Operatiunea "Tigani de vanzare", pe filiera mafiota formata din clanurile de romi, Securitate si Militie.Evreii si sasii nu au fost singurul "produs uman de export" al comunismului romanesc. Mii de tigani au parasit de asemenea Romania, contra unor sume importante de bani si aur, in cadrul unei filiere "mafiote" formate intre clanurile de romi, Securitate si Militie Foamea de valuta forte si de aur a regimului comunsit din Romania era atat de mare incat era dispus sa faca orice pentru a face rost de bani. Vanzarea romilor a fost un alt subiect tabu in Romania. Mii de romi au luat calea Occidentului, prin filiere create de Securitate si Militie. Desi se tinea secreta plecarea romilor, in cercuri restranse oamenii discutau despre aceasta situatie. "Securitatea avea mai multe motive sa tina secreta plecarea romilor, deoarece metodele folosite, daca ar fi fost cunoscute pe plan international, ar fi creat probleme mari politicii partidului si ar fi daunat imaginii Romaniei. Plata romilor era un act ce contravenea politicii partidului si practicilor internationale in ceea ce priveste dreptul oamenilor de a trai liber unde vor", a declarat timisoreanul Ioan Mirescu, viceperesedintele Organizatiei Mondiale a Romilor, cu sediul la Strasbourg, anuntaAdevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Un politician roman a murit de leucemie in Penitenciarul Jilava.Condamnat pentru infractiuni de coruptie, fostul consilier al presedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin a murit zilele trecute, in Penitenciarul Jilava. Horia Vadrariu suferea de leucemie si solicitase instantei eliberarea conditionata, iar cererea urma sa fie analizata de magistratii Tribunalului Timis pe 21 septembrie. Rudele acestuia au anuntat ca asteapta rezultatele autopsiei pentru a afla daca politicianul ar fi putut fi salvat daca era eliberat la timp si ingrijit intr-un spital. Potrivit Express de Banat, Horia Vadrariu a fost condamnat de Tribunalul Caras-Severin la trei ani de inchisoare cu executare pentru ca a intermediat o spaga oferita de sotia unui politist de frontiera din Moldova Noua unui cadru medical de la Spitalul Judetean de Urgenta Resita. In plus, acesta avea un rest de 475 de zile ramas de executat dintr-o alta condamnare, suferita pentru infractiuni la Legea CEC-ului, potrivitGandul.

Mistificari antidemocratice romanesti si occidentale. Ce a erodat oare democratiile liberale, dincolo de propaganda putinista? Raspunsul realitatea nuda il ofera, laolalta cu perceptia ei stramba in randul unor categorii prea largi ca sa fie bine libertatii in lume. Aceasta constatare e din pacate valabila atat pentru vestul ce-l marcat de nine/eleven si de fictiunile la baza carora au stat interpretarile fanteziste ale megaatentatelor islamiste, cat si in estul unei tranzitii perpetuate prin alte minciuni. Ce nu functioneaza in Romania, la peste doua decenii si jumatate de la prabusirea ceausismului, se stie. Comunismul n-a fost ucis, ci savant reciclat. In consecinta, tara nu este condusa atat de un guvern, fie el si tehnocrat, ca in orice stat de drept normal, cat de o alianta oculta, postsecurista si nationalista, sustinand din parlament, din lumea de afaceri, din institutii si presa, o putere postcomunista plenar penala. Propteaua ei principala sunt miturile dacopat-nationalist-ortodoxiste. Gogosi rasaritene: Mutand ce ar fi de mutat, probleme deloc usor de rezolvat confrunta si alte foste tari comuniste, inclusiv cele, mai cu mot, din grupul de la Visegrad. Care n-au digerat bine crizele abatute asupra intregii Europe, anuntaDeutsche Welle.

Criza din spitale se acutizeaza. Medicii nu mai primesc sporul de doctorat. Scandalul platii garzilor suplimentare s-a amplificat. Sindicatele par decise sa blocheze sistemul cu greve si proteste.Actele normative pentru reglementarea modului de calcul al veniturilor salariale si al volumului de munca in privinta garzilor suplimentare par sa nu fi rezolvat nemultumirile cadrelor medicale, care sunt tot mai decise sa recurga la proteste si sa se regrupeze in organizatii sindicale care sa le apere drepturile la nivel national. Cu doar trei saptamani inainte de termenul promis de Ministerul Sanatatii pentru rezolvarea crizei garzilor din spitale, medicii ameninta cu noi proteste, daca nu vor fi platiti cel putin dublu pentru aceste servicii suplimentare. De asemenea, ei sustin lansarea unei Uniuni Nationale a Medicilor, care sa regrupeze toate sindicatele si organizatiile profesionale ce le pot apara drepturile intr-un mod unitar. Initiativa survine in contextul in care la mai multe spitale din tara medicii reclama o serie de abuzuri comise de managerii unitatilor sanitare in privinta aplicarii legislatiei in vigoare pentru noile contracte de incadrare in munca, scrieRomania Libera.

Cum a ajuns Transalpina sa fie numita drept cea mai buna sosea de teste auto din Europa. Protocolul semnat intre Renault si sefii de la Drumuri Nationale.Transalpina, cea mai inalta sosea din tara, care ajunge la o altitudine de 2.145 de metri in Pasul Urdele, este cea mai buna pista de incercare la altitudine din Europa pentru noile modele de autovehicule. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii de la Renault Romania si cei de la Sectia Drumurilor Nationale Targu Jiu. "Cel mai bun drum din Europa folosit ca poligon de incercare la altitudine este undeva la granita intre Spania si Portugalia. Acolo sunt zeci de firme care vin sa-si testeze masinile, care este foarte dezvoltata din puncte de vedere turistic, la care se adauga cei care vin cu masinile acolo: ingineri, tehnicieni, mecanici, piloti. Dupa ce, timp de doi ani de zile am tot batut Transalpina alaturi de dumnealor, pentru ca in zona sunt si drumuri off-road, de munte, au ajuns la concluzia ca traseul e cel mai bun din Europa", a precizat Ion Tudor, director al Sectiei de Drumuri Nationale Gorj. Acesta a spus ca si in prezent specialistii de la Dacia Renault efectueaza probe pe Transalpina. "Suntem onorati ca DN 67C este un drum important si de folos pentru dumnealor. Tot timp au loc aceste probe, indiferent de anotimp. Pe timpul iernii, Transalpina este deschisa circulatie pana la Ranca", a mai spus Ion Tudor, informeazaAdevarul.

Gabriela Firea a anuntat care sunt motivele ce ar determina-o sa demisioneze din functia de Primar General al Capitalei.Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, prezenta luni la festivitatea de deschidere a noului an de invatamant la Scoala gimnaziala "Eugen Barbu", o institutie inchisa in ultimii ani din cauza lucrarilor de reabilitare, a declarat ca va prefera sa isi dea demisia daca va constata ca sistemul e mai tare decat ea. "Va spun cu toata sinceritatea, in fata sfintei carti (Biblia - n.r): prefer sa imi dau demisia daca voi observa ca sistemul e mai tare ca mine. Prefer sa plec decat sa patronez o astfel de situatie, in care o scoala e reabilitata pe un program BEI, deci intentiile sunt formidabile, iar acel santier, in loc sa dureze un an, cat prevedea contractul, a durat zece ani de zile", a afirmat primarul general. Edilul a spus ca in iunie a aflat ca lucrarile de reabilitare a scolii, incepute in urma cu zece ani, nu au putut fi incheiate "din cauza unor licitatii controversate, a unor firme care nu si-au facut datoria, a unor functionari care, cu siguranta, nu au fost in slujba cetateanului". "Atunci mi-am dat seama ca se poate, se poate invinge sistemul, potrivitEVZ.

Carciumarii inca spera sa revina fumatorii in baruri. Ce spune "Garcea" de la Vacanta Mare.Nimeni nu se indoieste de faptul ca fumatul dauneaza grav sanatatii. "Romania libera" a vrut insa sa afle in ce masura legea intrata in vigoare in primavara dauneaza si economiei. Patronii de cluburi si restaurante au pareri impartite, dar toti ar vrea ca legislatia sa se schimbe. "A fost la inceput un moment de opinteala, dar lucrurile au inceput apoi sa intre pe fagasul normal. Oamenii s-au adaptat la noua situatie", a declarat pentru "Romania libera" Marian Alecu, actionar al lantului de restaurante City Grill si care a condus aproape doua decenii operatiunile McDonald's in Romania. Acesta a recunoscut insa ca in cazul organizarii unor evenimente de genul nunti sau botezuri legea antifumat creeaza disconfort. "In aceste cazuri, intr-adevar, lucrurile nu sunt tocmai placute, pentru ca in fiecare moment avem oameni afara la fumat. In rest, oamenii s-au adaptat la noua situatie", a mai explicat Marian Alecu, care a tinut sa precizeze din capul locului ca este subiectiv, dat fiind faptul ca este nefumator, anuntaRomania Libera.