Cei mai puternici lideri ai lumii si cei mai influenti militari si diplomati de pe glob se vor reuni la Bucuresti, in perioada 1-4 aprilie 2008. Motivul: Romania va gazdui pentru prima data Summitul Organizatiei Nord-Atlantice, un eveniment fara precedent, chiar si pentru istoria organizatiei. Acesta este, totodata, si cel mai mare eveniment organizat vreodata in Romania.

La primavara, Romania va gazdui cel mai mare Summit din istoria de aproape sase decenii a NATO, dar si un Forum Transatlantic. Locul ales pentru desfasurare va fi Palatul Parlamentului, a doua cladire din lume, dupa Pentagon, si Cercul National Militar - pentru Forum.

Intre 1 si 4 aprilie 2008 vor fi prezenti la Bucuresti 3.000 dintre cei mai puternici oameni ai planetei, sefi de stat, sefi de guvern, ministri, diplomati si militari de rang inalt. Dar si 3.500 de ziaristi, de la cele mai prestigioase institutii de presa de pe glob. In total, vor fi prezenti in tara noastra reprezentantii a 49 de tari: 26 membre NATO si 23 de semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.

Aproape o saptamana, Capitala va deveni astfel cel mai important centru de decizie politico-militara. Hotararile luate la Bucuresti vor face inconjurul lumii si vor influenta viitorul multor state, misiunile organizatiei, dar si imaginea externa a tarii.

Niciodata Romania nu a mai gazduit un eveniment de o asemenea anvergura. Responsabilitatea este, de aceea, pe masura: de la asigurarea securitatii unor lideri ca presedintele SUA, George W. Bush, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, sau premierul britanic, Gordon Brown, la functionarea ireprosabila a serviciilor oferite delegatiilor oficiale si ziaristilor. Toate coroborate cu asigurarea unui confort rezonabil pentru bucuresteni.

„Nu va fi stare de „asediu””

Pentru bucuresteni, autoritatile romane au o singura grija: „Nu vrem sa cream senzatia de oras sub asediu si nici nu se va pune problema in astfel de termeni”, a declarat, pentru EVZ, Victor Micula, secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Diplomatul, fost ambasador in Argentina, a fost desemnat, la mijlocul anului, sa coordoneze organizarea evenimentului. Pe langa echipa sa, care aduna cateva zeci de persoane, va functiona si un Comandament National de Securitate al Summitului.

Organismul reuneste oficiali ai institutiilor romanesti cu atributii in domeniul securitatii nationale: SPP, SRI, SIE, STS, ORNISS (Oficiul Informatiilor Secrete de Stat), departamente din Ministerele de Interne si cel al Apararii, dar si reprezentanti ai NATO.

Integral in Evenimentul Zilei