Prof. univ. dr. Mos Teaca s-a demascat. Impostorii din Educatie dau atacul la baioneta.analiile din Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor mi-au depasit toate negrele asteptari pe care le aveam saptamana trecuta. In chiar ziua a doua a sesiunii parlamentare, adica marti, 6 septembrie, au luat grabnic in discutie cererea de reexaminare a asa-numitei ''ordonante a hotilor'' sau ''a plagiatorilor'' si au mentinut posibilitatea renuntarii de buna-voie la doctorat, ignorand argumentele pertinente formulate de presedintele Iohannis. S-a votat cu 11 voturi pentru, 7 abtineri si niciun vot impotriva - ca sa vedeti cum functioneaza in realitate fratiile astea transpartinice. I-am catalogat pe toti drept ''canalii'' nu doar pentru modul in care au votat, ci si pentru ca sedinta a fost programata pentru ora 14.00, dar s-au intrunit mai devreme, ca sa scape de presa, iar la 13.30 votul era deja dat. Ziceam eu saptamana trecuta ca mizele sunt uriase in albirea plagiatorilor, iar ceea ce face Parlamentul confirma pe deplin asta. Urmeaza plenul Camerei Deputatilor si apoi Senatul, unde vegheaza la desavarsirea dezastrului insasi Ecaterina Andronescu, cea mai toxica persoana care a administrat vreodata soarta scolii romanesti. Ordonanta mai are insa o gramada de alte blestematii, poreclite amendamente, in mod corect criticate de Iohannis, si toate au fost pastrate intacte. Aceste amendamente au drept ambitie acordarea unei autonomii totale universitatilor in gestionarea titlurilor academice. Si aici ajungem la esenta problemei: plagiatele sunt doar buboiul unui organmism bolnav, abcesul care se vede si este relativ usor de depistat, scrieAdevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Criza RADET-ELCEN, marul discordiei intre PSD si PNL: ''Mint de ingheata apele''.Anuntul facut de Electrocentrale Bucuresti potrivit caruia 40% din locuitorii Capitalei vor ramane fara apa calda, daca societatea nu achita catre Distrigaz o datorie de peste 147 de milioane de lei, a creat un nou prilej de disputa intre PSD si PNL. In timp ce PSD acuza ELCEN ca actioneaza la comanda PNL ''pentru a-i pedepsi pe bucuresteni ca au ales un primar PSD'', liberalii, de cealalta parte, sustin ca social-democratii mint ''de ingheata apele". Cine ar putea sa rezolve situatia? Dacian Ciolos. Cel putin asta arata Liviu Dragnea, care i-a cerut premierului ''sa se aplece cu atentie asupra acestui caz'', in timp ce PNL considera ca responsabilitatea revine actualului primar general al Capitalei. La randul sau, Primaria Capitalei trage ''un semnal de alarma" si face apel la Guvern sa se implice, subliniind ca problema apartine ambelor institutii. Electrocentrale Bucuresti a anuntat, marti, ca 40% din locuitorii Capitalei vor ramane fara apa calda daca societatea nu achita catre Distrigaz o datorie de peste 147 de milioane de lei, Elcen acumuland datorii din cauza ca RADET nu si-a platit restantele. La scurt timp dupa anunt, PSD si PNL au inceput sa isi arunce reciproc acuze pe aceasta tema, pasand responsabilitatea, noteazaGandul.

Deputatii ignora, in sedinta secreta, cererea presedintelui Iohannis: doctoratele, afacere cu circuit inchis a universitatilor.Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor a scos Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din procesul de analiza si solutionare a posibilelor cazuri de plagiat. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, solicitase, in mai, reexaminarea legii de aprobare a unei ordonante de urgenta ce modifica legea educatiei si care stipula acest aspect, dar deputatii au ignorat marti cererea. Ordonanta prin care se modifica Legea Educatiei Nationale din 2011 isi propunea sa instituie norme noi referitoare la organizarea scolilor doctorale, evaluarea activitatii acestora, acordarea si retragerea titlului de doctor, renuntarea la titlul de doctor, modalitatile de acordare a atestatului de abilitare si sanctiuni in materie. A fost elaborata in luna martie a anului 2016, dar a fost drastic modificata atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, iar legea de aprobare a sa a primit votul final la 9 mai. Printre schimbarile cele mai importante aduse de catre parlamentari - majoritatea PSD - se prevedea o crestere a autonomiei universitare. Sub acest pretext, scolile doctorale urmau sa fie responsabile de acordarea calitatii de conducator de doctorate si sa analizeze sesizarile privind existenta plagiatelor in tezele de doctorate, un flagel care a lovit clasa politica. Modificarea propusa de parlamentari si sustinuta printre altii de presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, urmarea scoaterea din procesul de analiza, acordare si retragere a titlului de doctor a CNATDCU (organism care, in aceasta vara, a decis ca Victor Ponta si Gabriel Oprea au plagiat in teza de doctorat si au decis retragerea titlurilor), informeazaRomania Libera.

AEP il contrazice pe liberalul Eugen Nicolaescu: Pana acum nu am COMUNICAT niciunui partid cuantumul sumelor pe care ar putea sa i le deconteze.Dupa ce liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri, ca partidul sau a primit de la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), in proportie de 98%, banii cheltuiti in campania electorala pentru alegerile locale, institutia vine sa-l contrazica. AEP sustine ca declaratiile politice aparute in presa pe aceasta tema sunt neavenite, pentru ca procesul de analizare a documentelor justificative depuse de partide e in plina desfasurare. ''Avand in vedere declaratiile politice aparute in mass-media pe tema rambursarii cheltuielilor electorale ale competitorilor electorali de la alegerile locale din 5 iunie 2016, Autoritatea Electorala Permanenta precizeaza ca acestea sunt mai mult decat neavenite si ca activitatea de verificare a documentelor justificative depuse de competitorii electorali este in plina desfasurare'', precizeaza AEP. Reprezentantii AEP au mai adaugat ca pana acum nu au comunicat niciunui partid politic cuantumul sumelor pe care ar putea sa i le deconteze. ''Pana in acest moment AEP nu a rambursat niciunui competitor electoral cheltuielile efectuate la scrutinul din 5 iunie 2016 si nici nu a comunicat vreunui partid politic cuantumul sumelor pe care ar putea sa i le ''deconteze" acestuia", se mai arata in comunicatul AEP, potrivitEVZ.

Intre etica personala si presiunea sistemului.Plagiatul academic nu mai este doar o chestiune etica. E una de sistem si ne temem ca prea putini au curajul sa vada amploarea problemei si sa traga concluziile necesare. Am ajuns la concluzia deceptionanta ca, dupa toate presiunile publice si dupa toate eforturile de reforma, institutia chemata sa verifice sesizarile de plagiat nu functioneaza. Cazul fostului ministru de interne, Petre Toba, este graitor. Dupa o analiza ''atenta'', comisia insarcinata, in prima instanta, cu analiza tezei sale de doctorat a respins acuzatiile de plagiat. Nu mai revenim asupra dovezilor publice, pe care presa le-a reluat in nenumarate randuri, si care ofera oricui imaginea unei insailari neglijente, cu preluari din surse nesemnalate si lipsite, in plus, de orice autoritate intelectuala. Oricine isi poate da seama ca e vorba de un plagiat, nu e nevoie de nicio competenta speciala in ''stiintele'' politiei si de aici deriva prima problema. Mecanismul instituit de ministerul Educatiei convoaca, in prima instanta, o comisie de specialisti ai domeniului, care ar trebui sa ofere un punct de vedere investit cu intreaga autoritate academica. Cu alte cuvinte, nu un matematician sau profesor de filosofie ar avea sa se pronunte asupra tezei lui Petre Toba, ci specialistii in crima organizata. Atata doar ca acest pretins domeniu ''teoretic'', ca atatea altele, nu este decat o lamentabila impostura, singura competenta, pe care nu o contestam nici fostului ministru, nici altor politisti, fiind cea practica. E adevarat ca, in practica politiei din toata lumea, sunt mobilizate multe cunostinte teoretice, dar ele tin de alte domenii, cum ar fi psihologia, sociologia, medicina si genetica, chimia samd. O teorie a politiei este o impostura pretentioasa, de care la noi se profita din plin pentru a obtine pozitii sociale avantajoase, noteazaDeutsche Welle.

E-Coli, din nou intr-o comuna din Arges. Alte patru localitati fara apa potabila.Bacteria E.Coli a fost descoperita, in urma unui control al DSP Arges, in reteaua publica de alimentare cu apa dintr-un sat din comuna argeseana Budeasa, apa nepotabila fiind si in alte 4 localitati din judet, aproximativ 4.000 de persoane fiind afectate, transmite corespondentul Mediafax. Desi Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges a descoperit, in urma unor probe prelevate, ca reteaua publica de alimentare cu apa din Galesesti, sat situat in comuna Budeasa, este infestata cu bacteria E.Coli, prefectul judetului Arges a declarat, corespondentului Mediafax, ca nu se poate confirma prezenta bacteriei E-Coli cu verotoxina, cea care a cauzat moartea mai multor bebelusi, la inceputul acestui an. "Din datele pe care mi le-au furnizat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Arges, analizele microbiologice efectuate la probele de apa din mai multe comune din judet au evidentiat ca aceasta este nepotabila, avand bacterii coliforme. Exista probleme la Arefu, Albestii de Arges, in satul Dobrota, la Vedea, in satul Prodani si Budeasa, in satele Budeasa Mica si Galesesti. La Galesesti a fost descoperita bacteria E-Coli, dar nu putem vorbi despre E-Coli cu verotoxina. De asemenea, probleme au fost si in comuna Corbeni, la Oesti. Aici s-au luat deja toate masurile care se impun, iar maine urmeaza sa fie recoltate noi probe, care vor fi trimise la laborator la Bucuresti si care speram sa arate ca apa este potabila", a declarat, pentru Mediafax, prefectul judetului Arges, Cristian Soare, arataGandul.