Cei doi turisti americani, despre tarile din Balcani: in Romania "oamenii put", iar in Bulgaria "oamenii sunt frumosi, iar litoralul e ca in Caraibe".Harry si Audrey, calatorii americanii care au ￯enervat￯ Romania, au vizitat si tarile vecine, Bulgaria, Serbia, Croatia. In Bulgaria au avut cele mai mult aventuri neplacute, fiind implicati chiar si intr-un scandal intr-un autocar incins, dar atitudinea lor fata de tara a fost surprinzatoare. Intrucat filmuletele despre Romania postate pe YouTube de Harry si Audrey, cei doi calatori americani care fac turul lumii, au provocat multe comentarii negative la adresa celor doi vloggeri, am vrut sa vedem cum prezinta The Budget Savvy Travellers alte tari din Balcani in care au fost. In tara pe care au vizitat-o inaint de a venit in Romania, Bulgaria, au avut parte de destul de multe peripetii. Primul episod din tara vecina este intitulat "In ce ne-am bagat?" si este filmat in gara din localitatea sarbeasca Nis, asteptand trenul spre Sofia, care a intarziat o ora si jumatate. "Am vorbit cu un localnic despre calatoria cu trenul si a zis ca e de rau. Cand un localnic iti spune asta, inseamna ca asa este", spune Audrey. Dupa ce in final trenul a pornit, Harry o intreaga, vazand-o agasata: "Cate grade sunt in tren?" "Vreo 110 grade. E foarte cald", a raspuns ea. Cei doi ajuns seara la Sofia si concluzioneaza: "Daca asta e Bulgaria, wow? A durat opt ore sa ajungem, desi trebuia sa dureze cinci ore. Totul a fost in intarziere tot timpul. Trenul nu avea aer conditionat", anuntaAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Un nou scandal loveste imaginea Casei Regale din Romania: Va fi executat silit.Printul Paul este executat silit dupa ce a fost dat in judecata si a pierdut procesul cu un redactor britanic de la revista Royalty Monthly pe care l-a convins sa scrie in publicatie un articol care aducea acuzatii defaimatoare la adresa Principelui Radu Duda. Principele Radu l-a dat in judecata pe redactorul britanic si a castigat in instanta despagubiri de 2 milioane de lire sterline. Dupa acest episod, jurnalistul britanic a solicitat recuperarea banilor de la Printul Paul, iar instanta din Marea Britanie i-a dat castig de cauza. Principele Radu a acceptat scuze publice si despagubiri substantiale dupa acuzatiile ''extrem de grave'' aduse intr-un articol publicat in 2004, in revista, referitor la titlul sau. Acuzatiile dateaza din luna septembrie 2004, cand Marco Houston a publicat in revista engleza "Royalty Monthly" un articol intitulat "Scandal in Romania. Princess Margarita's Husband is Branded and Impostor." Articolul continea afirmatii defaimatoare la adresa Principelui Radu. Judecatorul de la Inalta Curte din Londra a decis ca, prin articol, Principele Radu era acuzat ca sustine in mod necinstit ca ar fi primit titlulde "Principe de Hohenzollern-Veringen" de la Friedrich-Wilhelm, Furst de Hohenzollern, Seful Familiei de Hohenzollern. In Royalty Monthly se afirma ca Principele Radu s-ar fi bazat pe un document falsificat pentru a dovedi acest lucru. Articolul mai sustinea si ca Principele Radu al Romaniei ar fi vinovat de a fi fost ofiter in Securitate in timpul regimului dictatorului comunist Ceausescu, relateazaGandul.

Cum a primit Diaspora cei 50.000 de euro promisi de Guvern.Romanii care vor sa revina in tara ar avea dreptul la aceasta suma pentru a incepe o afacere, potrivit unui proiect guvernamental ce va fi lansat in dezbatere publica, a anuntat Ministerul Economiei. Bugetul total al proiectului este de 30 milioane euro. Proiectul vizeaza dorinta diasporei economice din Europa de a reveni acasa, crede Daniel Tecu, presedintele FADERE, organizatie a romanilor din Diaspora. "Vorbim despre romani din UE, ce stau cu un picior afara si celalalt in tara. Tendinta de intoarcere e foarte mare: 60% ar dori sa revina. Multi isi iau toate bagajele, cand vine vacanta de vara, se urca in masini si pleaca in tara. O parte ramane aici, alta revine in strainatate, la munca: nu se acomodeaza in Romania", a explicat acesta pentru "Romania libera". De ce se intampla acest lucru? Oamenii nu se adapteaza. "Un roman ce a stat 15 - 20 de ani afara incepe sa piarda contactul cu Romania, ce are comportament institutional diferit. Degeaba ii dai bani, daca-l duci undeva unde nu stie cum functioneaza lucrurile", sustine liderul FADERE, sublinind ca e foarte bine ca guvernantii fac si un program de consultanta asociat celui pe care-l lanseaza acum. Ceea ce le lipseste romanilor e informatia, explica Daniel Tecu. "Au mai fost masuri pe care Guvernul le-a luat pentru diaspora, dar informatia n-a ajuns la ei. E bine ca s-a facut acest proiect, dar, daca nu vor avea parghii de difuzare a informatiei, nu va fi folosit de cei pentru care e tintit", a mentionat oficialul FADERE, citat deRomania Libera.

America, Germania si coma Europei.E un eufemism sa se spuna ca Europa nu face o figura buna. Ca e scindata, semiparalizata. In fapt, dupa criza refugiatilor si consecutivul Brexit, a intrat in coma. Mai nou s-a trezit scurt din agonie. Dar pare inutil. Pare sa fi facut ochi doar ca sa loveasca in jur precum un somnambul neurastenic. Din varii capitale vest-europene, socialistii si social-democratii in frunte cu vicecancelarul german Sigmar Gabriel anunta intempestiv moartea negocierilor cu SUA pentru crearea unei zone transatlantice a liberului schimb, TTIP. Sub presiunea electoratelor antiglobaliste si antidemocratice, stanga europeana flirteaza tot mai clar cu populismul si extremele. Dar si cu reducerea la insignifianta economica a Europei. La Bruxelles, oficialii UE ii contrazic, anemic. Mai putin vlaguiti, dar departe de forma viguroasa pe care o aveau acum un an, crestin-democratii germani protesteaza si ei. In randul lor, mintile responsabile stiu bine ca pentru economiile europene izolarea si protectionismul antiglobalist semnalizat de ura pe acordul comercial cu americanii, ba chiar pana la un punct si pe cel contrasemnat de canadieni, sunt sinucigase. In rastimp, oficialii europeni mai aplica o lovitura relatiilor economice transatlantice, amendand concernul Apple si afacerile sale irlandeze. Dublinului si "marului" american li se reproseaza ca ar fi escrocat, ca nu si-ar fi incasat si platit darile in chip moral, in speta ca Apple n-ar fi platit destul, iar taxele percepute ar fi fost ilegal reduse. Asa vrea oare Europa sa atraga investitori relevanti si sa-si amelioreze prestatia economica, tehnologica si comerciala, informeazaDeutsche Welle.

Femeile din Armata Romaniei vor putea face parte din trupele speciale.Pentru prima oara in ultimii 20 de ani, sexul frumos are acces egal cu barbatii in institutiile militare. Pana anul acesta, domnisoarele care voiau sa imbrace uniforma militara aveau un numar limitat de locuri. O veste menita sa anuleze dife rentierea de sex in Armata Romaniei a venit, ieri, din partea Ministerului Apararii Nationale (MApN). Oficiali ai institutiei au dezvaluit, pentru "Evenimentul zilei", care sunt principalele criterii prin care femeile pot avea acces neingradit la toate institutiile de invatamant ale Armatei. Concret, MApN a anuntat ca, incepand din anul scolar 2017-2018, femeile care opteaza pentru o cariera militara la academiile, scolile de subofiteri sau colegiile militare nu vor mai fi ingradite de un numar limitat de locuri. Pana acum, locurile erau distribuite in institutiile militare in functie de genuri, iar femeile nu puteau avea acces la toate specializarile din Armata Romaniei, spuneEVZ.

Scandalul presupuselor arme nucleare transferate din Turcia: Ponta cere ancheta parlamentara.Fostul premier, Victor Ponta, a cerut, joi, in cadrul grupului parlamentar PSD sa fie sustinuta infiintarea unei comisii de ancheta in Parlament cu privire la stirea despre mutarea armelor nucleare din Turcia in Romania, publicata de Euractiv. "Nu exista nicio ancheta. I-au arestat p-aia cu pustile de vanatoare. Pentru bombele nucleare nu exista ancheta. Atunci, sa faca Parlamentul. Mi-am informat grupul, ca sa nu fac eu propunerea si grupul sa fie contra", a spus Victor Ponta. Fostul premier Victor Ponta califica drept "stire falsa" informatiile potrivit carora SUA ar fi inceput transferul de arme nucleare stationate in Turcia spre Romania si solicita autoritatilor in drept sa ia urgent toate masurile necesare si sa informeze opinia publica. "Aceasta stire falsa (o minciuna grosolana) data de EurActiv.com este cu adevarat de natura sa afecteze grav siguranta nationala a Romaniei! Reactia prompta a MAE de a demonta aceasta dezinformare e bine-venita, dar nu cred ca este de ajuns (multi oameni nu mai citesc dezmintirea oficiala - si unii probabil oricum nu-i cred pe cei de la MAE)!", a scris Ponta, la 18 august, pe pagina sa de Facebook, anutaAdevarul.