Cat "costa" un titlu de profesor universitar: butoni de aur si icoane argintate. Rectorul Universitatii din Oradea, Constantin Bungau, ar fi primit spaga o icoana argintata, butoni din aur, dar si renovarea unor case de la cea pe care a ajutat-o sa obtina ilegal un post de profesor universitar O ancheta a procurorilor DNA dezvaluie cat de usor se poate accede in ierarhia posturilor universitare in schimbul unor spagi potrivite. Este vorba de dosarul in care a fost trimis in judecata Constantin Bungau (52 de ani), rectorul Universitatii din Oradea, acuzat de luare de mita in forma continuata si Floare Chipea (64 de ani), decan al Facultatii de Stiinte Socio - Umane (FSSU) din cadrul Universitatii din Oradea, acuzat de trafic de influenta si luare de mita. In acelasi caz au mai fost trimisi in judecata si psihologul Maria Dindelegan (39 de ani), cadru didactic la universitatea oradeana, si sotul acesteia, preotul Vasile Dindelegan (43 de ani). Cei doi sunt acuzati de cumparare de influenta, in forma continuata si dare de mita, respectiv complicitate la aceste infractiuni. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor de la Tribunalul Bihor, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

S-a dispus efectuarea urmaririi penale a 18 angajati din cadrul MAI - DIPI. In acelasi dosar mai sunt cercetati sase fosti sefi ai acestei structuri. 18 angajati din cadrul MAI - Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) sunt urmariti penal in dosarul in care mai apar si numele a 6 fosti sefi ai acestei structuri. Cei 18 lucratori din politie sunt anchetati pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals, transmite Agerpres. Potrivit sursei citate, procurorii au constatat ca angajati din cadrul DIPI, sub pretextul existentei unor cheltuieli pentru activitati informativ-operative, au intocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere si in baza carora sume din fondurile operative au fost folosite, in mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, inzestrarea institutiei ori au fost folosite in interes personal de catre persoane din conducerea institutiei, anuntaEVZ.

Ordonanta privind detinutii scriitori, in vigoare. Ce nu vor mai putea face. OUG care prevede ca lucrarile stiintifice publicate sau inventiile si inovatiile brevetate de catre un condamnat la o pedeapsa privativa de libertate, indiferent de numarul acestora, se considera maximum 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, intra miercuri in vigoare. Noile proceduri privind elaborarea, in penitenciare, a lucrarilor stiintifice si inventiilor brevetate, precum si a validarii caracterului stiintific al acestora sunt prevazute intr-o ordonanta de urgenta care a fost adoptata pe 28 iunie in sedinta Executivului si care intra in vigoare miercuri, 31 august. "In cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate de catre o persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate, indiferent de numarul acestora, se considera maximum 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite", potrivit unui comunicat emis de Guvern pe 28 iunie, informeazaGandul.

Terenul de sub cartierul ANL din Voluntari, executat de un "rege al asfaltului". Cateva zeci de familii care si-au construit case pe terenuri concesionate de la Primaria Voluntari s-au trezit executate silit de firma Romstrade. Motivul: un contract de lucrari publice pe care institutia condusa de Florentin Pandele nu l-ar fi platit. Nelu Iordache vizeaza si alte imobile, printre care o gradinita si chiar sediul Primariei. Claudia Marinescu s-a trezit peste noapte cu terenul executat silit. Nu in contul vreunei datorii personale, ci pentru o datorie a Primariei Voluntari. Femeia a contractat un credit ipotecar cu ajutorul caruia urma sa i se construiasca o casa prin Agentia Nationala pentru Locuinte, in cartierul "Henri Coanda" din Voluntari. Terenul de sub casa urma sa-l primeasca in concesiune pe o perioada de 99 ani, dupa finalizarea constructiei. In loc sa se mute in casa noua, insa, nici macar nu mai are acces la propriul teren. Acesta este deja executat silit de catre Societatea Civila Profesionala de Executori Judecatoresti "Dobra, Cosoreanu&Asociatii". Motivul: o datorie de peste 51 de milioane lei, pe care Primaria Voluntari o are de achitat catre firma Romstrade SRL, pentru lucrari de utilitate publica, scrieRomania Libera.

Doar 7% din romani sunt ingrijorati de terorism si siguranta personala. Care sunt cele mai mari temeri ale oamenilor. Mai multe studii recente arata ca spre deosebire de tarile din Europa Occidentala, Romania nu este preocupata de amenintarile tot mai prezente, desi cei mai multi sustin ca autoritatile de la noi nu ar fi pregatite in cazul unui eventual atentat. In studiul lor, cei de la GfK i-au intrebat pe oameni ce temeri au. Teama de terorismul ii ingrijoreaza pe 7% dintre romani, in vreme ce imigratia pe 4,5%. Fundamentalismul si extremismul religios doar pe 3%. Iar asta vine in contrast cu ce se intampla in Europa, dar si in multe parti ale lumii. In Spania, de pilda, siguranta personala in fata terorismului este o ingrijorare pentru 39% din populatie. E o tara lovita de atentate, are experienta sumbra a acestor evenimente cumplite. Italia e pe doi, iar Marea Britanie urmeaza cu un sfert din cetateni tematori. Franta e tot aici, iar pe ultimul loc in Europa e Olanda - aproape de noi, cu 9% ingrijorare pentru securitatea personala, anuntaStirileProtv.ro.

Cine sunt americanii care au spus ca romanii put si s-au ales cu amenintari cu moartea. Harry si Audrey, cei doi americani din Chicago care calatoresc in jurul lumii, le raspund romanilor care s-au simti jigniti de postarile lor. Desi se plang ca au primit amenitari cu moartea, cei doi calatori se lauda ca aceasta controversa le-a crescut notorietatea. "Am reusit sa enervam o intreaga tara, ajungand subiect de prima pagina in ziarele nationale din Romania", au postat, marti seara, pe Facebook, Audrey si Harry, cei doi americani care fac inconjurul lumii si isi impartasesc experientele pe internet, informeazaAdevarul.