Trecutul tumultos al judecatoarei care a plecat de la SRI si vrea in CSM. Legaturile sotului cu Ovidiu Tender, Alina Bica si fostul senator Traian Rece. Am intrebat si am ascultat explicatiile judecatoarei Lavinia Cotofana, asipranta la un loc in CSM, cu privire la imensa avere declarata si am fi si crezut-o daca regulile meseriei nu ne-ar fi impus sa cautam informatii si din alte surse. Asa ca am umblat prin arhivele electronice ale instantelor, am intrebat avocati, fosti colegi din Baroul Bucuresti ai sotului doamnei judecator. Astfel s-a conturat o poveste tumultoasa despre sotii Gheorghe si Lavinia Cotofana, persoane cu activitati care nu cadreaza cu un om care se desfasoara in justitie, avocatura sau servicii secrete. Nu stim cine sau ce a indemnat- o pe Lavinia Cotofana, fost ofiter SRI ajuns magistrat in Judecatoria Curtici (Arad), sa faca pasul spre Consiliul Superior al Magistraturii si astfel sa se expuna public cu avere si cu probleme socante de familie. Caci, daca ramanea judecator la Curtici, nimeni n-ar fi aflat ca a fost angajata SRI timp de 11 ani, ca sotul are o condamnare, ca ea a fost cercetata disciplinar sau ca e putreda de bogata. Povestea ei, insa, devoaleaza practici grave, ce merita analizate chiar de CSM, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Guvernul aloca pentru cheltuieli de 10 ori mai multi bani decat pentru investitii. Cum s-au impartit fondurile la rectificarea bugetara. Asistenta sociala, pensiile, noile grile salariale pentru bugetari si diversele drepturi banesti acordate categoriilor defavorizate vor beneficia de fonduri suplimentare de 4,4 miliarde de lei, in timp ce proiectele de investitii publice primesc doar 355 de milioane de lei in plus. Premierul Dacian Ciolos a tinut sa precizeze ieri, la sedinta de adoptare a rectificarii bugetare, ca Guvernul opereaza "prima rectificare in an electoral fara amprenta politica". Alocarile financiare creionate de Executiv arata, in schimb, o puternica amprenta sociala. Pe scurt, domeniile care vor primi cei mai multi bani in plus sunt cele in care se fac de regula cheltuieli (de natura salariala, sociala sau protectionista), iar sectoarele in care banii investiti au efect de multiplicare in economie vor primi cele mai subtiri suplimentari de fonduri, anuntaAdevarul.

Consiliul Judetean Galati, desfiintat, ca urmare a unei manevre politice a lui Dan Nica. Administratia locala din Galati este aruncata in aer, dupa ce instanta Tribunalului Galati a dispus ca principala institutie administrativa, Consiliul Judetean (CJ) Galati, a fost constituita ilegal, iar o decizie similara ar urma sa fie luata si in privinta constituirii Consiliului Municipal Galati. Practic, la doua luni de la alegerile locale, la Galati nu mai exista un consiliu al judetului, pentru ca vechiul consiliu a fost dizolvat, iar noul consiliu nu este legal constituit. S-a ajuns la aceasta situatie ca urmare a unei manevre politice puse la cale de presedintele PSD Galati, fostul ministru al Comunicatiilor Dan Nica, in prezent europarlamentar, informeazaRomania Libera.

Cine sunt "traficantii de arme" ai Sky News: doi frati pasionati de vanatoare; "intermediarul" munceste in Birmingham. Doi suspecti in cazul "traficului de arme" prezentat de televiziunea britanica Sky News au fost adusi miercuri seara la sediul DIICOT din Bucuresti, in urma unor perchezitii in judetele Mures si Bistrita-Nasaud. Numarul celor audiati pana acum in dosar se ridica astfel la patru. Un al cincilea suspect ar urma sa ajunga la DIICOT peste cateva ore, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro. Unul dintre cei doi suspecti care au ajuns miercuri seara la DIICOT a declarat ca nu a primit bani pentru "prestatia" din reportajul despre traficul de arme, realizat de jurnalistul britanic Stuart Ramsay. Intrebat daca nu si-a facut de ras tara, barbatul a raspuns: "Dar de ce sa mi-o fac?". In jurul orei 17.00, la sediul DIICOT au ajuns doua dube cu bunuri ridicate in timpul perchezitiilor din judetele Mures si Bistrita-Nasaud, scrieStirileProtv.ro.

Olteanu si Korodi, audiati inainte de contestatia DNA. Fostul presedinte al Camerei Deputatilor si fostul ministru al Mediului au dat cu subsemnatul la DNA, cu o zi inainte de judecarea contestatiei procurorilor privind arestul la domiciliu. Primul care a ajuns, ieri, in fata procurorilor anticoruptie a fost Bogdan Olteanu, acesta fiind citat din arest la domiciliu in dosarul de trafic de influenta. Procurorii DNA il acuza ca ar fi primit 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu, in 2008, pe vremea in care era presedinte al Camerei Deputatilor, pentru a face demersuri pe langa Guvern in vederea numirii jurnalistului Liviu Mihaiu - omul lui Vintu - in functia de guvernator al Deltei. La iesire de la audieri, Olteanu a declarat: "Pentru mine, ceea ce era sa se intample s-a intamplat. Am suportat deja consecintele si am pierdut ce aveam de pierdut. De acum incolo ramane sa reusesc sa imi gasesc dreptatea. Imi pledez nevinovatia, lucrurile vor merge inainte potrivit procedurilor. Nu discutam elementele din dosar", anuntaEVZ.

Cat de jos a cazut invatamantul superior in Romania.Tineri admisi cu note jenante la mari universitati de stat. Unii candidati au fost admisi la facultati de la Universitatea de Agronomie si de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, chiar pe locurile finantate de catre stat, cu medii extrem de mici. Centralizarile postate pe site-urile a doua institutii de invatamant superior de prestigiu din Iasi indica faptul ca pretentiile academice in Romania au ajuns la un nivel foarte scazut. De exemplu, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi, unii candidati au fost declarati admisi cu medii care ar asigura la limita promovarea Bacalaureatului. Mai exact, la Facultatea de Agricultura, specializarea Biologie, utima medie de intrare la buget a fost de 6,65. La alte doua specializari de la Facultatea de Horticultura, ultimii candidati admisi pe locurile fara taxa aveau media 6,42. Chiar si in aceste conditii au ramas numeroase locuri neocupate, care vor fi scoase la concurs in sesiunea de admitere din septembrie 2016. La Facultatea de Agricultura mai sunt 91 de locuri, la Horticultura sunt 67 de locuri, la Zootehnie sunt 84, iar la Medicina Veterinara doar 10, informeazaAdevarul.