Subiectele zilei: "Recrutarea teroristilor se face pe Facebook. Tinerii nu calca in moschei". Viata secreta din cartierul Molenbeek; Unele victime ale atacului de la Nisa vor sa faca plangere impotriva statului francez; Imamii turci refuza funeraliile pentru pucisti
Unele victime ale atacului de la Nisa vor sa faca plangere impotriva statului francez. Un barbat ale carui rude se aflau pe Promenade des Anglais in seara lui 14 iulie a anuntat miercuri ca vrea sa depuna plangere impotriva statului si orasului Nisa, un demers pe care alti apropiati ai victimelor atacului de la Nisa afirma ca il au de asemenea in vedere, relateaza AFP, potrivit News.ro. Thierry, in varsta de 53 de ani, care locuieste in apropiere de Promenade des Anglais, nu se afla la fata locului in momentul atacului, dar s-a grabit sa sara in ajutorul partenerei sale, fiicei ei si unei prietene si s-a ranit. "Ele m-au sunat plangand, camionul le-a atins", povesteste el. Pe 15 iulie, "ne-am dus la comisariatul Auvare pentru a da o declaratie (...). La final, politistul ne-a intrebat (...) daca vrem sa adaugam ceva. Am spus ca vom depune plangere penala pe numele unui autor necunoscut si impotriva tuturor persoanelor insarcinate cu securitatea - adica prefectul, primarul si organizatorul festivitatilor - pentru deficiente de securitate", continua el, potrivit Romania Libera.
Imamii turci refuza funeraliile pentru pucisti. Directoratul pe probleme religioase din Turcia a anuntat ca imamii nu vor conduce rugaciunile pentru "soldatii pro-pucisti care au lovit in natiunea turca", relateaza agentia de presa Anadolu. Potrivit agentiei oficiale a Turciei, Directoratul, care are angajati in toata tara 75.000 de imami, a precizat ca interdictia nu se aplica in cazul celor care au luat parte la puci sub constrangere sau au avut un rol fara voia lor. Nu se stie sigur care este numarul sustinatorilor puciului ucisi in cursul tentativei de vineri de preluare a puterii in Turcia, dar se crede ca el ar fi mai mare de 20. Cel putin 240 de persoane, inclusiv 145 de civili, si-au pierdut viata in cursul violentelor si aproape 1.500 au fost raniti, scrie Gandul.
Nebunia lumii si falsele ei leacuri. A innebunit lumea de tot? ne-am putea intreba. Asa pare. Dar solutiile luate in considerare, adesea, in vederea insanatosirii ei, n-ar face probabil decat sa-i agraveze boala. Dupa lovitura de stat post-puci a presedintelui turc Erdogan, dupa Brexit si omologarea unui populist ca Donald Trump in calitate de candidat republican la presedintia SUA, precum si, dupa atentatele teroriste islamiste care au schimbat fata Frantei si o vor schimba, negresit, si pe cea a Germaniei, pare chiar asa. Pare ca lumea a innebunit mai nou. Dar impresia insala. Decompensarea globala nu e recenta. Noua e doar vizibilitatea ei. Noua e iruptia ei in timp real prin intermediul retelelor sociale, al micilor si foarte micilor ecrane in dormitoarele si in mintile noastre globalizate. In fapt, nebunia totalitara e veche si globala. Iar lecuirea ei pe calea revenirii la nationalism e o himera care, probabil, n-o va aplana, ci o va agrava, noteaza Deutsche Welle.
Biografia uitata a lui Radu Beligan: "Nu pot sa-l injur pe Ceausescu, el mi-a dat bani sa fac Teatrul National". In ultimii ani de viata, Radu Beligan s-a bucurat de un succes urias. O tara intreaga a fost cuprinsa de admiratie in fata unui actor care se apropia de 100 de ani si continua sa urce pe scena, transformandu-se in legenda. Aproape nimeni n-a mai avut curajul sa spuna ca lunga viata a lui Radu Beligan a mai insemnat si altceva in afara de roluri memorabile si aplauze la scena deschisa. In perioada comunista, cariera artistica a lui Radu Beligan a mers umar la umar cu cariera politica. In 1959, Beligan devenea membru al Partidului Muncitoresc Roman (transformat ulterior in Partidul Comunist), fata de care isi declara atasamentul printr-o autocaracterizare plina de zel: "23 august 1944 a insemnat o cotitura decisiva nu numai in viata mea, ci si a teatrului romanesc. Perspectivele nebanuite care s-au deschis in fata artistilor si a tuturor intelectualilor din tara noastra odata cu preluarea puterii de catre proletariat m-au facut sa descopar adevaratul sens al artei noastre, rolul social deosebit de insemnat al artistului in noua oranduire", informeaza Adevarul.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri