Considerat mogulul tenisului mondial, romanul Ion Tiriac este tot mai aproape sa-si vada visul cu ochii: organizarea unui turneu de Grand Slam. Federatia Australiana de Tenis a anuntat oficial ca este in pericol sa piarda Australian Open in favoarea lui Tiriac si a solicitat 300 de milioane de dolari de la guvern pentru a face fata concurentei.

Sutele de milioane de euro investite de guvernul spaniol in proiectul inventat de Tiriac la Madrid (gazda unuia dintre cele mai bogate turnee de tenis), dar si influenta de care se bucura romanul in cercurile inalte din lumea „sportului alb”, se pare ca ii dau dreptul sa spere la preluarea unuia dintre cele patru concursuri de Grand Slam sau chiar la crearea unui al cincilea care sa fie gazduit de capitala Spaniei. Zilele acestea, Federatia Australiana de Tenis a anuntat oficial ca este in pericol sa piarda organizarea Australian Open (primul turneu de Grand Slam al sezonului) in favoarea lui Ion Tiriac.

Madrid, noua „Mecca” a tenisului

„Australian Open este la rascruce de drumuri, viitorul sau fiind in pericol. Pretentiile in ceea ce priveste drepturile pentru un turneu de tenis au crescut dramatic in ultimii cinci ani. Avem nevoie urgenta de investitii masive”, se precizeaza in raportul anual al federatiei de tenis de la Antipozi. Responsabilii tenisului din Australia au cerut guvernului un sprijin financiar de 300 de milioane de dolari pentru a face fata concurentei.

Conform „Herald Sun”, cel mai bine vandut cotidian australian, semnalul de alarma a fost tras dupa ce „doua dintre figurile cele mai proeminente ale tenisului, promotorul roman Ion Tiriac si Christian Bimes, presedintele Federatiei Franceze de Tenis, au dat de inteles ca vor exista schimbari in privinta locatiilor turneelor de Grand Slam”. Sursa precizeaza ca Tiriac a cerut oficial Federatiei Internationale de Tenis dreptul de a organiza, la Madrid, un al cincilea turneu de Mare Slem sau, daca actualul calendar nu permite, preluarea unuia dintre cele patru existente: Australian Open (Melbourne), Roland Garros (Paris), Wimbledon (Londra) si US Open (New York).

Bimes a confirmat temerile: „Deocamdata, Roland Garros nu isi va pierde statutul de Grand Slam, dar sunt convins ca, daca nu facem progrese, va veni ziua in care va fi creat al cincilea si chiar al saselea turneu de Mare Slem, gazduite probabil de Asia si de Europa”.

„Sportul s-a schimbat radical in ultimii 20 de ani”

„Cu tot respectul pentru reprezentantii turneelor de Grand Slam, dar trebuie sa ni se ofere sansa de a ne intrece cu ei. Eu sunt gata sa o fac la toate capitolele: premii, calitate, infrastructura, orice... Vreau sa fiu lasat sa concurez de la egal la egal. Care sunt premiile la Roland Garros? 15 milioane de euro? Acum pun pe masa 15 milioane de euro, dar vreau sa primesc acelasi statut ca si Roland Garros-ul, nu unul inferior. Lasati-ma sa concurez, asta cer, dar ei nu ma lasa!”, a atacat Tiriac, in presa germana.

Integral in Evenimentul Zilei