• Peste 210 milioane de euro, bani publici, au intrat in conturile unei companii romanesti cu actiuni la purtator, deci cu patroni ascunsi in spatele unei bucati de hartie.
  • Firma Elcomex a castigat in ultimii 10 ani cel putin 84 de contracte publice. 42 dintre ele au venit de la Centrala Nucleara Cernavoda.
  • 71 dintre contracte, insumand 140 milioane de euro, au fost atribuite fara licitatie.
  • Centrala nucleara a cumparat servicii diverse, de la mentenanta instalatiilor pana la contabilitate - toate de la aceeasi firma.
  • Elcomex are un actionariat incert: 25 la suta din structura sa de proprietate a fost anonimizata.
  • Artificiul "ctiunilor la purtator", utilizat la scara planetara de politicieni corupti sau grupari de crima organizata, este accesibil si in Romania. Mai simplu chiar decat in paradisurile fiscale.

"Cu certidudine e dubios sa ai actiuni la purtator si contracte cu statul", spune Ion Grecu, 63 de ani, unul dintre cei mai importanti comercianti de energie electrica din Romania.

Grecu se refera la actiuni care exista doar pe o foaie de hartie si dau drept de proprietate asupra companiei oricui detine aceasta hartie in buzunar sau seif.

In ultimul deceniu, Grecu a folosit actiunile la purtator in firma lui fanion, alimentata cu sute de milioane de euro din contracte publice. Grecu nu a utilizat insa actiuni la purtator tiparite in paradisuri offshore, ci pe cele emise in baza legii romanesti.

Peste 360 de companii au emis in Romania astfel actiuni la purtator, care permit ca proprietatea unei companii sa se schimbe in orice secunda, fara brokeri, avocati sau notari.

RISE Project a analizat parcursul prin care au aparut actiunile la purtator in Romania inca din primul an al tranzitiei, in prima lege pentru infiintarea companiilor, cine au fost beneficiarii lor si ce bani publici au fost pompati in aceste afaceri.

Azi, primul episod: grupul Elcomex.

"INTERESE NU TOCMAI ORTODOXE"

Comertul cu energie l-a propulsat pe Ion Grecu, tehnician la baza, in topul celor mai bogati o suta de romani. Pana sa ajunga la acest nivel, el a infiintat treptat peste douazeci de companii, cu specializari diverse: de la comert si productie de energie la agricultura.

In afaceri, Grecu s-a aliat inclusiv cu Biserica Ortodoxa, care, prin Mitropolia Olteniei, a ajuns partenera cu marile companii energetice ale statului roman. Ani mai tarziu, Grecu a cedat controlul uneia dintre firmele sale, Elcomex En SRL, catre un puternic grup elvetian. Tranzactia a fost parafata in 2010, iar elvetienii i-au bagat lui Grecu in buzunar peste 15 milioane de euro.

Integral pe Rise Project