara o dunga pe ecran si abia dupa aceea, in timp ce sonorul il auzeai, sa apara si o imagine purecoasa? Oricat ar parea de paradoxal, in plina epoca a smartphone-urilor si a televiziunii digitale si wireless, numarul televizoarelor alb-negru de la noi din tara a crescut, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Procesul care ar putea schimba Romania: doi barbati cer sa le fie recunoscuta casatoria. Romania se afla in fata unei premiere juridice. Romanul Relu Adrian Coman (44 ani) a cerut Curtii Constitutionale (CCR) recunoasterea casatoriei sale cu americanul Robert Clabourn Hamilton (44 ani). Concret, instanta se va pronunta miercuri asupra constitutionalitatii articolului 277 alineatele (2) si (4) din Codul civil, care prevede: "(2) Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania"; "(4) Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile", anuntaAdevarul.

Ce stia SRI despre traficul de copii din orfelinate. Fostul ministru al Muncii, Ana Costea, a declarat ca in perioada in care a detinut functia primea informari zilnic de la SRI insa niciuna nu ar fi vizat posibile suspiciuni de trafic de minori, in ceea ce priveste copiii din centrele de plasament. "Eu am dispus controale in 26 noiembrie, erau semnale din partea presei si mi s-a parut firesc sa dispun astfel de controale. Cei de la SRI transmit zilnic informari. Nu am primit astfel de informatii (n.r. referitoare la indicii de trafic de minori). S-au facut controale si in baza sesizarilor primite de la alte institutii ale statului si s-au facut o serie de rapoarte. Cand s-a constatat incalcarea legii, Ministerul Muncii a sesizat organele abilitate. Ce pot sa spun e ca am colaborat foarte bine cu toti, cu toate organele abilitate, am incercat sa dau curs la toate sesizarile. Veneau si de la cetateni sesizari", a declarat Ana Costea, fost ministru al Muncii, pentru Mediafax. Fostul ministru a precizat ca sunt peste 2.300 de unitati la care s-a dispus controlul, precizand ca este nevoie de doua zile ca un astfel de control sa fie realizat temeinic, informeazaGandul.

Eroare sau ipocrizie? Studiu surprinzator: 97% din romani, multumiti de spitale. Ministerul Sa￯natatii sustine ca peste 97% din pacientii romani s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de calitatea serviciilor din spitale, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat anul trecut, dar facut public abia acum de EuropaFM. Rezultatele cercetarii sunt surprinzatoare, in conditiile in care doar 65-75% din pacientii din tarile vestice se declara satisfacuti de sistemele de sanatate, potrivit lui Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor. De unde apare aceasta diferenta, in conditiile in care in ultimele luni scandalurile legate tocmai de acest aspect - calitate - se tin lant si par nesfarsite? Integral inRomania Libera.

Legaturile indirecte cu Romania ale lui Fettulah Gulen, inamicul lui Erdogan. In Germania, o scoala a sa a fost atacata. Fettulah Gulen, predicatorul turc in varsta de 75 de ani acuzat de liderii de la Ankara ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat - are legaturi si in Romania. Indirecte. Oamenii de afaceri stabiliti la noi care il simpatizeaza au deschis aici zece scoli private dupa model occidental. Sunt gradinite, scoli primare si gimnaziale, chiar si licee, in care se invata limba turca, dar se face si performanta. De pilda membrii lotului olimpic de fizica s-au intors duminica seara cu doua medalii de aur si trei, de argint. Toti sunt elevi ai liceului international de informatica. "Domnul Gulen a spus ca in secolul acesta ca sa fie pace intre oameni oamenii educati se pot intelege mai bine intre ei, oamenii needucati pot fi manipulati foarte usor." Este primul lucru pe care il afirma Mustafa Oz, directorul Liceului International de Informatica din Bucuresti. Una dintre cele zece scoli din Romania patronate de o comunitate de oameni de afaceri turci simpatizanti ai clericului Fetullah Gulen, principalul adversar politic al presedintelui Recep Erdogan, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Dacian Ciolos si polemica din jurul Turciei. Polemica initiata pe pagina de facebook a prim-ministrului Ciolos in legatura cu lovitura de stat din Turcia este foarte instructiva, caci ne arata erorile politice pe care Europa ar putea fi tentata sa le comita. O polemica retinuta ca ton, dar totusi destul de ampla a fost initiata rapid pe marginea loviturii de stat din Turcia. In presa romaneasca au aparut comentarii ingrijorate fata de soarta secularismului kemalist, acordand militarilor implicati circumstante atenunate. Pe pagina de facebook a premierului Dacian Ciolos, zeci de comentatori i-au reprosat acestuia declaratia de sustinere a presedintelui Erdogan, atragand atentia asupra inclinatiilor autoritare ale regimului de la Ankara, informeazaDeutsche Welle.

Motivarea instantei. Samsarii de sclavi din Berevoesti, comportament salbatic si gandire rudimentara. Magistratii Tribunalului Arges au dat publicitatii motivarea deciziei de arestare a romilor din Berevoesti, care rapeau persoane si le foloseau ca sclavi. Samsarii de sclavi de etnie roma din Berevoesti vor fi adusi in fata Curtii de Apel Pitesti, care ia in discutie, astazi, contestatiile impotriva deciziei de arestare preventiva pronuntate de Tribunalul Arges. Judecatorul de drepturi si libertati motiveaza in termeni duri decizia. "Din examinarea dosarului cauzei, cu usurinta se poate constata ca acesti inculpati ignora total valorile intrinseci fiintei umane - viata, integritatea corporala, sanatatea, libertatea, onoarea si demnitatea - privind victimele ca pe o marfa producatoare de beneficii materiale, pe care le expoateaza la maximum si le transfera intre membrii gruparilor in acelasi scop. De asemenea, agresiunile fizice, tratamente umilitoare aplicate victimelor care erau puse sa se lupte intre ele, sa doarma in grajdul animalelor, erau legate pentru a nu fugi, fiindu-le lezate astfel sentimentele cele mai profunde, trauma suferita marcandu-le pe deplin intreaga evolutie viitoare, reliefeaza un comportament salbatic, un mod de gandire rudimentar si, totodata, pun in lumina potentialul criminogen ridicat al inculpatilor", se arata in motivarea instantei, scrieEVZ.