"Petarda" cu arme nucleare SUA la Deveselu. De ce este imposibila din punct de vedere tehnic.Diplomatii si specialistii in securitate consultati deAdevarulsustin ca transferul armelor nucleare din Turcia la Deveselu e o dezinformare menita sa "vulnerabilizeze imaginea Romaniei". Localnicii din comuna olteana n-au sesizat, deocamdata, "nimic suspect" in comuna . Jurnalistii de la EurActiv.com, platforma media specializata pe probleme ce tin de UE si NATO, sustin ca Statele Unite au inceput sa transfere 20 de arme nucleare din Turcia, de la baza din Incirlik, in Romania. Mutarea ar avea loc din cauza racirii relatiilor dintre Washington si Ankara, dupa ce presedintele Turciei, Recep Erdogan, a acuzat SUA ca il protejeaza pe Fethullah Gulen, pe care il acuza ca ar fi stat in spatele puciului esuat. Potrivit jurnalistilor, informatia a fost obtinuta din doua surse americane independente. Unul dintre autorii articolului este Georgi Gotev, jurnalist de origine bulgara, care a avut mai multe articole critice la adresa NATO.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce are statul si nu are privatul? Explicatia simpla a unui paradox al pietei muncii din Romania.In timp ce statul duce lipsa de specialisti, de experti care sa asigure un serviciu public de inalta calitate, salariile sunt mici, iar aparatul functionaresc numara deja 1,2 milioane de bugetari, nu putini sunt aceia care se inghesuie sa lucreze in administratia publica. De ce? Desi oferta salariala a companiilor particulare este mult mai tentanta, fiind adesea si de doua ori mai mare fata de aceea din administratia publica, siguranta locului de munca este atributul exclusiv al job-urilor de la stat. Statul nu angajeaza de proba, nu te da afara si nu te plateste dupa trei luni, statul nu da faliment, statul nu schimba numele angajatorului din sase in sase luni ca sa nu fie fortat sa iti acorde ajutor de somaj. Paradoxal, statisticile de data recenta arata ca bugetarii au, in medie, salarii mai mari decat angajatii din mediul privat, ba chiar, din 2007 incoace, salariile celor de la stat ar fi crescut cu 24%. Statistica nu surprinde faptul ca la stat sunt doua categorii de functionari: unii foarte bine platiti (ministrii, demnitarii, conducatorii institutiilor sau companiilor cu capital majoritar de stat) si functionarii de executie, platiti sub media salariala a particularilor. O alta statistica releva ca salariile bugetarilor romani consuma anual 7% din PIB, la fel ca in Cehia si Slovacia, comparativ cu Danemarca, unde Guvernul plateste anual 17% din produsul intern brut pentru remuneratiile bugetarilor.

Ministrul Transporturilor vrea reinnoirea FLOTEI de avioane TAROM.Ministrul Transporturilor, Sorin Buse, a declarat ca doreste reinnoirea flotei de avioane Tarom, deoarece aparatele de zbor (cele mari) au ajuns la o degradare destul de mare iar costurile pentru reparatii sunt exagerate. Potrivit mediafax, ministrul a precizat ca doreste sa schimbe aeronavele mari ale Tarom cu altele mai fiabile din punct de vedere si al consumului de combustibil. "Este vorba de aeronavele mari, de Airbus-uri care au ajuns intr-o faza critica a exploatarii, iar, daca am continua, ar fi costuri foarte mari si pentru reparatii, dar si pentru mentenanta. Nu mai sunt niste aeronave foarte noi, nu sunt eficiente ca si consum de combustibil (...). Trebuie cautate alte aeronave care sa corespunda configuratiei actuale de zbor. A inceput acum un proces de reanalizare a tot modelului de business (...) si, cu ajutorul consultantilor, speram sa gasim configuratia de rute care este cea mai avantajoasa pentru Tarom si care poate sa aduca cel mai mare venit", a mai spus Buse, citat deEVZ.

"Triunghiul" lui Putin.Bombardiere rusesti SU-34 desfasurate de Rusia la baza aeriana Hamedan din Iran au decolat ieri, pentru a doua zi, si au efectuat lovituri impotriva obiectivelor ISIS din Siria. Pentru prima oara de la debutul interventiei militare ruse in Siria, in septembrie 2015, bombardiere Tupolev-22M3 si Sukhoi-34 au vizat pozitii detinute de jihadistii ISIS pe solul sirian, decoland de la baza aeriana Hamedan din Iran. O actiune comuna fara precedent, atat de partea rusa, care nu a mai utilizat o baza aeriana externa in afara celei detinuta in Siria, la Hmeimin, cat si de partea iraniana unde nici o putere militara straina nu a fost niciodata autorizata sa opereze actiuni militare de pe teritoriul sau. Aliati ai regimului sirian al lui Bashar al-Assad, Moscova si Teheran au facut un pas in plus la 16 august in cooperarea lor. Noua alianta militara ruso-iraniana permite celor doi sustinatori fideli ai regimului Assad sa afiseze hotararea lor de a detine cheia unei solutii. O ocazie pentru Rusia de a-si demonstra eficacitatea in lupta impotriva terorismului, preluand initiativa de a-si alege aliati fiabili. Anuntul surpriza facut de Moscova marti, ca bombardierele sale au decolat din Iran pentru a lovi pozitii jihadiste in Siria reprezinta o noua demonstratie de forta si de influenta a Rusiei care "poate modifica ecuatia politica si militara in Orientul Mijlociu". Iar propaganda din jurul operatiunii demonstreaza ca obiectivul merge dincolo de economia de timp si de bani care ar justifica noile zboruri. In fapt, este vorba despre "un nou plan in campania militara rusa in Siria", potrivit analistului Pavel Felgenhauer. Utilizarea bazei de la Hamedan confera practic un avantaj tactic Rusiei. Bombardierele grele pot transporta mult mai multe bombe daca au timp scurt de zbor. O strategie a "covorului de bombe", potrivit expertului, citat deRomania Libera.

Berlin/Ankara: O ora de explicatii disperate.Inca de marti e clar ca Germania se gandeste mai degraba la islamisti cand vine vorba despre Turcia. Acum, guvernul federal incearca sa dreaga cumva lucrurile si sa iasa din penibila incurcatura. Sevim Dagdelen, parlamentar german al Partidului Stangii a catalogat drept "misterios" modul in care scrisoarea Ministerului de Interne, adresata inclusiv ei, a putut ajunge in presa. In textul de douasprezece pagini cu evaluari partial confidentiale se afirma ca Turcia a devenit "o platforma centrala de actiune pentru grupurile islamiste din regiunea Orientului Apropiat", incepand din 2011. Aceasta evaluare are la baza constatarile Serviciului Federal de Informatii (BND), care este in mod explicit catalogata drept confidentiala: "Pentru uz oficial". Informatii despre cine ar fi avut interesul sa ofere ziaristilor acest document, care numai bine nu face relatiilor germano-turce, nu au fost oferite nici macar in timpul conferintei de presa a guvernului german. Institutiile de presa cu sediul la Berlin vor in schimb sa afle daca in interiorul guvernului german continutul scrisorii este asumat integral. Or, despre acest lucru nici nu poate fi vorba. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Sawsan Chebli a punctat ca "respinge generalitatea" afirmatiilor aparute in presa, scrie Deutsche Welle.