Europa, sufocata de imigranti. Avertismentul unui important lider european.Capacitatea Europei de acceptare a unor noi valuri de refugiati este "aproape de limita," a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a indemnat comunitatea internationala sa implice mai mult in incercarea de solutionare a acestei probleme, noteaza France 24. "Capacitatea practica a Europei de primire a unor noi valuri de refugiati, fara a uita imigrantii clandestini, este aproape de limita," a afirmat Donald Tusk, in cadrul unei conferinte de presa cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia summitului G20 din China. Tusk a mai declarat ca in intreaga lume sunt pana la 65 de milioane de refugiati si a cerut statelor membre ale G20 sa-si asume mai multe repsonsabilitati in rezolvarea acestei situatii, informeazaGandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

China si SUA au ratificat Acordul de la Paris privind clima.Presedintele american si omologul sau chinez au anuntat ratificarea de catre tarile lor - cei mai mari poluatori ai planetei - a Acordului de la Paris asupra climei. Chiar si astfel, aplicarea intelegerii poate esua. China si Statele Unite ale Americii au ratificat Acordul de la Paris privind clima. Presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Xi Jinping au predat documentele relevante secretarului general al ONU, Ban Ki Moon, la Hangzhou. Acordul vizeaza limitarea cresterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius in raport cu nivelul inregistrat inainte de era industriala. Intelegerea vizeaza si incurajarea procesului de renuntare la energia fosila. Acordul este un pas esential pentru a "salva planeta noastra", a spus Obama. La Hangzhou va incepe duminica summitul celor mai importante 19 puteri industriale plus UE (G20). Biroul Permanent al Congresului National al Poporului din China a anuntat, inca de sambata, ratificarea Acordului de la Paris. Forumul legislativ suprem al Chinei a votat pentru adoptarea "propunerii de revizuire si ratificare a Acordului de la Paris privind clima" - document international care stabileste modul de abordare a schimbarilor climatice dupa 2020, anuntaDeutsche Welle Romania.

Ghidul mitei perfecte: povestea directorului de spital care si-a facut mai multe offshore-uri pentru a incasa spaga.Medicul Danut Capatina se poate lauda ca a primit cea mai mare spaga pe care a incasat-o un director de spital in Romania: 1,3 milioane de euro. Directorul Spitalului Judetean din Constanta a recunoscut la DNA ca a apelat la patru offshore-uri pentru a primi banii in siguranta. A fost insa denuntat de mituitori. Fostul manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta, Danut Capatina (57 de ani), a recunoscut in fata procurorilor DNA ca a apelat la o intreaga retea de offshore-uri pentru a primi in transe mai multe spagi in valoare de aproape 1,3 milioane de euro. Detaliile apar in dosarul in care medicul a fost trimis in judecata pentru 5 infractiuni de luare de mita si spalarea banilor in forma continuata. Necazurile lui Danut Capatina au inceput pe 18 mai 2016, atunci cand a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita in forma continuata. Asta dupa ce, doi directori ai unei firme de IT s-au dus la DNA sa denunte ca medicul le cerea mita 15% din valoarea unui contract derulat in perioada 2011-2015, scrieAdevarul.

Diversiunile din "Cazul Colectiv", demisia lui Victor Ponta si demiterea lui Petre Toba.Nu mai este mult si soseste ziua comemorarii unui an de la tragedia din Clubul Colectiv. Timpul trecut de atunci si pana acum, in loc sa permita lamurirea circumstantelor sinistrului eveniment, n-a facut decat sa consolideze suspiciunile aparute din capul locului. Aratam in paginile cotidianului nostru, la doar cateva zile dupa tragedie, inainte de demisia premierului Victor Ponta si desemnarea ca sef al Executivului a lui Dacian Ciolos, ca exista multe indicii care imping rationamentul lucid catre ipoteza unui atentat cu un scop precis, parte a unui scenariu complex. Aratam la acea vreme: "Un principiu mai putin cunoscut spune ca, atunci cand consecintele unui eveniment oricat de grav, care parea la inceput sa fie sub semnul intamplarii, sunt deosebit de importante pentru un scenariu aflat in desfasurare, evenimentul este parte din scenariu si nu este de natura aleatoare. Pentru ca Scenariul "Guvernul Lui" este in desfasurare de la inceputul anului 2015, eu m-as intoarce la ceea ce s-a intamplat cu adevarat la Clubul Colectiv. Cand o intamplare serveste perfect unui scop propus anterior evenimentului, intamplarea nu mai este intamplare, ci determinare! "Sefii serviciilor de informatii au cooperat din plin la scenariu, prin escaladarea dirijata a emotiilor care au scos lumea in strada, dupa care i-au strecurat lui Victor Ponta informatia ca Bucurestii s-ar putea transforma intr-un Kiev. Normal, omul si-a dat demisia. Victor Ponta nu este Bashar al-Assad! Dupa guvernul Ponta, orice varianta ar veni va fi una perfect controlabila, oricat de tehnocrati sau politruci vor fi cei care vor alcatui guvernul, ei vor forma "Guvernul Lui", informeazaEVZ.

Cine-s bugetarii cu lefuri taiate de Guvern.Ordonanta care trebuia sa aiba ca scop ca scop corectarea inechitatilor de salarizare si introducerea de bonusuri de performanta pentru Educatie si Sanatate a dus la scaderea lefurilor pentru mii de angajati din invatamant. Acestia ameninta cu proteste. Nici nu a intrat bine in vigoare Ordonanta care inlatura inechitatile salariale din sistemul bugetar, ca mii de angajati din Educatie au realizat ca, de fapt, le-au scazut lefurile cu sute de lei. Cei mai afectati sunt directorii de scoli care pierd pana la 800 de lei, daca institutia are mai putin de 30 de clase, dar si contabilii unitatilor scolare si secretarii. Astfel, anul scolar 2016-2017 ar putea incepe cu o serie de proteste in toata tara, tinand cont ca sindicalistii din invatamant sunt total nemultumiti de corectiile aplicate in sistemul bugetar de salarizare care defavorizeaza mai multe categorii de angajati din Educatie. "In aceeasi ordine de idei, mentionam ca majorarile rezultate prin aplicarea corectiilor sunt infime pentru cadrele didactice, cu sume cuprinse intre 10-60 de lei. Ne exprimam profunda si justificata nemultumire pentru actuala stare de fapt, prin care constatam ca Guvernul Ciolos este un demn continuator al Guvernului Boc. Politica de a lua de la unii foarte mult si de a da la altii foarte putin, este una descalificanta pentru un executiv care se pretinde european", a declarat liderul ASI Suceava, Giani Leonte, citat deAdevarul.

Lucrarile la Autostrada Transilvania, in pericol: contractul pentru sectiunea 3C ar putea fi reziliat.Ministerul Transporturilor ar putea rezilia contractul pentru constructia autostrazii Transilvania, Sectiunea 3C: Suplacu de Barcau - Bors, dupa ce ministrul Sorin Buse s-a declarat nemultumit de neinceperea lucrarilor. Ministrul a solicitat prezenta la Bucuresti a conducerii companiei spaniole, responsabila de constructia sectiunii de 60 de km, pentru a decide viitorul proiectului. Lucrarile pe tronsonul Suplacu de Barcau - Bors au fost atribuite in lun mai 2015 asocierii dintre firmele Corsan - Corviam Construccion, Consinit, Road Consulting & Design Solution si Via Design. Corsan - Corviam Construccion, Consinit, Road Consulting & Design Solution si Via Design au castigat licitatia in urma cu aproximativ un an si jumatate, iar CNADNR a emis ordinul de incepere pentru proiectarea si executia lucrarilor in luna iunie 2015. Cu toate acestea, ultima varianta a proiectului tehnic a fost transmisa pentru avizare la CNADNR cu intarziere, la inceputul lunii august 2016, precizeaza un comunicat al Ministerului Transporturilor. In prezent, constructorul nu are niciun impediment pentru efectuarea lucrarilor. Mai mult decat atat, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a intamplat. Stadiul de executie pe acest contract este in continuare 0%, precizeaza comunicatul. Ministrul Transporturilor considera ca un astfel de parteneriat nu poate continua in aceste conditii, noteazaGandul...