Cum functiona masina de tocat banii informatorilor Politiei. Petreceri si cadouri de lux. Anchetele procurorilor DNA de la Departamentul de Informatii si Protectie Interna si de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor dezvaluie ca banii destinati unor operatiuni secrete erau deturnati de directorii institutiilor. O parte din aceste fonduri erau transformate in cadouri pentru sefii din Ministerul Afacerilor Interne. Pe 4 decembrie 2015, ofiterii Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) - serviciul secret al MAI, cunoscut ca "Doi si-un sfert" - au achitat la restaurantul Excelsior al Ministerului Afacerilor Interne o nota de plata de 7.192 de lei. Era o zi de iarna, iar mini-vacanta de Craciun se apropia. Asa ca a fost o seara perfecta de petrecere, la care au participat zeci de persoane. Nota si bonul fiscal de la restaurant au fost atasate unui raport, care a fost clasificat imediat. Intreaga suma a fost trecuta la "cheltuieli de protocol in cadrul unor actiuni de natura informativ-operativa", relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Culisele unui scandal. Moartea politistului Bogdan Gigina, cazul care a daramat doi ministrii si un procuror general. Data de 20 octombrie 2015 ar putea intra in istoria recenta a Romaniei ca "punctul zero" al unei anchete fara precedent ce a condus la punerea sub acuzare a doi ministri de interne, Gabriel Oprea si Petre Toba, a unui procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, si care a zguduit din temelii serviciul secret al MAI, Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI - fosta "Doi si-un sfert"). Este ziua in care a murit politistul Bogdan Gigina, agentul de la Brigada Rutiera care insotea coloana oficiala a fostului vicepremier. Pornit de la anchetarea tragicului accident, tavalugul cercetarilor efectuate de procurori de la Parchetul Bucuresti si de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a descoperit un adevarat sir de ilegalitati in sanul MAI care s-a soldat cu anchetarea celor trei sefi care au stat la carma "Doi si-un sfert", in ultimii trei ani, dar si a altor 18 politisti din aceasta structura, scrie Evz.

Focsaniul, orasul desprins din filmele de groaza: Ce facem,oameni buni, traim in Fasia Gaza? In ultimii ani, orasul Focsani a devenit un loc extrem de periculos, un adevarat parc horror care ingrozeste prin faptele demne de filmele lui Hitchcock petrecute pe aceste meleaguri. Faptele: In iunie 2012, un preot a fost asasinat ziua in amiaza mare, in biserica in care slujea, la nici 50 de metri de biroul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. In septembrie acelasi an, o tanara de 23 de ani a fost violata si batuta crunt pana la omor, intr-un parc din cartierul Sud. In octombrie 2013, in acelasi cartier, intr-un sant nesemnalizat, escavat de catre municipalitate, a cazut Emil Circei. Pe 26 ianuarie 2015, in decurs de numai 12 ore, in orasul de pe Milcov s-au petrecut cateva infractiuni ce se constituie intr-un record deloc de dorit. Pe 30 ianuarie 2015 are loc un jaf clasic la magazinul Fortuna ce este amplasat la 200 de metri in linie dreapta de sediul Politiei vrancene. Politistii nu au nici acum o pista de lucru, anunta Romania Libera.

Povestea traficantului de arme roman care vindea lansatoare de grenade si mitraliere in Bucuresti. In mai 2014, Virgil Flaviu Georgescu a primit un telefon de la un barbat care sustinea ca e membru al Fortelor Armate Revolutionare din Columbia, grupul de gherila mai cunoscut dupa acronimul in limba spaniola, FARC. Gruparea de gherila voia sa cumpere niste arme noi, iar Georgescu, un traficant roman de arme, in varsta de 43 de ani, a spus ca are exact ce cautau ei. Peste trei luni, la o intalnire in Bucuresti, Georgescu a permis unuia dintre cei trei membri FARC de fata sa consulte cataloage pline de grenade cu racheta si pusti de atac. Membrii gruparii de gherila au spus ca vor sa doboare avioane americane si elicoptere trimise sa ajute guvernul columbian in lupta de jumatate de secol impotriva lor. Au ajuns la o intelegere - dar inainte sa treaca vreun ban sau vreo arma dintr-o mana-n alta, Georgescu a ajuns dupa gratii, scrie Vice.

Coruptia si guvernanta defectuoasa din Moldova au pagubit UE cu 782 de milioane de euro. UE a investit, din 2007 pana in prezent, in Republica Moldova 782 de milioane de euro. Acesti bani nu au contribuit insa la realizarea unor progrese vizibile pe care sa le resimta cetatenii. Este concluzia unui raport special al Curtii de Conturi Europene (CCE), dat publicitatii joi. CCE precizeaza intr-un comunicat oficial ca este vorba de 37 de euro pe cap de locuitor - cea mai mare asistenta acordata de UE unei tari din Parteneriatul Estic. In pofida ajutorului substantial oferit de contribuabilii europeni, Republica Moldova ramane cea mai saraca tara din Europa - una in care coruptia si lipsa de transparenta in sectorul public sunt la ordinea zilei. Pe de alta parte, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, finul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc (care controleaza puterea in Republica Moldova), a semnat un articol in publicatia americana "The Daily Caller" in care se lauda cu reformele implementate de actuala guvernare si spune ca prioritatea guvernarii pe care o reprezinta este "un atac masiv impotriva coruptiei": "Impreuna cu premierul Pavel Filip si cabinetul sau, ne-am pus pe treaba - sa facem schimbarile cerute de oameni", a scris Andrian Candu in articolul sau, potrivit Deutsche Welle.

Seful Politiei Barlad, acuzat ca a intervenit de pe telefonul unui violator pe langa un expert. Subalternii nu au indraznit sa deschida usa la locul faptei. Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad au efectuat mai multe perchezitii la Politia Barlad, vizat fiind comandantul Politiei, comisar-sef Vasile Chelaru. Politistii barladeni sunt suspectati ca au tergiversat si au efectuat defectuos cercetarile intr-un dosar de viol, lisire de libertate si favorizarea infractorului, in care psihologul Ionel Bratianu, seful Centrului de Primiri in Regim de Urgenta a Copilului Abuzat si Exploatat Barlad, este acuzat ca ar fi intocmit o expertiza favorabila unui violator, ale carei concluzii ar fi contrare situatiei de fapt. Surse judiciare au declarat pentru ziarul "Adevarul" ca, in timpul cercetarilor, seful Politiei Barlad l-ar fi contactat telefonic pe psihologul Ionel Bratianu, chiar de pe telefonul suspectului de viol, solicitandu-i efectuarea expertizei, ale carei concluzii aveau sa fie in favoarea barbatului acuzat de viol. In plus procurorii au descoperit mai multe nereguli comise de politistii care au efectuat cercetarea la fata locului.