Interviul dat de Coposu in 1945 pentru Associated Press despre culisele loviturii de stat de la 23 august
Istoricul salajan Marin Pop, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, a descoperit in baza de date a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii un document istoric legat de lovitura de stat din 23 august 1944.
Este vorba despre un interviu acordat de Corneliu Coposu jurnalistei Margaret Tayer, corespondent al agentiei de stiri Associated Press. Discutia dintre cei doi a avut loc pe 20 august 1945, la aproape un an de la evenimentele care au condus la arestarea maresalului Ion Antonescu.
Corneliu Coposu relateaza in detaliu cum a decurs conspiratia gandita inca din anul 1941 de liderul Partidului National Taranesc, Iuliu Maniu, pentru rasturnarea regimului dictatorial condus de maresal.
Teoretic, articolul era programat sa apara pe data de 23 august 1945 in ziarul "Dreptatea", oficiosul PNT. Cu toate acestea, Maniu a interzis publicarea articolului in ultimul moment, liderul taranist considerand ca "nu este momentul sa se analizeze, in presa, fazele si culisele loviturii de Stat", scrie Adevarul.
Associated Press: Rasturnarea de la 23 august 1944 care se aniverseaza acum intr-o atmosfera destul de incordata, a fost evenimentul crucial care a determinat prabusirea dictaturii si incetarea Razboiului nepopular in care Romania era angajata de catre factori politici nereprezentativi care au actionat impotriva opiniei publice. Presa romana a publicat diferite relatari, declaratii, interviuri si comentarii de tot felul pe marginea acestui eveniment. De curand s-a lansat in cercurile de stanga o formula noua botezata ca insurectia armata. In calitatea dumneavoastra de secretar politic si colaborator apropiat al Presedintelui Maniu care ati facut parte din conspiratia de la august 1944 si ati fost prezent la toate etapele de pregatire si realizare, va rugam sa ne precizati care este dupa opinia dvs. definitia evenimentului.
Corneliu Coposu: Actul de la 23 august 1944 nu a fost o insurectie armata, ci o lovitura de stat care a fost pregatita de multa vreme de catre o conspiratie restransa ca numar si executata prin surprindere, fara forta militara. Actiunea intreprinsa s-a bucurat de acordul desavarsit al majoritatii covarsitoare a poporului roman care a fost in mod consecvent, antidictatorial, anti-antonescian si antihitlerist.
Poporul roman a fost cu totul favorabil incetarii razboiului in Est si desprinderii din Axa, precum si dornic sa restaureze institutiile democratice calcate in picioare insa nu masele insurgente au realizat rasturnarea ci un grup de conspiratori luminati, in colaborare cu Palatul.
Associated Press: Opinia publica din strainatate care nu a avut posibilitatea sa cunoasca culisele politice, activitatea conspirativa si actiunile discrete care au stat la baza succesului remarcabil al opozitiei care milita pentru ALIATI este dornica sa cunoasca amanunte legate de pregatirea loviturii. Cand situati d-voastra inceputul actiunii pregatitoare?
Corneliu Coposu: Inceputul actiunii pregatitoare este situata in primavara anului 1941 (aprilie), cand se conturase clar perspectiva intrarii Romaniei in razboi, alaturi de Axa. Relatiile Romaniei cu Aliatii ei firesti (Anglia, Franta, Statele Unite si Uniunea Sovietica) urmau sa fie rupte, iar tara aluneca pe povarnisul dependentei totale fata de Germania. Dictatura militara instaurata de Antonescu (in sucesiunea dictaturii legionare si a celei regale) impingea tara la razboi contra Uniunii Sovietice, impotriva dorintei populatiei (lipsite de posibilitati de manifestare).
Fata de razboiul din perspectiva, dl. Maniu avea urmatoarea opinie: Basarabia si Bucovina de Nord (ocupate abuziv de Uniunea Sovietica in anul precedent) sunt teritorii romanesti. In conformitate cu principiile stabilite de Aliati (Casablanca, Atlantic) la care au aderat si sovieticii, niciunul din aliati, nu puteau sa intreprinda ocuparea unor teritorii straine, ci trebuia sa respecte fronturile din 1938 (care inglobau Basarabia si Bucovina de Nord).
In cazul cand armata germana pornea razboiul din Est, Romania era indreptatita sa-si reocupe teritoriile rapite, pana la vechile frontiere, fara sa depaseasca acele frontiere. Interviul integral, aici.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
De fapt comunistii romani au tradat si l-au predat pe Antonescu rusilor.
Tot ce s-a intamplat dupa aceea, pana in zilele noastre a fost o "simpla" rescriere a istoriei, tipica comunistilor
,o "simpla" spalare a creierelor generatiilor care s-au succedat, operatiune reusita aproape cu brio, as spune !
PS. Poate ca prudenta ardeleneasca binecunoscuta a lui Iuliu Maniu nu a facut bine, nepermitand publicarea la acea epoca in ziarul partidului a interviului si a inca 2-3 articole.
Pur si simplu, 23 august era, politic, ceasul al 12 lea ptr politicienii de la Bucuresti.
Inteleg pe timpul comunistitlor, ca se denature adevarul. Dar am sentimental ca nici acum nu prea ne dam in vant sa-l punem intr-o lumina obiectiva
as fi fost curios sa aflu de ce ,,patriotii'' din partidele istorice au refuzat cele doua plebiscituri ale Mrs. Antonescu prin care a inercat sa predea puterea politicienilor sau aceleasi partide ,,istorice'' au cedat teritorii fara sa traga un foc de arma.
Mai ales ca nu avem muzeee ale comunismului si altele...decat unde se agata harta.
Asta ca sa se documenteze si cei care spun "inainte era mai bine"
Multumim pentru initiativa
va face mereu aceleasi greseli !!!
Sa citim zic..dar istoria adevarata ...
Noi auzisem ca ar exista acest interviu dar nu-l cunosteam.
Desi nu impartesc toate p.d.v. ale regretatului Cornel COPOSU, ma bucur ca opinia publica romaneasca are posibilitatea acum sa cunoasca unle adevaruri despre evenimentele de la 23 august 1944.
Felicitari Hotnews !
Jurnaliștii de la Adevărul(fost Scînteia) nu dețin termenii și nu pot înțelege istoria. O țin întruna cu lovitura de stat.
Nu afost nici-o lovitură de stat. Regele Mihai I l-a demis din funcție pe mareșalul Antonescu și l-a arestat pentru motive de înaltă trădare de stat(este vorba, în principal, de depășirea frontului Odesa și avasarea trupelor românești
pînă în ținutul Bug, aproape de gurile Donului).
În concluzie, sunt sătul de țărăniștii și liberalii care au părăsit țara în mari clipe de nevoie, ca și acum.